Resecentrum som pepparkakshus

2 december 2010 11:18 | Barnkultur, Mat & dryck, Media, Resor, Ur dagboken | 6 kommentarer

Vår dotter Kerstin är gift med Bo Strömberg (som för övrigt också är webmaster för min blogg), och jag brukar ju då och då skriva om deras barn, Viggo, åtta, och Klara, fem, sex i mars. Mormor och morfar ska för övrigt hämta dem i skolan respektive på dagis i eftermiddag.

De här barnen har en pappa som vi har blivit allt mer imponerade av ju längre vi har känt honom. Till vardags arbetar han på Systembolagets huvudkontor (medan hans hustru, vår dotter, är aktiv i nykterhetsrörelsen). Han är ett veritabelt språkgeni och lär sig ständigt nya språk, levande så väl som döda, och inför sin förestående 40-årsdag har han önskat sig bidrag till en resa till ett land, vars språk han ännu inte behärskar, till exempel Turkiet, Ungern eller Litauen. Men framför allt är han en så fin pappa till sina och vår dotters barn.

Inför varje jul gör han en sak, som fascinerar barnen men som är hans, pappans, och inte deras, barnens, verk. Av ett reportage i dagens (2 december 2010) Upsala Nya Tidning om tre helidor framgår det hur årets upplaga av familjens pepparkakshus växer fram.

Och som framgår av bildreportaget i UNT, signerat Lotta Fritiof (text) och Emma Eriksson (foto), är det inte riktigt vanliga pepparkakshus som Bo bygger. Tidigare år har han bland annat byggt pepparkakskopior av familjen Kokk-Strömbergs hus på Kadettgatan 3, Tuna backars förskola, det som först var både Viggos och Klaras, numera bara Klaras dagis, och så, förra året, en pepparkakskopia av Musikens hus.

Och vad skulle det bli i år om inte den nya Centralstationen i Uppsala? För UNTs medarbetare berättar Bo att han verkligen har gått metodiskt till väga, bland annat via internet laddat hem ritningar över Resecentrum. Exakt ska det vara – dock har han ersatt skulpturen vid cykelbanan med en polkagrisstång!

UNTs artikel kan du hitta här – med artikeln följer också en länk till ett bildspel. På Bos blogg, här, finns ytterligare bilder.

* * *

När barnen kommer hem till oss i kväll, tänker mormor Birgitta baka pepparkakor med dem. Det går ju att göra på det vanliga sättet också, i form av hjärtan, bockar, gubbar, gummor och allt vad det är.

Men pappa är bäst i pepparkaksfacket. Honom slår ingen!

6 kommentarer

 1. Till Enn och Bo S, i sanning imponerande. Nästa år blir det säkert (f d) tingshuset i Sollefteå, detta storståtliga byggnadsverk, eller gamla apotekshuset.

  Comment by HO — 2010 12 02 17:46 #

 2. Till Hans O Alfredsson: Domarringens skola borde ligga bra till nästa år. Då går båda ungarna där.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 02 20:42 #

 3. Jag har fått rapporter från norr att någon har avbildat tingshuset i pepparkaka i år. Apotekshuset får brorsan ensamrätt på, det var en viktig del av hans C-uppsats.

  Comment by Bo — 2010 12 08 23:45 #

 4. Till Bo: Jag ser i dagens UNT att du har fått konkurrens också här i Uppsala. En dam har bakat Borgerskapets hus, inklusive allt som finns på gården.

  Comment by Enn Kokk — 2010 12 09 10:44 #

 5. Till Bo, då får du ge dej på Appelbergs i stället. Eller Hallstahotellet, som är i stöpsleven igen för femtielfte gången. Nu ska tydligen kommunen köpa det, igen.

  Comment by HO — 2010 12 09 11:33 #

 6. Eller varför inte Timmerflottarmonumentet, det skulle vara ståtligt!!

  Comment by Urban Sjölander — 2010 12 10 12:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^