Melodikrysset nummer 48 2010

4 december 2010 12:42 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Anders Eldeman vidhöll att förra veckans kryss var svårt, medan den här veckans kryss tydligen var lättare.

Och visst fanns det sådant som var lätt i dagens kryss, åtminstone för oss som genom åren har lyssnat på Svensktoppen. Inte mindre än fem av de spelade låtarna har nämligen hörts där.

”Jag vill ha en egen måne” hörde vi med Ted Gärdestad i 14 veckor 1972. Det här var en dubbelfråga, så vi skulle också kunna att månen ibland står i nedan.

1968 låg Ewa Roos 13 veckor på listan med ”Vilken härlig dag”.

Ännu längre, 22 veckor, höll sig Yngve Forssells kvar 1973 med ”Så gick det till när farfar var ung”.

”Glöm ej bort det finns rosor” i svensk tappning av och med Östen Warnerbring men med franskt original av Gilbert Becaud låg 1968 på listan i åtta veckor.

Jan Höiland höll sig 1968 kvar i sex veckor med ”Tiotusen röda rosor”. Den hade skrivits av Thore Skogman, och just det året – då för övrigt Thore turnerade för Socialdemokraterna tillsammans med Sten Andersson och skrev en kampanjlåt åt sitt parti – hade man ju nästan kunnat tro att det där med rosorna hade en mer symbolisk betydelse.

Det slår mig för övrigt, när jag är inne på det här spåret, att även det vi i dag hörde med Jokkmokks-Jokke, som alltså kom från Jokkmokk, ”Rallarsving” / ”Det var vi som byggde landet”, en hyllning till det arbetande folket, är ett exempel på att innehållet i populärmusik inte måste vara så enahanda som det så ofta är.

Därmed absolut inte sagt att man inte ska få besjunga sådant som flickorna i Småland, för att knyta an till en annan av de låtar som spelades i dag.

Över till filmfrågorna. Jag konstaterar att de onekligen är lättare att knäcka om man har sett filmerna ljudillustrationerna är hämtade ifrån.

Steven Spielbergs ”Jakten på den försvunna skatten” med Harrison Ford som Indiana Jones har jag sett flera gånger i TV, så där var det lätt att känna igen musiken.

Också Woody Allens ”Everyone Says I Love You” har jag sett, men där fick jag googla för att få bekräftat att det var Alan Alda som sjöng ”Looking At You”.

Andra kan ha haft svårigheter med att känna igen Mozart-stycket om många kvinnliga erövringar, men jag hade för egen del inga problem med att känna igen ”Katalogarian” ur ”Don Juan”/”Don Giovanni”.

Likaså förstod jag med detsamma att det var John Lennons son Julian Lennon vi hörde i ”Saltwater”.

Egentligen var det väl bara två frågor jag hade lite problem med för egen del – men jag löste dem också.

Jag brukar se ”Allsång på Skansen”, men jag mindes inte spontant sångerskan och trombonisten Gunhild Carling. Men det var alltså henne vi hörde i ”In the Middle of the Night”.

Och sopresenärerna Morgan Alling och Lasse Beischer känner jag inte heller till. Svårigheten att lösa den här frågan och den jag nyss nämnde ökade på grund av att de båda efternamnen är inflätade i varann, men jag knäckte först Alling med hjälp av de bokstäver jag hade, och sen var det hyfsat lätt att komma på också Carling.

* * *

I kväll missar jag en musikalisk begivenhet här i Uppsala, ODs Caprice och det efterföljande Stor-OD. Hustrun är så kallad moster i OD, men jag fick i går ringa återbud, eftersom vårdcentralen skickade henne vidare till Akademiska, där jag hälsade på henne tidigt i går kväll. Hon har hjärtflimmer, vatten i lungorna och för högt blodryck, men hon får behandling och läget är under kontroll.

Under dagens lopp kommer hon att få besök även av barnen och av mig igen.

Hon är anbefalld lugn och vila vilket kan bli nog så knepigt att förmå henne till när hon släpps ut igen.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

16 kommentarer

  1. Hej Enn!

    Du glömde redovisa att månen ibland står i nedan.

    Jag hoppas att Birgitta kryar på sig snart.

