Friskolor ökar segregeringen

20 november 2007 11:10 | Politik | Kommentering avstängd

Dagens Upsala Nya Tidning (20 november 2007) toppar sin etta med rubriken

Ökad segregering hotar
när ny friskola startat

Det handlar om Gottsundaskolan i det invandrartäta Gottsunda i Uppsala kontra den nystartade friskolan Kunskapsskolan. Gottsundaskolan har tidigare fått sina elever inte bara från Gottsunda utan också från Sunnersta, en villaförort med välbeställda invånare.

Gottsundaskolan arbetar sedan lång tid tillbaka med mångfald och integration: Eleverna blandas; barn med svensk respektive utländsk bakgrund får, liksom barn som bor i villor respektive höghus, gå i samma klass. Skolan har också lyckats bra med detta arbete. Den har fått beröm, också av eleverna.

I augusti startades Kunskapsskolan på Dag Hammarskjölds väg. De elever som sökte sig dit har föräldrar med högre utbildning än genomsnittet, och färre än genomsnittet har utländsk bakgrund.

Den skola som har tappat flest elever till Kunskapsskolan, nästan 30, är Gottsundaskolan. Tre fjärdedelar av dem är högstadieelever från Sunnersta.

På Gottsundaskolan har det hittills funnits en blandning av elever som kommer från hem med gott om pengar och elever som inte har råd med något. Gottsundaskolans rektor Lennart Gustavsson är nu helt naturligt bekymrad för att segregationen ökar, när villabarnen blir färre och andelen barn med annat modersmål än svenska blir fler.

– Det blir ingen sund blandning. Varken här eller på Kunskapsskolan, säger han.

Så är det. I friskolornas Sverige ökar segregeringen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^