Melodikrysset nummer 51 2010

25 december 2010 12:02 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 10 kommentarer

Vi väntar hit barnen med sina respektive och så förstås barnbarnen på stort julkalas. Julklapparna är uppsorterade på person, men det återstår, trots att julmaten är lagad, en hel del kompletterande matlagning och framdukning – fast själva julkalasbordet är redan dukat av Birgitta. Trots allt detta har min snälla hustru låtit mig lösa Melodikrysset som vanligt.

Som alltid är det så, för mig liksom för alla andra, att det som ligger lite utanför det man normalt själv brukar lyssna på är svårast.

Själv fick jag googla lite innan jag kom på att det var Bon Jovi som sjöng ”I Wish Everyday Would Be Like Christmas”. Bon Jovi kommer från USA.

”Well, Well, Well” med (Amee Anne) Duffy hade jag heller inte hört tidigare.

Nå, jag hade heller inte hört den specifika Ellington-låt som spelades, men i det fallet var frågan urlätt: låten spelades på vibrafon.

Det roliga med Melodikrysset är att det sätter ens musikaliska bredd på prov. I ena stunden får vi höra Janis Joplin sjunga ”Mercedes Benz”. I den andra spelar Anders Eldeman Bach för oss.

Johnny Bode fick vi i dag höra i ”Jul i främmande hamn” – det var tur att vi slapp andra av hans ganska märkliga intressen och åsikter.

Själv känner jag mig åsiktsmässigt mer befryndad med både Astrid Lindgren och Tage Danielsson, ur vilkas ”Ronja rövardotter” vi hörde ett sångparti. Och på tal om Tage, den gamle radikalen: Ni missade väl inte hans och Per Åhlins mästerliga ”Karl-Bertil Jonssons julafton” i går kväll?

Och för att fortsätta lite på den politiska linjen: I Povel Ramels ”Gräsänkling Blues” spelar huvudpersonen bort familjens hembiträde, Anna. Numera behöver man inte gå omvägen över spel för att skaffa sig ett hembiträde. Man helt enkelt köper henne – hon heter Rut. ”Ring, ring”, som ABBA sjöng. Det enda man behöver är ett nummer.

Lite långsökt tyckte jag frågan var till den gamla barnvisan ”Bonden och kråkan”. Det är klart att vi förväntar oss att en bonde ska odla, men något direkt samband med den vingliga färden till furuskog har ju inte detta.

Dagens kryss började för övrigt med något högst barnanknutet, ”Do-Re-Mi” ur Richard Rogers’ och Oscar Hammersteins musikal från 1959 ”Sound of Music”, filmad 1965 med Julie Andrews i huvudrollen.

Ytterligare en film förekom i dagens kryss, och vad tror ni det var för film om inte en James Bond-film? Nå, det är inte bara Anders Eldeman som tittar på bondfilmer. Den sång vi hörde, ”Underneath the Mango Tree”, var hämtad ur ”Dr No”.

Ett enda frågesvar kvar att redovisa, svaret på dagens allra sista fråga. Här tog det åter igen en stund innan polletten för min del ramlade ner. Det handlade om ett klassiskt stycke, tillskrivet både Mozart och Brahms – i Mozarts version heter den ”Schlaf, mein Prinzchen, schlaf ein” och är alltså en vaggsång, inte en julsång. Men här i Sverige blev den julsång på 1970-talet, när Siv Pettersson sjöng in den med titeln ”Låt mig tända ett ljus”.

Och då passar det väl bra att avsluta med att tillönska alla mina melodikryssmedlösare en hjärtans god jul!

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

10 kommentarer

 1. God Jul.
  Du glömde dock tala om att Bon Jovi kommer från USA om det nu är ett land ;-)

  Comment by Hasse — 2010 12 25 13:30 #

 2. Till Hasse: Tack för påpekandet – det är klart att jag för egen del också skrev in USA i mitt kryss. Jag ska komplettera svaret.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 25 13:35 #

 3. Stort tack för all hjälp med krysset under året! Och vi hoppas förstås på fortsättning i samma stil även 2011.
  Ha det så trevligt på julkalaset idag. Det är trevligt att läsa om era förberedelser. Du skriver så bra!
  GOD JUL!! :-D

  Comment by maggan — 2010 12 25 14:28 #

 4. Tack för det här året Enn och god fortsättning för Dig och de dina 2011 ;-)

  Comment by Kevin Iversen — 2010 12 25 16:22 #

 5. Tack för i år! Jag försöker alltid själv i det längsta men ibland tar jag till räddningsplankan och det är Du, Enn
  hälsningar
  Lena

  Comment by lena mattsson — 2010 12 25 17:07 #

 6. Hej Enn!

  God fortsättning på julen och tack för alla dina
  fina kommentarer under året som gått. Det är
  alltid kul att läsa dom även om man klarat
  krysset. Curt.

  Comment by Curt Axelsson — 2010 12 25 17:18 #

 7. En riktigt god fortsättning önskar jag dig och hela din familj med barn och barnbarn.

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2010 12 25 17:52 #

 8. Jag önskar god fortsättning och tack för hjälpen, extra trevligt igår att lyssna när Anders von Bahr blev 50 år
  http://hd.se/mer/2010/12/23/krysset-som-far-tiden-att-stanna/

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 12 26 9:51 #

 9. En god fortsättning till er alla som har önskat mig en god jul.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 26 16:47 #

 10. Kul att på omvägar få en knytning till Melodikrysset!
  Hembiträdet Anna var nämligen en riktig person. Min frus (Solveig heter hon) moster Anna var hembiträde hos Ramels, så man är ju praktiskt taget släkt med Eldeman….

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 12 27 20:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^