Gott nytt år – och ett bättre år för socialdemokratin!

31 december 2010 18:38 | Citat, Helga Henschens Vänner, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 18 kommentarer

När detta skrivs är det ännu långt till midnatt och till det nya året. Men vintermörkret är kompakt runt vår lantliga boning. Dock var jag nyss ute och försökte bryta mörkret: tände tolv marschaller på gårdsplan och längs gången ner mot grinden.

Inte så att vi väntar hit någon; i kväll kommer här bara att finnas ett gammalt par som har envisats med att leva ett långt liv tillsammans, i medgång så väl som i motgång. Men det gäller att hålla hoppets låga levande. ”Förbanna inte mörkret, tänd ett ljus!” som bådas vår vän Helga Henschen citerade på en affisch och i en bok, som jag var med om att producera.

Också nu skulle det behövas en Motståndsrörelsen mot borgerlig regering, den organisation som bland andra Helga och jag var med om att organisera och leda på 1970-talet. Arma älskader parti! Naturligtvis har du gått vilse på vägen och förtjänade, med en så vilsen kurs och en så vinglig ledning, att få stryk. Men skam den som ger sig. Med nygammal politik, vänsterreformistisk, och med en klarsynt och visionär ny ledning kommer vi tillbaka.

Ett gott nytt och ett rödare år önskar jag er alla!

18 kommentarer

 1. Tack, Enn, för den första r ö d a betraktelsen sen valet!

  Hittillls har från (S) bara skorrat blåtoner från den yttersta mittkanten på den trånga huvudgatan. Må stolta anfäders agendor vägleda partiet och motståndsrörelsen…

  Comment by Rolf Liljeblad — 2010 12 31 20:00 #

 2. Till Rolf Liljeblad: Nå, det är ju inte första gången för min del, och helt ensam har jag heller inte varit.

  Vi hoppas på ett bättre nytt år!

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 31 21:21 #

 3. Just det…och med Lena Sommestad som statsminister.

  Snart höjer vi glaset och önskar en trovärdig kursändring utan storebrorfasoner från något håll.

  Gott Nytt År!

  Comment by Havsglimten — 2010 12 31 22:07 #

 4. Leve motståndet!

  Comment by Björn Kumm — 2011 01 01 0:34 #

 5. Instämmer med dig och alltid lika kloka Jenny Wennberg, som i sin ledare i Nyårsaftonens Arbetarblad skriver:”Ge oss hoppet tillbaka om det Socialdemokratiska partiet som en progressiv rörelse för jämlikhet, rättvisa och solidaritet.Läs på http://www.arbetarbladet.se/ledare Gott Nytt År till dig och Birgitta från Ulla o Greger Ekenberg. Tack för att vi får ta del av din fina blogg.

  Comment by Ulla — 2011 01 01 1:12 #

 6. Önskar dig och fru Birgitta ett riktigt Gott Nytt År!

  Comment by Kerstin — 2011 01 01 3:37 #

 7. Som en livslång fiende till alla vedervärdiga totalitära ideologier såsom socialism, kommunism, fascism, nazism och religiös fundamentalism för att nämna de primära hoten mot det demokratiska samhälle som människan bör sträva mot så kan jag glädjas åt att under min levnadstid har ett flertal stora steg tagits mot en utvidgad demokrati trots alla stöveltramp och övergrepp som skett och fortsätter att ske från våra regeringar.

  För att bara nämna några små och stora steg :

  Fri radio/tv.
  Ett svärdshugg mot navelsträngen mellan stat och kyrka.
  Ett avskaffande av enpartistaten (”statskupperna” mot S).

  När ska vi få fria oberoende fackföreningar som inte är knutna i ett incestuöst förhållande med ett parti ?

  När ska vi se en regim som slutar att övervaka sina medborgare mer och mer med allt mer trubbiga vapen ?

  När ska religion i alla dess former nedgraderas av vårt samhälle till den position den förtjänar, dvs att vara jämställd med sagor ?

  När ska det kungliga blodets rätt till sin odemokratiska position avbrytas ?

  Många stora steg framåt men tyvärr en hel del stora steg bakåt.

  Jag bär förhoppningen att min son när han blir vuxen som ett arv från min generation får uppleva ett lite friare och lite mer demokratiskt Sverige.
  Där ryms inte gamla romantiska drömmar om på folket påtvingade ideologier som ska styra den enskildes liv på detaljnivå och begränsa människan.

  En aktiv motståndsrörelse mot alla överhetens mörka makter, den behövs i all sanning, eftersom historiens läxor tyvärr aldrig verkar fastna i människans kollektiva medvetande.

