Priskonkurrensen hårdnar

26 november 2007 16:35 | Varia | 4 kommentarer

För någon tid sen uppstod det – egentligen som en sidodebatt till ett en smula angränsande ämne – en diskussion här på bloggen om hur de olika livskedjorna klarar priskonkurrensen.

I dag (26 november) publicerar Upsala Nya Tidning en stor egen prisundersökning. Tidningen har kollat priset för 60 varor i Coop Forum i Boländerna, Ica Kvantum, Ica Maxi i Stenhagen, Konsum på Ringgatan, Lidl på Liljeforstorg, Luthagens livs (ICA) och Willys på Kungsgatan.

Och inte nog med det: man har gjort undersökningen i två delar, dels så att den omfattar märkesvaror, dels så att den omfattar lågprisvaror. När det gäller märkesvarorna har man jämfört varor av samma märke, vilket på ett sätt är rättvist men ändå inte ger en fullständig bild. I märkesvaruundersökningen saknas slutsummor för dels Lidl, dels Konsum på Ringgatan, detta för att de inte för alla undersökta varor av just det märke undersökningen omfattar. Konsumbutiken på Ringgatan har förmodligen Coop-märkta (och därmed billigare) varianter av flera av de saknade varorna.

I lågprisundersökningen ligger Konsum på Ringgatan högst i pris. Men det är intressant att se, att den relativt närbelägna ICA-hallen Luthagens Livs är näst dyrast; Konsum ligger 29 kronor över på de 60 varorna. I märkesvaruundersökningen är Luthagens Livs dyrast bland de redovisade butikerna (Konsum på Ringgatan finns alltså av angivna skäl inte med i den kategorin).

När det gäller märkesvaror är Willys billigast med 3.523 kronor, följt av ICA Maxi med 3.597 kronor. Vad som emellertid är intressant med tanke på den diskussion vi har fört här på bloggen är att Coop Forum i Boländerna med 3.620 kronor ligger obetydligt över ICA Maxi men rejält under ICA Kvantum (3.883) och alltså även Luthagens Livs.

I lågprissegmentet är Lidl billigast (2.732). Men god tvåa, med 2.826 kronor, ligger Coop Forum. Coop Forum är således här billigare än både ICA Kvantum (2.836), Willys (2.862) och ICA Maxi (2.904), givetvis också än de redan nämnda Luthagens Livs (3.499) och Konsum på Ringgatan (3.528).

Att Coop Forum klarar sig så bra i undersökningen intresserar UNT – tidningen har intervjuat stormarknadens chef Magnus Wikström:

– Vi låg för högt för två år sedan. Nu har vi anställt två prisstrateger som gör egna prisundersökningar. Syftet är att ligga så nära vår största konkurrent ICA Maxi som möjligt.

Att områdesbutiker som Konsum på Ringgatan och Luthagens Livs ligger en bra bit högre i pris än de här stora hallarna, dit folk från hela stan åker och handlar, överraskar väl ingen.

Men det finns ju andra aspekter än pris på butiksval också. Vi handlar i Konsum på Torbjörns torg (som inte finns med i UNTs undersökning) därför att vi vill ha butiken kvar. Vi vill kunna promenera till butiken varje dag, och för det är vi beredda att betala lite mer.

Hur skulle vi förresten – billösa som vi är – få hem varorna från Coop Forum i Boländerna, hur mycket billigare det än är att handla där. Dit åker vi någon gång då vi till exempel vill ha sådant som färsk fisk, som man inte kan köpa i vår närbelägna konsumbutik.

4 kommentarer

 1. Jag är delvis beredd att gå med på din förra analys nu. Den här gången finns det data som stöder hypotesen (se här), men inte fullständigt. PROs undersökning tar med många fler butiker än vad UNT redovisar vilket gör att det går att dra slutsater om de olika kedjorna, det kan man inte utifrån UNTs artikel.
   
  Coop Forum i Gränby som har en ICA-butik vägg-i-vägg hade varit intressant att ta med. Både för jämförelsen med ICA och med det andra Coop Forum.
   
