Melodikrysset nummer 52 2010

1 januari 2011 12:05 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 18 kommentarer

Dagens melodikryss var nummer 52 i 2010 års serie men sändes på nyårsdagen, alltså just i 2011 års begynnelse.

Anders Eldeman varnade för att det innehöll knepigheter, i mitt fall fall dock bara Britney Spears, eftersom hon inte hör till de artister jag brukar lyssna på. Jag ändrade inte inställning efter att ha hört henne i ”Out From Under”.

Vad lyssnar jag på då?

Stefan Sundström finns komplett i min skivhylla, så jag har förstås också senaste CDn – du hittar till och med recension ovan under Kulturspegeln, Musik. Så visst kände jag genast igen hans ”Boy Boy ville sjöman bli”.

Hasses & Tages revyer har jag på video och DVD, och Birgitta och jag såg på sin tid ”Glaset i örat” på scen. Det här lätt ekivoka numret heter ”Efter kaffet”.

Mera revy: vore jag lika gammal som Ernst Rolf vore jag död, men visst har jag många gånger hört hans ”Lägg dina sorger i en gammal säck”. Den svenska texten skrevs 1917 av signaturen Karl-Ewert (Christensen), och den sjöngs alltså in, för övrigt i London, av Ernst Rolf. Det engelska originalet, från 1915, skrevs av Felix L Powell (musik) och George Asaf (text) och hette ”Pack Up Your Troubles In Your Old Kit Bag”.

Känd scenartist även här i Sverige var på sin tid dansken Max Hansen, som vi här hörde i ”Det måste vara underbart” ur operetten ”Värdshuset Vita Hästen” (1930) med musik av Ralph Benatzky och där Hansen spelade kyparen Leopold.

TV-serier är lite grann av vår tids operetter. En svensk sådan var ”Hem till byn”, som vi i dag skulle gräva fram ur minnet med hjälp av Jan Johanssons musik.

Ett slags hem till byn-känsla ger också en låttitel som ”Laxå”, vars amerikanska förlaga, ”Jackson”, dock är vida mer känd i den version som Lee Hazlewood och Nancy Sinatra gjorde.

Det leder oss över till ytterligare en försvenskning. I Disney-kavalkaden på julafton, som jag naturligtvis såg även i år, finns ett avsnitt ur ”Djungelboken”, där Beppe Wolgers har lånat sin röst åt björnen Baloo. Men när vi, som här, hör Baloo sjunga, är det i stället Rolf Bengtsson vi hör. Vi talar nu alltså om den svenska versionen.

Thore Skogman skulle väl, om han hade levat och fått uppleva den sittande högerregeringen, ha utropat ”Nu vill jag ha medicin, medicin, medicin meddetsamma”, men nu var det ju hans ”Jämtgubben” vi hörde, som söker bot mot sin svåra förkylning på ett apotek. För övrigt befinner sig Thore, liksom för övrigt Beppe och Roffe, i sin himmel eller vart nu deras tro ledde dem.

Kay Pollak gjorde på tal om det en sevärd film med titeln ”Så som i himmelen”; Birgitta och jag såg den med uppskattning. I den förekom ”Gabriellas sång”, som sjöngs av Helen Sjöholm.

Jag uppskattar också Bo Kaspers orkester och tycker att deras ”Cirkus” är en hörvärd låt. För övrigt har jag allt sedan barndomen en i dag politiskt inkorrekt kärlek till cirkus, även cirkus med dresserade djur.

Evert Taube älskar människor i det här landet oavsett åsikter i övrigt, politiska och andra. Och det med all rätt. En av hans älskansvärda visor fick vi höra i dag, ”Linnea”. Till henne har visans jag skrivit ett brev och fått svar ”den nittonde i denna månad”.

Fast där är vi ju inte riktigt än.

God fortsättning så länge!

* * *

En läsare påminner mig om att jag tycks ha glömt bort att redovisa svaret på den allra sista frågan. Jo, så var det, och det var en ren lapsus. Vi hörde ”La Dolce Vita” med After Dark, således en Drag Show.

Det här var 2011 års allra första misstag. Det kommer säkert flera!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

18 kommentarer

  1. Hej!
    Kan inte få ögonen på några kommentarer kring vågrätt 10. Kan det bli DRAG kanske?

    Comment by Bengt T. — 2011 01 01 13:20 #

  2. Till Bengt T: Du har alldeles rätt, både i fråga om min försummelse – förlåt! – och i fråga om svaret. Se mitt tillägg till bloggkåseriet!

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 13:29 #

  3. Tack för hjälpen idag.

    ”Efter kaffet” hade jag ingen koll på och så trodde jag att det skulle bli ”synder” där det blev ”sorger”.

