De köpta högersossarna

18 december 2010 17:52 | Politik | 48 kommentarer

Aftonbladets avslöjande av att en rad namngivna högersossar agerar köpta springpojkar åt Svenskt näringsliv borde göra dem omöjliga att ta på allvar i socialdemokratiska sammanhang.

Jag nöjer mig med att hänvisa till texter av och med Lena Sandlin – ”Ett svek att låta sig köpas”, här – och Daniel Suhonen – ”Det här måste få konsekvenser”, här.

Ytterligare ett läsvärt och roligt inlägg i ämnet finns på vänsterpartisten Ali Esbatis blogg: ”Ordning och reda i den politiska förräderibranschen”, här.

48 kommentarer

  1. Men håll med om att det förklarar mycket av den senaste tidens händelser i partiet. Nä några ytterligare förtroende-uppdrag ska dessa personer inte ha!

    Comment by Britta Sethson — 2010 12 18 20:56 #

  2. Till Britta Sethson: Den här sortens drängtjänster trodde man ju nästan inte skulle vara möjliga – men somliga har alltså varken ideologi eller moral.

    Ilja Batjlan har ju till och med lanserats som tänkbar partiledare. Skulle en sån som han, trots vad vi nu vet, väljas, skulle jag och många andra, som har ägnat våra liv åt att arbeta för den riktiga socialdemokratin, lämna partiet.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 18 22:02 #

  3. Jo, man kan ha synpunkter på hur dessa personer har agerat, men i så fall glöm inte vad som är grunden för det som hänt – nämligen att näringslivet är oroliga över att arbetarrörelsen inte längre har en trovärdig politik för hur de välståndsbringande krafterna ska utvecklas.

    Och det är inte bara svenskt näringsliv som är nervösa över detta, utan väljarna har redan upptäckt det och tagit konsekvenserna, genom att vända partiet ryggen.

    Drygt tjugo procent av det arbetande folket röstar på arbetarepartiet nuförtiden.

    Detta borde socialdemokraterna oroa sig för, mer än de är förbannade över att svenskt näringsliv vill hjälpa dem att göra något åt det.

    Comment by Stig-Björn Ljunggren — 2010 12 18 22:03 #

  4. Till Stig-Björn Ljunggren: I det här stycket tycker vi mycket olika. Socialdemokratins chans att komma igen ligger i att utgöra ett tydligt alternativ till, inte vara en skugga av den borgerliga regeringen,

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 18 22:07 #

  5. Måste säga att jag känner mig oerhört bedrövad av socialdemokratins tillstånd. Det var trots allt en gång mitt parti.
    Men.. ..när man börjar prata om utrensning av oönskade så kryper iskalla vindar från det gamla öst inpå skinnet och vägen utför känns utstakad.
    Ni kommer att driva ut en hel generation av dugliga partiarbetare och slåss med Ohly om vänsterfoliehattröster. Vad fan håller ni på med?

    Comment by Tobe Karlsson — 2010 12 18 22:51 #

  6. Under större delen av 1900-talet, det delen då svensk ekonomi växte som bäst, stod (S) för en politik som innebar låga skatter, god grund för företagen, reformer som gav arbetarna friheter, samt att man motsatte sig socialisering av näringslivet.

    Någonting hände i slutet på 60-talet och början på 70-talet som kraftigt drev partiet åt vänster. Den vanvettiga diskussionen om Meidners fonder är bara ett exempel på dumheterna.

    Det enda som Svenskt Näringsliv och högersossarna önskar är en återgång till _klassisk_ arbetar- och industrivänlig (S)-politik.

    Comment by Ola Berg — 2010 12 19 1:06 #

  7. Hur många riksdagsmotioner är egentligen inget annat avskrifter av lobbygruppers material? Men lobbyisternas högborg är Bryssel, det brukar sägas att ca 80-procent av riksdagens lagar bestämms i Bryssel…Men få talar om vem som låter sig påverkas och på vilka grunder. Förhoppningsvis kan avslöjandet om Prime och (s) – företrädarna väcka till liv en nödvändig debatt. Stig-Björn Ljunggren tycker att vi inte skall glömma att näringslivet är oroat över (s):s – vägval… Som om den påtryckningsorganisationen /SAF / SN/inte alltid varit det…

    Comment by Anders Thunberg — 2010 12 19 1:33 #

  8. Någon som inbillar sig annat än att SN sett fram emot den dagen då SAP är slut som den stora politiska kraften i det här landet. Förmodligen är man nu ganska säkra på att den dagen har kommit och en och annan champagnekork har redan smällt för att fira segern. M får uppemot 40 procent och S på väg mot 20%, jo de ser säkert med ”bekymmer” på denna utveckling.

