Amelin och X:et får hänga kvar – tills vidare
14 november 2007 14:19 | Konst & museum, Politik | 1 kommentarTrycket på Folkets hus i Stockholm blev för stort: inte bara vi blogg- och kulturskribeneter utan också IF Metall, LO och Socialdemokraterna reagerade mot tanken på att plocka bort Albin Amelins demonstrationsmålning från storstrejken och Sven X:et Erixons protestmålning mot apartheid i Sydafrika från utrymmena bredvid kongresshallens stora scen och sedan arkivera dem i Grängesberg.
”Det blev en symbolisk fråga”, säger nu ordföranden i folketshusstyrelsen i Stockholm, Elisabeth Brandt Ygeman till Dagens Nyheter (14 november 2007).
I själva verket handlade det bara, försöker hon förklara, om att tillgodose kundernas önskemål: ”nästan alla vill ha projektorer på sidoväggarna”.
Nu får målningarna hänga kvar tills vidare, men bara tills vidare. För hon vidhåller att tavlorna behöver en alternativ plats – en bra plats, försäkrar hon.
Vad det senare betyder återstår att se; målningarna kan ju hamna i något nyinrättat mausoleum över arbetarrörelsekonst nere i Folkets hus’ källare.
Vi får hålla ögonen och öronen öppna.
1 kommentar
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Björn Kumm vidarebefordrar följande:
Förre utrikeshandelsministern, ambassadören och landshövdingen Mats Hellström försvarar arbetarkonsten i Stockholms Folkets hus. Kan inte konsten behållas är det lika bra att sälja hela Folkets hus, tycker han.
Mats Hellström har läst och reagerat på Dagens Arbetes artiklar om arbetarkonsten i Folkets hus, som skulle slängas ut med motiveringen att kommersiella kunder inte ville se sådan konst.
Men efter Dagens Arbetes avslöjande för en dryg månad sedan backade ledningen för Stockholms Folkets hus. Man beslöt då låta arbetarkonsten hänga kvar – men bara tills vidare.
Mats Hellström skriver nu i ett brev till Folkets hus-ledningen, att det skulle vara förödmjukande för arbetarrörelsen om konsten slutgiltigt togs bort.
– Om det verkligen inte är ekonomiskt möjligt att längre driva ett Folkets Hus, så är det enligt min uppfattning rimligare att sälja det än att kompromissa bort våra grundvärderingar, skriver Hellström.
– Feghet har aldrig fört världen framåt – inte heller i ekonomiska affärer. Och jag tror på och litar på att ni inte är fega, avslutar Mats Hellström sitt brev till Folkets hus-ledningen i Stockholm.
HANS LARSSON
2007-12-14
© Dagens Arbete.
Comment by Enn Kokk — 2007 12 17 17:14 #