I snöriket

30 december 2010 18:03 | Film, Mat & dryck, Musik, Prosa & lyrik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag genomför just nu en serie hälsokontroller. I morse var jag på hjärtkliniken på Akademiska och fick pacemakern kontrollerad – den och därmed hjärtat fungerar som de ska. Jag fick också lämna en rad blodprover inför ett nytt besök där efter trettonhelgen. Jag är även kallad till återbesök hos min husläkare hemma i Svartbäcken för en bred koll av hälsan. Men jag kan redan nu själv meddela att mina blodsockervärden i dag generellt ligger påfallande lägre än de gjorde för något år sen.

Från Akademiska tog jag mig ner till Uppsala C: köpte där tidningar och åt frukost; jag skulle nämligen infinna mig på Akademiska på fastande mage. Kallelsen från Akademiska hade haft som följd att vi inte kunde åka ut till stugan i Öregrund riktigt så tidigt som vi brukar inför nyår. Jag visste ju inte när jag skulle bli klar på sjukhuset, så vi hade inte kommit överens om att samordna vår utresa. Men när jag kom till 811ans hållplats, stod Birgitta där med sin packning och väntade även hon på bussen.

Det Öregrund vi anlände till är ett snörike. I parker och på vändplatser har plogbilarna skapat veritabla berg av snö, och jag har aldrig någonsin tidigare sett så mycket snö på vår tomt; längs gatan är det bitvis snö över staketet, så där som det var i min barndoms Juniskär söder om Sundsvall.

Till vår smala lycka – vi är ju gamla och skröpliga numera – hade Birgitta kommit överens med en yngre och mycket raskare man, bosatt här i Öregrund, om att – givetvis mot betalning – snöröja runt grinden och längs gången upp till huset. Det här har dess bättre inte behövt göras med skottning – vi äger en ganska kraftig snöslunga, som han har kunnat använda.

Medan huset värmdes upp till beboelig temperatur, gjorde vi de nödvändiga ärendena: gick först till Konsum och fyllde på i det ganska tomma kylskåpet och tog lite senare också en tur till Systemet. Vi hälsade på föreståndarna på båda ställena, och jag käftade som vanligt vänligt med Annica på Konsum.

Här i Öregrund känner vi oss hemma och välkomna.

Och Birgitta har, med hjälp av lite julsaker och några buketter på Konsum inköpta tulpaner, skapat en helgstämning, varmare än den som råder ute i den översnöade trädgården.

Böcker, skivor och videofilmer har vi också med oss.

7 kommentarer

 1. Gott Nytt År
  Birgitta och Enn
  önskar arne

  Comment by arne engkvist — 2010 12 30 19:28 #

 2. Gott nytt år och ha en skön helg! Och jag hoppas att den fortsatta hälsokontrollen går bra och ger ok-svar.

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2010 12 31 12:24 #

 3. Till Eva och Arne: Gott nytt år själva!

  Kroppen blir – hur man än försöker se det – skröpligare med åren, men ändå vill man gärna hänga med några år till. Gärna, som nu, med hjärnkapaciteten i behåll.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 31 12:52 #

 4. Gott Nytt År till dig och Birgitta. Du skirver så fint att man blir varm om hjärtat. Även vi sitter ensamma i vår stuga när barnen har farit iväg på annat och det är ljuvligt. Nyss drack vi bubbel och firade den blå timmen – vi brukar inte var sugna på alkohol ända till tolv :)! Snart ska vi förbereda en färsk pasta, en biff Wellington. Underbart!

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 12 31 15:55 #

 5. Till Ann Christin Sandlund: Gott nytt år även till dig!

  Vi åt en god lunch, bland annat rökta laxfenor, en delikatess från orten. Middag äter vi lite senare än vanligt, även den på tu man hand.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 31 16:10 #

 6. Gott Nytt År Enn och Birgitta. Nu blir det mat med den församlade familjen!

  Comment by Kevin Iversen — 2010 12 31 17:07 #

 7. Till Kevin Iversen: Gott nytt år även till dig!

  För vår del firar Birgitta och jag nyårsafton i stillhet på landet, i vårt älskade hus i Öregrund.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 31 18:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^