    SAP är inte längre ett 40 % parti som måste blidkas, ”högersossarna” får väl rätta in sig i ledet och drillas hos SN/timbro innan de ska göra karriär i partiet som de gör i de andra småpartierna som flockas runt det nya ”arbetarpartiet”.

    Comment by lasse — 2010 12 19 8:54 #

  9. Visst kan man undra hur en sån som sossarnas förre analyschef resonerar, vilken ideologisk grundsyn han har när han kan gå direkt från (s) till United Minds och nu tjänar Svenskt Näringsliv som påtryckare. United Minds startades av högerskribenten Marie Söderqvist (hon är fortfarande VD) och Jonas Hellman (han är också kvar), som har sin bakgrund i moderata ungdomsförbundet, ledarskribent i SvD och riksdagskandidat för moderaterna.

    Comment by Leif — 2010 12 19 10:14 #

  10. Man kan noter en punkt i programmet för att ”reformera” S enligt SN:s mall:
    .
    ”Turné i 20 större orter för att presentera United Minds eftervalsundersökning.”
    .
    Nu framgick det inte av artikeln i AB när detta var daterat, det skulle vara intressant att veta om det var före eller efter United Minds eftervalsundersökning var färdig. Kan man misstänka att planerna dragits upp före och själva undersökningen mest är en formalitet där önskat resultat tillverkas.
    .
    United Minds eftervalsundersökning har citerats flitigt som ”fakta” av allehanda debattörer, frågan är om den överhuvudtaget är något att ha som underlag för en eftervalsanalys där man söker sanningen.

    Comment by lasse — 2010 12 19 10:49 #

  11. […] Ali Esbati, Enn Kokk, Thomas Böhlmark, Fredrik Antonsson, Johan Westerholm, Peter Högberg, Peter Johansson, Lena […]

    Pingback by Moraliska gränsen mellan lobbyister och politiker « Under den lugna korkeken — 2010 12 19 11:01 #

  12. Jättekul och avslöjande svar från Stig-Björn Ljunggren. Så näringslivet längtar efter en välståndsbringande politik från sossarna, så de kan stödja dem istf. moderaterna ?
    Bra att det blir uppenbart för folk att vi nu befinner oss i en amerikansk politisk situation, kapitalet stödjer båda blocken så valen blir meningslösa. Bara att överge det toppstyrda sosse-liket och starta nytt underifrån. Pangläge för de som kan stå fria och ligga beredda nu när den globala skuldbubblan spricker och högenergisamhället går in i väggen pga peak oil

    Comment by Fredrik Gräslund — 2010 12 19 11:01 #

  13. En av S gamla dygder har ju varit förmågan att ”hålla rent” och räfst i leden, förr var det kommunistelement, det kanske är dags att nu rensa från de infiltrerande högerelementen som försöker underminera den ”sanna och rena” socialdemokratiska läran.
    .
    Som kommunistfara är väl V numer närmast kuriosa inslag i den svenska politiken som knappast har förmåga att välta varken samhället eller S överända om överhuvudtaget något. Att göra kommunism till stort hot i nådens år 2010 är inte ärligt, 1900-talets kommunism är sedan några decennier så död och begraven den någonsin kan vara.

    Comment by lasse — 2010 12 19 11:09 #

  14. Sådärja, lagom till julledigheten är socialdemokratins verklighetsförankrade och tillväxtvänliga del fullständigt utslagen. Tiden fram till partikongressen kommer ingen kunna säga ”Men hur ska framtidens företag kunna växa” eller ”Hur ska elen till tågen genereras”. På partikongressen kommer någon diffus vänstersocialdemokrat väljas med stridsropet ”Inga svenska familjer ska leva under genomsnittsinkomsten”.