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 01 01 11:01 #

 8. Vi är rätt många uppe i Västerbotten som vill vara med i en verklig motståndsrörelse

  gott nytt år

  Comment by Britta Sethson — 2011 01 01 12:04 #

 9. Jonny Disenfeldt tillönskas ett nytt år med lite större förmåga att uppfatta nyanser i tillvaron.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 12:10 #

 10. God fortsättning på det nya året och tack för all hjälp under det gångna året. Hälsningar Sonja

  Comment by Sonja Qvistbäck — 2011 01 01 13:11 #

 11. Allt gott till dig, Birgitta med familj 2011.

  Såg idag ett riktigt välskrivet kåseri från ett kanske för många lite oväntat håll:
  http://www.paulronge.se/for-sossarnas-idedebatt-ar-empatin-pusselbiten?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+PaulRongeMediaAB+(Paul+Ronge+Media+AB)

  Comment by Maurice H — 2011 01 01 13:44 #

 12. Till Maurice H: Jag kände en gång i världen Paul Ronge. På den tiden arbetade han på A-pressens stockholmsredaktion. Jag har från då ett gott intryck av honom, ska kanske kolla hans blogg regelbundet.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 01 14:19 #

 13. Jonny Disenfeldt glömde vår tids ”vedervärdiga totalitära ideologi”, Marknadsfundamentalismen. Sprungen ur en annan skoningslös stjärna med idag helt omodernt namn: Kapitalism. Dess farligaste avnämare 2011 heter Tillväxtfascism. Håll noga koll på den, Jonny, så länge vårt klot alltjämt snurrar rätt. Och läs Lena Sommestads blogg.
  Sen bör du nog också uppmärksamma nästa framväxande enpartibildning, landsfader Reinfeldts nya arbetarparti, tillika nationens enda. Kanske dags för nästa statskupp?
  Kontakta gärna Motståndsrörelsen mot Borgerlig Regering.

  För övrigt instämmer jag i Enn Kokks nyårshälsning till dig!

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 01 15:19 #

 14. Till Rolf – Nej, jag glömde inte kapitalismen, den hittar du i sina extremaste former i före detta kommunististiska länder såsom Kina och Vietnam numera, där gamla kommunistledare drar nytta av frukterna för att berika sig själva.

  Tillväxt är en grundläggande garanti för att ha en växande välfärd att fördela. Som allt annat måste den givetvis kontrolleras så att den inte sker ohämmat på andra värdens bekostnad i för hög grad.

  Det omvämda , en negativ tillväxt, som en del miljötalibaner förespråkar, gynnar inte någon och definitivt inte de svaga grupperna i samhället.

  Ett samhälle mår inte bra av att styras av ett parti som varit fallet med S. I nuläget har vi en allians som styr med 4 partier, låt vara att det skulle vara önskvärt att de mindre partierna var större för balansens skull men det går inte att jämföra med den enpartistat som Sverige drogs med under en lång period.

  På kommunal nivå existerar samma problematik där vissa kommuner styrts av ett parti och dess människor mer eller mindre oavbrutet under större delen av modern tid, det kan vara S eller M eller C som haft detta inflytande och ingetdera är bra för demokratin och dess medborgare.

  Men är man enögd så är man. Så med förhoppning att ögonlappen ramlar av, ett gott nytt år på dig med.

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 01 01 16:35 #

 15. Enn Kokks verserade blogg är tack och lov inget forum för politiska rallarsvingar, så för min del blir följande fosterlandsbudskap debattstreck: konsumtions- och råvarubaserad tillväxt istället för resursfördelnings-, teknik- och humantillväxt, är din och min sons största fortlevnadshot.
  Frid på Jorden 2011 tilllyses Alla.
  Utom Israels krigsmakt.

  Comment by Rolf Liljeblad — 2011 01 01 17:03 #

 16. Även de flesta soldater och befäl i Israels arme är individer värda respekt och ett liv i fred där de kan utveckla sig och bilda familjer och leva ett bra liv.

  Sen finns de som vill utrota staten Israel och dess medborgares liv och drömmar. En trist värld i all sanning.

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 01 01 17:45 #

 17. […] Det finns förresten en facebookgrupp som stödjer Lena Sommestad som blivande s-ledare, och Enn Kokk skriver läsvärt här. […]

  Pingback by Gott nytt år tillönskas ett skadeskjutet parti « johanrsjoberg — 2011 01 01 22:28 #

 18. Hejsan,
  I brist på andra kontaktvägar kommenterar jag här slumpvald artikel på bloggen.
  Jag studerar omvärldsanalys vid FPI, Lunds Universitet, för prof. Wilhelm Agrell, och skulle behöva komma i kontakt för en studieuppgift.
  Väldigt tacksam försvar på bifogad mailadress.
  Mvh
  Thomas Sundgren
  Sthlm

  Comment by Thomas Sundgren — 2012 02 02 13:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^