Pete Seeger 1965

28 november 2010 16:02 | Musik, Politik | 4 kommentarer

Pete Seeger föddes 1919 och är således nu 91 år gammal. Han sjunger fortfarande lite ibland, men rösten är förstås långt ifrån vad den var i hans krafts dagar. Rikhaltiga exempel på vad han förmådde göra till exempel 1965, när han alltså var 46 år, finns på dubbel-CDn ”Live In ’65” (Appleseed Recordings APR CD 1118, 2009), en konsertupptagning gjord i Pittsburgh.

För mig som har praktiskt taget allt Seeger har gjort på skiva och som inte minst har lyssnat på det han spelade in under 1960-talet är inte mycket nytt på den här inspelningen, men det är alltid kul att få tillgång till ytterligare en seegerkonsert med mellansnack och allt och samtidigt påminnas om alla låtarna han sjöng då, både de politiska sångerna och det traditionella folksångmaterialet. För andra och kanske framför allt yngre lyssnare kan den här dubbel-CDn bli inträdesbiljetten till Seegers magiska sång- och musikvärld.

Vi kan ta det sista, musiken, först. Seeger växlar, som så ofta i konsertsammanhang, mellan sina båda huvudinstrument, banjo och tolvsträngad gitarr, väljer pricksäkert vad som bäst passar den låt han för tillfället ska sjunga. Ibland, som i ”Greensleeves”, kan han humma och vissla eller, som i ”I Once Loved a Lass”, tralla och vissla, och även den här gången använder han sig av sin smittande förmåga att få publiken att sjunga med i refrängen, men oftast hör man hans vackra och varma sångröst solo. Han har språköra, och därför kan man få höra honom sjunga både på spanska (”Guantanamera”), ryska (”May There Always Be Sunshine”) och skotska (”Manyura Manya”). ”Malaika” är en traditionell sång med afrikanskt ursprung. Och i ett musikaliskt mellanspel försöker han sig till och med på svensk hambo.

Dock finns en stor del av hans hjärta, här som alltid, i amerikansk folkmusik, som ju i många fall i sin tur har sina rötter i brittisk och irländsk och alltså även skotsk musik. Så vi får också höra ”Oh, Susanna”, ”This Little Light of Mine”, ”Old Joe Clark” och annat material ur den angloamerikanska repertoaren.

Det är den här blandningen som är så karaktäristisk för honom: ”All Mixed Up” för att låna titeln från en av hans låtar om nyttan av kulturell och mänsklig blandning.

Därmed är vi inne på Seegers politiska och sociala engagemang, och låtar som ger uttryck för detta är det gott om på de här båda CD-skivorna: ”Peat Bog Soldiers” (om Nazitysklands koncentrationsläger), ”Los Cuatro Generales” (om spanska inbördeskriget), ”Step By Step” (en gruvarbetarsång), ”A Hard Rain’s A-Gonna Fall” (Bob Dylans sång om det radioaktiva nedfallet), Seegers och Lee Hays’If I Had a Hammer” och hans egen ”Where Have All the Flowers gone?”, båda fredssånger, och inte minst Woody Guthries alternativa amerikanska nationalsång ”This Land Is Your Land”.

Mycket annat kunde ha nämnts, men det här borde räcka för att både locka gamla seegerfans att återuppliva hörminnet av Seeger i hans krafts dagar och dra nya och yngre musikälskare. som jag på det här sättet har gjort nyfikna, till skivaffären.

4 kommentarer

 1. Kom att tänka på Peggy Seeger väl är hans halv-syster. En av mina favorit-CD är ”At the Present Moment” som hon gjorde med Ewan MacColl. Den känns fullt gångbar idag.

  Comment by LeoB — 2010 11 29 0:22 #

 2. Till Leo B: Jo, Peggy är hans halvsyster och jävligt bra hon också. Ewan MacColl är död och hon är nu åter bosatt i USA efter många år i Storbritannien.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 29 9:18 #

 3. Hej Enn Kokk,

  Jag vänder mig till dig som Birger Norman-kännare, bland annat. En man som fortfarande är en husgud hos mig. Hade de svenska folkrörelserna förstått att lyssna till honom hade vi inte idag haft det idiotiska uttrycket civilsamhälle och annat som hör ihop med den begreppsapparaten.

  Jag bor i Gold Coast City i Queensland i Australien. Jag skriver en del och har för vana att noggrant kolla det jag skriver om. Så fick jag plötsligt för mig att jag i ett sammanhang skulle berätta om den novell (som jag tror att det är) som också blev en teve-pjäs och som handlar om mannen som på grund länsstyrelsen misstag blir bokförd som älg, vilket är extra obehagligt eftersom han har en del fiender och älgjakten närmar sig. Som jag minns det skulle det här förklaras med att man körde befolkningsregister och uppgifter om älgstammen samtidigt.

  Jag tror att det var Birger Norman som skrev den här texten. Jag letade på nätet och skrev bland annat ”Birger Norman älg” och se, jag hamnade på din blogg. Trots idogt sökande kan jag inte finna svaret där; du har ju en och annan sida på din blogg. Kan du hjälpa mig?

  Hälsa gärna till Birgitta från mig. Vi träffades första gången 1959 då jag var nybliven förbundssekreterare i SSUH och Birgitta var, tror jag, ordförande i SHS i Uppsla, då under namnet Kettner.

  Jag tror du kan vara intresserad, möjligen också deprimerad, av att få veta att Labor Party här under har exakt de problem som (s) har i Sverige. Idag förlorade Labor majoriteten i staten Victoria och koalitionen mellan National party och Liberal Party tar över. Federalt hankar sig Labor Party fram i en minoritetsregering.

  Jag ser i dagens Aftonbladet att Carl Bildt anses vara en av världens 100 främsta tänkare. Det är inte utan att det förklarar varför världen ser så eländig ut som den gör.

  Många hälsningar från våren som den 1 december övergår i sommar

  Bertil L

  Comment by Bertil Lindberg — 2010 11 29 13:49 #

 4. Till Bertil Lindberg: Historien om hur skogvaktaren Julius Arvid Johan Sundgren råkar bli folkbokförd som älgtjur heter ”Det gröna kortet”. Den fanns ursprungligen i samlingen ”Löken”, 1972, men trycktes också om i samlingsvolymen ”Noveller 1969-1978″, 1980.

  En smula om Labor Partys aktuella problem har jag faktiskt också kunnat läsa i svensk press.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 29 15:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^