    Alla de vars arbeten är beroende av fungerade basindustri (vilken per defintion är elintensiv och miljöskadlig) kommer hoppa från partiet, liksom ambitiösa potentiella påläggskalvar.

    2014 kommer SAP få 15% av rösterna med vallöften som får butler i tunnelbanan att framstå som både relevanta och realistiska.

    Comment by Erik Gertkvist — 2010 12 19 14:14 #

  15. Grundkurs i socialdemokrati för Stig-Björn Ljunggren:

    Den huvudsakliga motsättningen i samhället är den mellan arbete och kapital. I svenskt sammanhang uttrycks det huvudsakligen i motsättningen mellan LO och Svenskt Näringsliv. LO:s politiska gren är Socialdemokraterna. Svenskt Näringslivs politiska gren är Moderaterna.

    Har SAP verkligen så högt i tak att det är okej för partimedlemmar att ta emot pengar från Moderaterna eller Svenskt Näringsliv för att förändra SAP:s politik i borgerlig riktning? Det verkar ju inte helt klokt, om man säger så…

    Comment by Simon F. — 2010 12 19 15:11 #

  16. Till det mest intressanta med kommentarerna hör att några av kommentatorerna låtsas hysa en välmenande oro för att socialdemokratin, om den följer mina och andras råd, skulle komma att reduceras till en liten sekt. Men vilken vore poängen med att man inte längre kunde se skillnad på det gamla arbetarepartiet och det så kallade nya? Jo förstås att ingen på allvar då längre utmanade den värld som de här debattörerna vill slå vakt om.

    Och så finns ju skräcken där för att en mer profilerad socialdemokrati ändå – peppar, peppar – kunde tänkas locka en massa väljare…

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 19 16:07 #

  17. För över trettio år sedan så var min far nära att uteslutas ur s eftersom han var Trotskist (han undgick detta öde mest genom att han frivilligt lämnade partiet).

    Det är svårt att tänka sig att offensivarna var ett större hot än vad ”näringslivsarna” är idag för partiets anda.

    (För att vara extra tydlig med mina sympatier så är jag miljöpartist, så jag är bara en intresserad utomstående.)

    Comment by Viktor — 2010 12 19 18:00 #

  18. Till Viktor: Själv var jag en smula inblandad i den utredning som ledde till uteslutningshot mot trotskister. För egen del tycker jag att det är ett ytterst tvivelaktigt handlande, när folk med annan ideologisk uppfattning – vilka de nu än är -försöker påverka ett partis agenda och ståndpunkter. Jag har aldrig haft några problem med att inom demokratins ram umgås med människor, vars åsikter och mål skiljer sig starkt från mina, men jag skulle aldrig komma på idén att, allra minst i det fördolda, annat än i frågor där det skiljer mycket lite mellan vårt och deras förslag, försöka få de partier de tillhör att ändra uppfattning i mitt eget partis riktning. En helt annan sak är att jag under mitt långa politiska liv har övertygat en och annan om att byta parti och bli socialdemokrat.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 19 18:31 #

  19. PS till Erik Gertkvist – har det undgått dig att valresultatet pekar på att det är i utpräglade
    tjänstemanna- och serviceområden som (s) står rekordsvagt…inte i norrlandslän med basindustrier och ett starkt elberoende…Det är också i norr som exempelvis de stora satsningarna på vindkraft sker.., medan folk söderöver ser varje vindsnurra som likvärdigt med en främmande invasion…Industrin kräver klara och tydliga regler för en hållbar framtid och ser med optimism på utveckling av ny teknologi..

    Comment by Anders Thunberg — 2010 12 20 0:39 #

  20. Högersocialdemokraterna är helt fel ute när de tror att partiets ”gamla” politik inte kan skapa tillväxt. Tröttsamt att höra (s)högern nyttja kodord som förnyelse och tillväxt i syfte att vrida partiets politik högerut. Ledsamt att de inte kan värdera partiets fina insatser för ett hyggligt samhälle och en tillväxtpolitik som förenades med utjämnade ekonomiska villkor och trygghet.

    Det finns likheter mellan Primesocialdemokraternas agerande och offensivs.

