Melodikrysset nummer 50 2010

18 december 2010 11:37 | Barnkultur, Musik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Dagens melodikryss var det årliga julkrysset.

Men 100 procent jul blev det ju ändå inte. ”Happy New Year” av och med ABBA skulle ge ordet nyårsafton. Och Felix Körlings klassiska barnvisa ”Nej se det snöar” handlar väl inte specifikt om jul, även om det just i år ser ut att bli en vit jul.

Den och även ”När juldagsmorgon glimmar” sjöng vi under små- och folkskoleåren, i mitt fall i Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun. De här barndomstrakterna minns jag mycket mer än Uppsala som ett snörike under vintrarna, men i år saknar vi inte vinter heller i Uppsala. Utanför fönstret faller just nu mer snö i form av vita flingor.

Också ”Jul, jul, strålande jul” hör till den klassiska sångrepertoar jag förknippar med julen – i dag hörde vi den dock i en instrumental version med Åsa Jinder.

Men det är ju kul också när någon eller några lyckas göra något lite avvikande i den här traditionstyngda genren. Ett exempel i dagens kryss är ”Juligen” med Just D”.

Fast ska jag vara alldeles uppriktig, tycker jag att det görs alldeles för många julskivor. Dessutom är mycket av det som finns på dem sådant som man kunde vara utan.

Sten & Stanley gör väl ett halvhyggligt jobb med ”Jungfru Maria”, men ”Winter Song” med Sarah Dawn Finer och Louise Hoffsten, annars en artist jag gillar mycket, kunde vi gott ha varit utan.

Det hjälper inte att artister är stora – det gör inte automatiskt deras julsånger stora. Alltså känner jag mig rätt likgiltig för ”The Christmas Song” med Nat King Cole, ”Christmas Time” med Bryan Adams, ”Beginning To Look a Lot Like Christmas” med Bing Crosby och ”Christmas Eve” med Céline Dion.

Men Dean Martin väcker nostalgiska känslor hos mig, när han sjunger ”Rudolph the Rednosed Reindeer”.

Och när jag hör ”Ser du stjärnan i det blå”, är jag ohjälpligt förlorad.

Ingen julafton utan Disney!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. Instämmer till fullo i dina kommentarer idag om vad som är nödvändigt respektive onödigt i form av jullåtar, inte minst din positiva syn på Dean Martin och Bengt Feldreichs sång..
  En av mina julfavoriter är ”Tomten Lars” av och med Owe Thörnqvist.
  God Jul på dig och dina läsare önskar jag!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 12 18 14:33 #

 2. God jul! Ta det varligt i snömassorna, om det går…

  Comment by maggan — 2010 12 18 15:08 #

 3. TACK för hjälpen med Dean! Brukar känna igen hans härliga röst, men i morse gick jag bet!

  GOD JUL och tag det försiktigt med snöskottningen hälsar vi från Högalid! Härligt med en VIT JUL men farligt, farligt halt!

  Comment by Hillevi Blomgren — 2010 12 18 18:16 #

 4. Hej !”
  Du är säker. Vilka kommentarer Du ger oss.

  Comment by Smulan — 2010 12 18 20:03 #

 5. Hejsan Enn.
  Du känner inte mej,men jag brukar alltid kolla med dej om jag har rätt lösning. Dina kommentarer är ju så sköna. God Jul och Gott Nytt År önskar
  Bertil i Nol

  Comment by Bertil — 2010 12 18 22:18 #

 6. Instämmer med Bertil. Känns alltid bra att kontrollera sina svar i din blogg, plus givetvis få hjälp om man går bet. Då är det bara att avvakta tills ”facit” är skrivet. :)
  Keep up the good work och ha en riktigt härlig julhelg.
  / Kenneth.

  Comment by Kenneth — 2010 12 18 22:35 #

 7. Hej Enn.
  Instämmer med dom som tycker om att läsa dina kommentarer,efter att man har sänt in sin egen lösning då förståss..eller?? Jag har i kväll varit i ett snöigt Östhammar och sjungit härliga julsånger tillsammans med körerna där i Missionskyrkan. God Jul o Gott nytt År till er båda från Skutskär.

  Comment by Maud — 2010 12 19 21:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^