  Jag kanske ska vara tydlig med att jag funderar mest på frågan om man kan dra vissa slutsatser utifrån de data som finns allmänt tillgängliga, jag värderar inte utvecklingen i sig.

  Comment by Bo — 2007 11 27 20:53 #

 2. Hej,

  jag sympatiserar helt med Dina preferenser, t ex att det är värt en slant att just kunna GÅ och handla i en närliggande butik.

  Annars reagerade jag mest på att Coop Forum anställt två prisstrateger för att få till en korrekt prissättning. Faktiskt ganska märkligt. I ett slag så ökar man alltså butikens kostnader med minst en halv miljon. Per år.

  Numera sätts alltså priset i relation till konkurrenterna, och inte efter inköpskostnaden. Förr gällde det väl att som butiksansvarig försöka hitta lägsta kostnaderna för att kunna ta in en vara i sortimentet?

  Vad värre är:

  ”…Syftet är att ligga så nära vår största konkurrent ICA Maxi som möjligt.”

  Här säger ju karln rakt ut att någon konkurrens på en öppen marknad är det inte alls frågan om i dagligvaruhandeln. Det gäller i stället att ha så lika prissättning som möjligt. Något som vi i praktiken ju kunnat konstatera i många år, men det här är första gången som jag ser att någon från branschen säger det helt öppet.

  Lever jag i en förgången tid?

  Ytterligare en kommentar, om en annan sak som Du nämner: Du åker en bit i bland för att få tag i färsk fisk.

  Känner Du till att vår östersjöfisk inte ens får säljas som djurfoder inom övriga EU? Den är alltför förorenad för det. Sverige och Finland har som enda länder undantagits från dessa bestämmelser, och i år förlängda med ytterligare 3 år, så här får man glatt rekommendera fisk 1 gg/vecka. Dock inte till gravida, dom får aldrig äta östersjöfisk.

  Och lax: säkert 99,99% av all lax som säljs är odlad i kassar i Norge, där de föds upp på allt annat än vad laxen egentligen skall äta. Vilket medför att de essentiella fettsyror som vi behöver (Omgea 3 mm) saknas i dessa fisk-atrapper. Själv köper aldrig annan lax än vildfångad sådan från västerhavet, vilket tyvärr blir ytterst sällan. En förutsättning är nämligen att man befinner sig på västkusten, och hittar någon lokal fiskare.

  Tack för en intressant blogg!

  Comment by Harald von Knorring — 2007 11 28 6:50 #

 3. Till Harald von Knorring: Jo, det är klart att jag försöker kolla varifrån fisken kommer.

  I fråga om östersjöfisken känner jag mig dock kluven. Jag är son till en östersjöfiskare (först i Estland, sen i Sverige) och jag har – oavsett dagens alla rationella argument – en känslomässig dragning till det slags fisk jag lärde mig äta som liten. Strömming skulle man ju då över huvud taget inte kunna äta, eftersom den ju kommer just från Östersjön – i vårt fall är det ibland min hustru som rycker den i Öregrundsgrepen.

  Så på den punkten anbefaller jag måttlighet samt kraftfulla miljöåtgärder.

  Comment by Enn Kokk — 2007 11 28 10:01 #

 4. Handlare har nog alltid satt sina priser utifrån en sammanvägning av inköpspris, lokal prisnivå, lokal efterfrågan osv., det är inget nytt. I ett jämviktsläge bör en handlare ha ungefär samma priser som de som konkurrerar om samma kunder. Det är vad konkurrens medför. Att sträva efter att ha samma prisnivå som en ledande konkurrent ICA Maxi verkar klokt och att då ha två prisstrateger kan vara ett billigt sätt att skapa en stabil lönsamhet. Jag hoppas att de har betydligt bättre löner än vad en lönekostnad på totalt en halv miljon skulle ge i månadslön.

  Comment by Bo Strömberg — 2007 11 28 18:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^