    Jag tycker partiets ledning bör initiera en utredning för att se om de främsta personerna i denna härva ska uteslutas ur partiet.

    Comment by Ola Frithiofson — 2010 12 20 8:24 #

  21. Tillväxt är när man kan producera mer med samma resurser. Produktivitet och effektivitet ökar. Det kan resultera i två vägval (eller en kombination) antigen producera vi mer med den frigjorda kapaciteten och/eller arbetar vi mindre för att producera det samma.

    Det finns förstås fler alternativ, man kan tillämpa den modell som vi gör, dvs vi utnyttjar inte den möjliga produktionspotentialen som tillväxten möjliggjort inte heller låter vi de som arbetar arbeta mindre, i stället har vi valt att förpassa en stor del av den frigjorda kapaciteten till arbetslöshet som genererar det som kallas utanförskapet.

    Att så gjordes i industrialismens barndom kan kanske ursäktas med att de inte bättre förstod sig på vad som pågick, de hade inte verktygen att se på samhället ur det stora perspektivet, kunskapen om att samhällsorganisation var inte så utvecklad. Men de ursäkterna har vi inte idag.

    De försvarslösa dementa gamla som vanvårdas, vilket vi nyligen kunnat läsa om, hade förstås behövt att vi låtit produktionskapaciteten växa inom vården i stället för att förpassa denna kapacitet till tomgång i utanförskapet.

    Comment by lasse — 2010 12 20 12:37 #

  22. På sätt och vis är det bra att det här kom fram just nu för då måste Socialdemokraterna ta sig en ordentlig funderare över vad partiet behöver göra för att återta ställningen som det verliga löntagarpartiet (arbetarpartiet). Fundera över vilka frågor som nu och i framtiden är viktigast för de väljare som de borde representera – löntagarna. Som jag ser det är det främst arbetsmiljön, inflytande-demokratifrågor, välfärdsfrågor, skolan-utbildning-sjukvård och förkortad arbetstid främst för ensamstående med barn. Till sist vill jag bara säga att det är fel att utesluta oliktänkande i ett parti – däremot kan man begränsa deras inflytande över politiken.
    Dels genom att man pratar öppet om deras åsikter och begränsar deras möjligheter att företräda partiet utåt.

    Comment by Kevin Iversen — 2010 12 20 23:03 #

  23. Stickan Ljunggren skriver: ”näringslivet är oroliga över att arbetarrörelsen inte längre har en trovärdig politik för hur de välståndsbringande krafterna ska utvecklas.
    Och det är inte bara svenskt näringsliv som är nervösa över detta, utan väljarna har redan upptäckt det och tagit konsekvenserna, genom att vända partiet ryggen.”

    Nu är det just ingenting i jämförelse med hur oroliga vi utanför ”Svenskt Näringsliv” är över att näringslivet inte längre har något recept för en trovärdig politik för hur de välståndsbringande krafterna ska utvecklas. Europa ligger i ekonomiska ruiner, till följd av att de följt just den politik som näringslivet gärna ser. Ja till euron, minimilöner, otrygga anställningar, neoliberal avreglering och privatiseringar som lett till kaos och övergödning av korruption, människohandel, och kartellbildning över hela kontinenten, skyhöga elpriser som försämrar konkurrenskraften i industrin, avsaknad av arbetsmarknadspolitik vilket leder till flaskhalsar och permanentad långtidsarbetslöshet, nepotism, privatisering till förmån för ett vinstbaserat utbildningssystem (som i Sverige lett till placering i strykklass), permanentad långtidsarbetslöshet you name it.

    Comment by Nemokrati — 2010 12 21 8:57 #

  24. Fascinerande. Den stora majoriteten av väljare befinner sig i ”mitten” av höger-vänster skalan.
    Moderaterna har tagit ett fast grepp om dessa genom att flytta sig åt vänster.

    Er lösning är att ge upp mitten och flytta S åt vänster!?

    Vad får er på allvar att tro att väljarna skulle följa med åt vänster och lämna mitten?

    Som gammal S väljare skulle jag se precis motsatt strategi, dvs det är ett måste att återerövra mitten om man någonsin skall kunna vinna ett val igen. Dvs traditionell S-politik som är företagsvänlig men med större medmänsklighet/empati än högern.

