Att våga utmana mobbaren

3 december 2010 17:12 | Barnkultur | 4 kommentarer

Kevin och Peter Iversen, far och son, har tillsammans skrivit en bok om mobbing, ”Utmaningen” (BIMP förlag, 2007). Den har lästs i radions P1, i anslutning till Samhällsredaktionens serie ”Skolan”, men jag hörde den inte då utan har läst den nu – jag har fått den mig tillsänd av Kevin.

Den är skriven som en spännande bok om ett inte ovanligt problem i alltför många av landets skolor men kan med fördel också läsas av vuxna: föräldrar, lärare, människor som professionellt arbetar med problem bland barn och ungdomar. Till det som gör den här boken läsvärd hör bokens realism – att bokens Lars blir mobbad beror egentligen inte på något särdeles påtagligt hos honom själv; utses man en gång till offer, förblir man offer. Hela den här processen skildras utifrån offrets, Lars’, perspektiv utan att några av detaljerna får några förskönande omskrivningar. De vuxnas oförmåga att se vad som händer skildras också på ett verklighetsnära sätt.

Det avvikande med det här fallet av mobbing är att offret reser sig och går till motanfall, och i det stycket är bokens Lars nog dess värre ett remarkabelt undantag. Han utmanar den ledande mobbaren Jonas på en väghalsig duell i att visa mod – vad det handlar om ska jag inte avslöja för nytillkommande läsare. Att det bakom hans seger – för han vinner – finns ett element av långsiktig och listig förberedelse gör inte saken sämre.

Men om hur Lars bär sig åt får ni läsa själva.

4 kommentarer

  1. Tack för denna värmande recension Enn. Du reagerar som alla andra som läst boken och som hörde den på kulturradion P1 – där den sänts 2 gånger och faktiskt även på Radio Stockholm – med stor positiv respons. Berättelsen var en av Kulturradions, P1, utvalda bidrag till 2005 års bästa radionovell innan ledningen där tog bort det för att förlaget var för oanseligt för att få den sortens reklam i radion(!) När den väl kom ut som bok var den anmäld till Augustpriset i barn- och ungdomsklassen.
    Jo, boken kan beställas via bokhandeln eller nätbokhandeln till exempel AdLibris men författarna ser helst att folk lånar och läser den via biblioteken. Där den eventuellt inte finns att låna kan man beställa hem den till sitt bibliotek, vilket är gratis. Det tar bara någon vecka så har den kommit in.
    Alla författare som jag känner vill att så många som möjligt skall få tillfälle att läsa det de skriver. Speciellt en sådan här bok eftersom den tar upp ämnet mobbning på ett sådant sätt att läsaren på ett positivt sätt blir starkt berörd av berättelsen.
    Från början var den skriven för att stärka redan mobbade personers självkänsla, men faktum är att alla verkar bli berörda av historien om nioårige Lars. Det inte många vet är att ”Lars” sedermera inte blev mer än 23 år gammal – dog av en överdos och ett leverne som präglats av hans tuffa uppväxt som mobbad.

    Comment by Kevin Iversen — 2010 12 03 18:46 #

  2. Jag är säker på att boken är bra men jag tänker inte läsa den av den enkla anledningen att jag var mobbad själv som barn och jag orkar inte läsa om sådant. Det tog mig närmare 30 år innan jag kunde tala om saken.
    Jag klarade mig bra så småningom, men mina föräldrar valde att flytta från den stad där jag mobbades och jag bestämde då att ingen skulle någonsin få sätta sig på mig mer, och jag klarade det, men även det har haft sitt pris.

    Bra dock att ni har skrivit en bok om saken och kan den få människor att förstå, åtminstone någotsånär, så är det ju fantastiskt. Själv brukar jag säga att man inte kan förstå om man inte varit med om det själv. Men goda författare har ju förmågor som jag saknar och jag litar på att Enn Kokk har rätt och att ni har lyckats bra.

    Comment by Kerstin — 2010 12 04 2:58 #

  3. Lånade denna bok från biblioteket, för bara ett par veckor sedan. Läste den och blev berörd på ett mycket bra och positivt sätt, det slutar ju lyckligt (tror inte att jag förstör genom att avslöja detta) och då jag själv varit utsatt för mobbning (för inte alls många år sedan), så kändes det skönt med ett lyckligt slut, för en gångs skull, när det kommer till mobbning. Speciellt slutet gillade jag, som känns riktigt skönt.
    Skulle kunna tänka mig att rekommendera den här boken till låg- eller mellanstadieklasser. Inte för att jag tycker att den är ”barnslig” på några sätt, utan för att det antagligen är bästa åldern, dvs tidig ”utbildning”, för att påverka barnen. Lära dem förstå vilka konsekvenser mobbning har på andra.

    Comment by Anna — 2010 12 05 1:33 #

  4. Tack Anna, du är ett bevis för att just mobbade skall läsa boken. Efter att berättelsen sändes på Kulturradion var det en massa lärare som hörde av sig och flera skolor använder den idag i sin undervisning om mobbning. Ungarna älskar boken kanske just för sitt ovanliga och ”lyckliga” slut

    Comment by Kevin Iversen — 2010 12 06 13:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^