    Comment by Michael Olausson — 2011 01 01 16:08 #

  4. Möjligen kan man tillägga att ”Jackson” är en låt av Johnny Cash, mannen i svart, en av mina favoriter. Han brukade framföra den tillsammans med June Carter, som han var gift med i 35 år, fram till hennes död. På YouTube finns flera versioner med paret, som jag nog tycker slår Hazlewood/Sinatra med hästlängder.

    Gott Nytt År!

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2011 01 01 16:55 #

  5. Till Stefan H: Bra med kunniga inlägg som ger läsarna ytterligare kunskap! Gott nytt år även till dig.

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 16:59 #

  6. Till Michael Olausson: Hasse och Tage skrev sin text långt före kvällstidningsdebatten kring den nya boken om kungens och hans vänners eskapader, men nog är det dit tankarna går, när man hör följande:

    Efter kaffet vill man gärna ha små kvinnor,
    det är lika gott som Cointreau,
    villiga och mulliga och bra små kvinnor,
    då blir det kalas, så hoppa på!

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 17:08 #

  7. Vilken rolig melodi-kryss blogg! Vi hade bara problem med Laxå idag.

    Comment by Hillevi och Olof — 2011 01 01 17:30 #

  8. Till Hillevi och Olof: Välkomna, och välkomna tillbaka, både kommande lördagar och däremellan.

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 17:36 #

  9. Det är alltid lika trevligt att läsa i melodikryssbloggen när du blandar humor och kunskap, på ett förträffligt sätt!

    God fortsättning på 2011
    i från ett vintervackert Juni

    Comment by Mepen med familj — 2011 01 01 18:48 #

  10. Hej Enn Kokk,
    måste medge att jag många gånger läst dina kåserier om Melodikrysset, ibland också tagit hjälp av dig. Men dessvärre aldrig kommenterat ditt inlägg. Men nu måste jag bara skriva, Anders varnade ju för ett svårt kryss, men likt dig var det bara Spears jag fastnade på, allt annat satt ju klockrent.

    Varmaste nyårshälsningar till dig och Birgitta från Lars i Huddinge

    Comment by Lars B — 2011 01 01 18:55 #

  11. Till Mepen med familj: Ha sköna vinterhelger där i mina gamla hemtrakter. Och gott nytt år!

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 18:58 #

  12. Till Lars B: Varmaste nårshälsningar också till dig!

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 18:59 #

  13. Enn!
    Har i några år med stort nöje läst dina blogginlägg gällande melodikrysset. På senare tid har jag även börjat läsa dina övriga blogginlägg. Även där har jag hittat mycket läsvärt t.ex. Birger Norman artiklarna och uppväxten i Juniskär med trocadero och guldus.
    Här i Sundsvall är det också mycket snö och i Armsjön, där vi har vår stuga är det ännu mera.
    Gott nytt år och fortsätt blogga!
    Kjell

    Comment by Kjell Ryder — 2011 01 01 19:18 #

  14. Hej! Jag är av den där gamla stammen som inte är bra på data,men som hamnade på din sida och den har gett mig så mycket Vill tacka och önska ETT GOTT NYTT ÅR!!!

    Comment by ELSIE ERIKSSON — 2011 01 01 19:22 #

  15. Till Kjell Ryder: Tack! Jag tror väl att jag bär med mig erfarenheter och värderingar, som faktiskt också många andra delar med mig. Och en del av mitt hjärta har jag fortfarande kvar i dina trakter. Till de här trakterna är också många minnen knutna. Till Armsjön har jag till exempel gjort cykelutflykt; jag kokade kaffe på sjöstranden. Och i Sundsvall gick jag i realskola och gymnasium i sammanlagt sju år.

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 19:27 #

  16. Till Elsie Eriksson: Välkommen också under det kommande året, ett förhoppningsvis gott år även för dig!

    Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 19:29 #

  17. Tack!! Om du visste vad det betydde för mig.Sitter ofta ock läser dina texter. Blir så glad och kommer ihåg . Såg att du varit på hälsokontroll hoppas att allt är bra. Här vet vi inte än. På måndag får vi svar. Men jag är så glad för varje dag. Det är så viktigt att ta vara på varje dag och göra det bästa av just den. Att ta en dag i sänder. Igår firade vi vår 46:te bröllopsdag, bara det, inte så tokigt.

    Comment by ELSIE ERIKSSON — 2011 01 01 20:38 #

  18. Angående ”Jackson”. Den skrevs INTE av Johnny Cash. Upphovsmännen uppges på LPn J.C. at Folsom Prison vara G. Rodgers/B. Wheeler. Det finns tidigare inspelningar än de av Hazlewood/Sinatra och Cash/Carter. Jag tycker lika bra om bägge versionerna. Det är olika stuk på dom. Jag vill minnas att Eldeman en gång spelat en finsk version. Den lät bra.
    Så lätt sprids felaktigheter på nätet.
    F.ö. delar jag dina åsikter om Spears (och en del andra)

    Comment by Per Wengström — 2011 01 02 21:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^