    Comment by ConnyT — 2010 12 21 9:45 #

  25. Till Conny T: Politikens inriktning måste ju rimligen påverkas också av partiernas samhällsanalys och värderingar. Annars kunde man ju ersätta partierna med opinionsundersökningar.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 21 12:42 #

  26. @Anders Thunberg: Om SAPs styrka i basindustri-länen.

    a) Än så länge – men jag beskrev SAP efter PrimeGate och åtföljande förändringar.

    b) 20% av de som arbetar röstade på SAP. Var det pensionärerna eller smältverksarbetarna som röstade på SAP?

    c) Vindkraft är en marginalföreteelse, beroende av frikostiga subventioner.

    Comment by Erik Gertkvist — 2010 12 21 14:22 #

  27. Jag tror innerst inne att ”Svensson” är god. Han eller Hon hjälper till och tänker inte bara på sig själv. Se på alla insamlingar´vid katastrofhändelser och tv-insamlingar. Det skänks i massor och det är främst ”arbetare”, löntagare som skänker. Det är folk som har det sämst och de sämsta arbetena i samhället. Visste folk hur illa det var ställt med många sjuka, gamla, utslagna och arbetslösa i vårt land skulle inte alliansen ha så stort stöd. Men många har fått det bättre, fast det är alltid på bekostnad av flertalet andra. Vi ser det inte idag kanske men vi kommer att se det i framtiden. Precis som vi inte kan föreställa oss idag hur det kommer att bli i framtiden om vi inte planerar för miljön och våra barns framtid. Att vi sedan håller fast vid empati, trygghet och välfärd för alla är ju inte bara till gagn för dem som kan dra fördel av detta. Vi mår ju alla bra av att visa medkänsla med andra som människor, för det är väl det vi alla är – inte pengar, materiella ting eller statussymboler? Nej Svensson är nog innerst inne socialdemokratisk i hjärtat även om han/hon just nu röstar efter plånboken och alliansens politik.
    och med det önskar jag alla en JOD JUL!

    Comment by Kevin Iversen — 2010 12 21 15:07 #

  28. Eller kanske skulle det vara en GOD JUL! :-)

    Comment by Kevin Iversen — 2010 12 21 15:09 #

  29. Till Kevin Iversen: God jul även till dig!

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 21 16:20 #

  30. Ja man vill gärna önska alla God jul, dock inte samma sorts GODA Jul som Moderaterna gärna ser se http://komigenuva.wordpress.com/2008/12/22/en-riktigt-god-jul/

    Comment by Nemokrati — 2010 12 21 22:57 #

  31. Till Stigbjörn Ljunggren rekommenderar jag gärna som julläsning Marika Lindgren Åsbrinks senaste bloggpost: ”Tillväxten och solkigheten” http://storstad.wordpress.com/2010/12/19/tillvaxten-och-solkigheten/
    för han verkar ha fått det där med tillväxten lite om bakfoten (om inte han också jobbar med något PR-uppdrag vill säga).

    Comment by Nemokrati — 2010 12 22 6:50 #

  32. Det värsta är väl att efter det här kan man inte lita på en enda socialdemokrat. Det har liksom blivit lite för mycket nu. Först Mona Sahlins helomvändningar i flera frågor efter valet, där hon går med på allt möjligt som hon före valet sade var fel, och så det här med köpta socialdemokrater.

    Jag har redan tidigare sagt att jag inte längre betraktar mig som socialdemokrat (på vänsterkanten) som jag gjort i 35 år, och det gjorde jag när Per Nuder stod inför Svenskt Näringsliv (eller liknande organisation) och raljerade över ”köttberget”. Hade jag inte gjort det då, så hade jag definitivt tagit avstånd från S nu.

    Vad gäller tillväxt så är det ju ett meningslöst begrepp. Vadå för tillväxt och för vem? är den enda relevanta frågan här. Menar man industriell sådan, ja då har vi haft sådan under de senaste 25 åren, och det har inte gett mer att ”fördela” eller för att öka jämlikheten, bara mer till de allra rikaste att föra över till Caymanöarna . Det där är idag en floskel utan innehåll.