    Med vänliga hälsningar

    Krister

    Comment by Krister Kappel — 2010 12 04 12:47 #

  2. Till Krister Kappel: Tack för påminnelsen. Jag har fogat till det också nu.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 04 12:50 #

  3. Du har tydligen inte heller sett Dansbandskampen i SVT. Carling är där en side-kick, för att använda modern ”svenska”.
    Dansbandskampen är f ö ytterligare ett exempel på att SVT inte förstår sig på vilken publik dom ska rikta sig till. Nybildade s k dansband är med enbart för att de vill synas i TV.
    Det enda bandet med riktiga dansbandsambitioner som var kvar fuskades ur i förra programmet. Jag slutar nu se eländet.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2010 12 04 13:11 #

  4. Hej Enn!

    Som vanligt kul att titta in till dig och läsa dina kommentarer. Som du säger, det mesta var ju lätt idag. När det gäller Carling så hade vi det smidigt idag då vi hade ett helt uppslag i tidningen eftersom hon har två konserter i Aneby denna helg. Hon har varit i Aneby många gånger.
    Hoppas Birgitta kryar på sig.
    Med hälsningar Curt.

    Comment by Curt Axelsson — 2010 12 04 13:29 #

  5. Nej, eftersom jag inte är särskilt förtjust i dansbandsmusik, har jag inte sett Dansbandskampen.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 04 13:33 #

  6. Stavas Katalogarian med två an eller två t?

    Comment by Ann M — 2010 12 04 14:55 #

  7. Hälsningar till Birgitta från oss båda. Hoppas hon kryar på sig och kan ta det lugnare inför julen. Vi är flera som måste ta det lugnt. Själv har jag vänsterarmen i gipsbandage fram till jul – så det blir varken bak eller stök i någon vidare omfattning här heller. Det blir nog jul ändå, men lite annorlunda.

    Comment by Kristina Strömberg — 2010 12 04 15:06 #

  8. Hej Enn!
    På tal om Alan Alda, vill jag faktiskt rekommendera serien M*A*S*H, som ständigt vevas i repris i TV4+, just nu de tidiga avsnitten. Det är en underbar satir över krigets vansinne. I synnerhet i de senare avsnitten märker man hur både serien och personerna i den mognar påtagligt.
    H-r

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 12 04 15:11 #

  9. Till Ann M: Katalogarian stavas som både du och jag själv har skrivit, med ett t och fyra a.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 04 15:34 #

  10. Till Stefan H: Jag minns den en smula från förr.

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 04 15:35 #

  11. Till Kristina Strömberg: Ja, jag hörde det – stackars du. Hälsa Olle också!

    Comment by Enn Kokk — 2010 12 04 15:36 #

  12. Jag tänkte passa på att ge dig en länk till begåvade Dalaungdomar:
    http://www.youtube.com/watch?v=b6tLeULNI8M&feature=related

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 12 04 16:51 #

  13. Du får hälsa Birgitta att hon får krya på sig, fast med tanke på vädret kanske det är säkrare att ligga på sjukhus än att vistas ute på vägar och trottoarer :-)

    Comment by Kevin Iversen — 2010 12 04 22:45 #

  14. Känner bara starkt att jag måste få skicka en krya på dig-hälsning till din fina hustru. Och håll henne hårt i örat när hon kommer hem så hon säkert är rädd om sig!! Stor kram

    Comment by Ingela Hall — 2010 12 04 22:59 #

  15. Min önskan att BIRGITTA kryar på sig och snart är hemma igen samt tack för hjälpen med några svar, kunde inte ALLING, kände igen Östen Warnebring låten men kom inte på att de va ”Glöm EJ bort det finns rosor”, det är du och DAHL värda. RÖDA.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 12 05 10:42 #

  16. Hej Enn! Intressant att läsa om ditt melodikryssande och ta del av din stora kunskap inom populärmusiken. En liten detalj bara: Den korrekta titeln på Jokkmokks-Jokkes låt, som även är känd som ”Rallarsving”, är ”Det var vi som byggde FOLKETS JÄRNVÄG”. Roligt att du tycker texten är meningsfull.
    Med vänlig hälsning
    Lasse Lidén (låtskrivare åt bl a Jokkmokks-Jokke)

    Comment by Lasse Lidén — 2014 05 19 4:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^