    Comment by Kerstin — 2010 12 23 4:16 #

  33. Till Kerstin: Så kategoriskt kan du ju inte avfärda alla socialdemokrater – väldigt många sossar har skarpt tagit avstånd från den manipulation av partiopinionen som nu har avslöjats. Och den här kritiska socaildemokratiska opinionen växer!

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 23 11:18 #

  34. Niklas Nordström har alltid sagt vad han tyckt och tyckt vad han sagt. Han stod för sina åsikter även när Göran Persson var partiledare, eller partidiktator som en del vindflöjlar säger nu. Nordströms integritet kostade honom både det ena och och det andra.
    Däremot har vi nu sett exempelvis ”vänstersocialdemokrater” som går ut och kritiserar partiets politik i valrörelsen trots att de själva var med och utformade den utan hör-/synbara protester. Dessa ”vänstersocialdemokrater” satt också i regeringen medan Persson-Nuder drev sin högerpolitik. Då var uppenbarligen de egna ministerposterna viktigare än politiken. Om någon nu kommer att tänka på till exempel Morgan Johansson så inte mig emot. Mot den bakgrunden är det inte särskilt troligt att Niklas Nordström ”köpts” av Svenskt Näringsliv och framfört åsikter/synpunkter inom SAP som inte är hans egna.
    Det är inte överraskande att en del nu försöker utnyttja ”Prime-gate” för att komma åt en politiker vars åsikter de ogillar. Men det skulle vara klädsamt om dessa personer tar strid även när de personligen riskerar något.

    Comment by Jean — 2010 12 23 12:15 #

  35. Till Jean: Jag tvivlar inte på att Niklas Nordström står för vad han säger. Problemet är ett annat: Han har med pengar från näringslivet betalts för att påverka partiet i en viss riktning, alltså i och för sig den han själv företräder.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 23 12:30 #

  36. Vad spelar det egentligen för roll att han fått pengar för att säga det han faktiskt själv tycker. Sedan när är det tabu inom SAP ha en åsikt som näringslivet delar. Både Erlander, Palme, Carlsson och Persson hade på åtskilliga punkter samma åsikter som näringslivet. Och framförde dem inom partiet.
    När det gäller modern tid ställde sig både Carlsson och Persson bakom ett EU-medlemskap, trots att näringslivet länge haft den åsikten och stora delar av partiet var emot. Och C och Pdrev frågan internt!
    Om jag inte minns helt fel berättar Ulf Adelsohn i sina ”memoarer” om att Gösta Bohman ansåg att moderaterna måste byta åsikt om det visade sig att motståndaren S hade samma åsikt. Jag trodde inte att det var så illa ställt inom SAP.

    Comment by Jean — 2010 12 23 12:46 #

  37. Självklart är det illa att gå andra intressens ärende mot betalning i ett parti som man själv tillhör. SN har knappast med S identiska intressen.

    Men när Primes valanalys som i förväg är bestämd hur den ska se ut används som de dominerande ”fakta” i verklighetsbeskrivningen faller förstås skulden inte bara på de betalda konsulterna som spelar dubbelspel utan på partiledningen. Varför tyr man sig till en valanalys som är producerad av intressen som knappast kan anses ha SAP intressen som en hjärtefråga.

    Comment by lasse — 2010 12 23 13:11 #

  38. Till Jean: En utomstående kraft, som i många frågor har motstående intressen till arbetarrörelsen, använder sig av betalda agenter som inom partiet verkar för ståndpunktsförändringar. Det är verkligen ingen oskyldig form av påverkan!

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 23 13:16 #

  39. Har ägnat eftermiddagen åt att se Östasiatiska museets utställning av de kinesiska lerskulpturerna m m. De påminde om arbetarrörelsen, något som har stelnat i sina former.
    Och efter ett par katastrofala nederlag ägnar en del av SAP kraft åt att kasta smuts på andra inom partiet. Varför inte ta ansvar för sina egna misslyckanden – var inte för övrigt Aftonbladets nya chefredaktör en av huvudarkitekterna bakom den senaste katastrofala socialdemokratiska valkampanjen – men framförallt, varför lägger man inte energin på det viktigaste: vilken politik partiet ska driva?
    Vågar man inte eftersom ”fel åsikt” kan innebära att man förlorar sina uppdrag?
    Som Niklas Nordström gjorde när andra bara hummade, hukade och vände kapporna efter vinden.

    Comment by Jean — 2010 12 23 16:46 #

  40. Till Jean: Själv har jag inga fler uppdrag att förlora. Jag avgick nyligen frivilligt ur kulturnämnden.

    Fast sen finns det väl ett samband mellan den politik man vill att partiet ska föra och de politiker/förtroendevalda som ska föra politiken, så visst är det viktigt att se till att de personer vi väljer att företräda oss står för just den politik vi vill de ska föra.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 23 16:56 #

  41. Visst finns det ett samband mellan person och politik, men först måste, hävdar jag, politiken bestämmas. Sedan får man se vilka som ska försöka genomföra den. Och då gäller det att personerna vågar säga vad de tycker utan att vara rädda för att bli smutskastade.
    De måste kunna lita på att partivännerna ägnar sig åt att diskutera politiken och inte ta efter den amerikanska smutskastarmodellen.
    Det tycks som om en del studerat fel saker under sina besök i USA och valkampanjerna där.
    För övrigt önskar jag alla en God Helg, med eller utan religiösa förtecken!

    Comment by Jean — 2010 12 23 20:13 #

  42. Till Jean: Själv har jag aldrig varit i USA för att studera valkampanjer.

    Problemet nu, för att knyta an till ditt tema, är att man i partiet diskuterar val av personer utan att vare sig upplysa medlemmarna om de aktuella kandidaternas vägval i viktiga frågor eller att dess förinnan lägga fast en kurs för partiet.

    God jul, för min del utan religiösa förtecken!

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 23 22:16 #

  43. Hej Enn!
    God Jul och Gott Nytt år till er.
    Min nya adress: Mjölbygatan 10, 596 33 Skänninge.
    Kram, kram
    Mona

    Comment by Mona Hillman Pinheiro — 2010 12 23 23:15 #

  44. Enn Kokk:
    Jag avfärdar nog inte varje människa som kallar sig socialdemokrat. Jag avfärdar dem som styr S:s politik numer. Den har inte varit socialdemokratisk på länge. Det är ingenting jag är glad över precis, utan jag sörjer den socialdemokratiska politiken, djupt och mycket sorgesamt.

    För övrigt:
    God Jul önskar jag dig och din familj.

    Comment by Kerstin — 2010 12 24 0:15 #

  45. Till Mona Hillman: Tack för nya adressen – hoppas mitt julkort ändå har kommit fram. Och god jul!

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 24 9:44 #

  46. Till Kerstin Berminge: Men glöm inte att det även bland de socialdemokrater som sitter på ledande förtroendeposter finns sådana som är värda vår aktning. De behöver stöd och uppbackning.

    God jul även till dig och de dina!

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 24 9:47 #

  47. […] En lång rad socialdemokrater har gått in i debatten om ”Primegate” till försvar för Svenskt Näringsliv, Prime och Niklas Nordström. Ett gemensamt tema är att Svenskt Näringsliv står för något gott som Socialdemokraterna bör bejaka istället för att kritisera, nämligen en näringslivsvänlig och tillväxtskapande politik. Flera betonar också att den inriktning som Nordström pläderar för ligger i linje med klassisk socialdemokratisk politik. Några exempel: ”Jo, man kan ha synpunkter på hur dessa personer har agerat, men i så fall glöm inte vad som är grunden för det som hänt – nämligen att näringslivet är oroliga över att arbetarrörelsen inte längre har en trovärdig politik för hur de välståndsbringande krafterna ska utvecklas.” (Stig-Björn Ljunggren på Enn Kokks blogg). […]

    Pingback by Vilken verklighetsbild ska bära socialdemokratisk politik? | Lena Sommestad — 2010 12 28 13:22 #

  48. […] – Makten över debatten,Ett hjärta Rött – Attendo Care, Täby och Jonas Morian, Enn Kokk – De köpta högersossarna, Maria Hagbom – Tommy Waidelich och Anders Johansson – Vilket högerradarpar, Ett […]

    Pingback by Utred Primegate samt Carema och Moderaterna – hur nära står de varandra? | Nemokrati — 2011 11 17 21:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^