Melodikrysset nummer 47 2010

27 november 2010 12:13 | Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Resor, Teater, Ur dagboken | 22 kommentarer

Det blev ganska sent i går kväll – vi var på middag på Söder i Stockholm hemma hos Rolf och Monica Annerberg. Rolf var en gång i världen statssekreterare åt Birgitta och några av de gamla kumpanerna från departementstiden brukar någon gång per år ses hemma hos varann. I går kväll deltog också Kjell Jansson med hustru Ulla Svedjelid och så det nuvarande landshövdingeparet i Västerås Ingemar och Ingrid Skogö.

Det var en god middag och det bjöds diverse drycker till den. Eftersom vi sen tog var sin whisky när vi äntligen kom hem, blev jag nästan orolig, när Anders Eldeman aviserade att dagens kryss var svårt.

Jodå. Men jag klarade alltihop, detta trots att ideliga trafikmeddelanden störde sändningen av krysset.

Det gjorde att jag ibland förmodligen missade vissa ledtrådar. Men nog var det till exempel komikern och pianisten Jimmy Durante vi hörde.

Lite trög i huvudet var jag nog själv också. Det tog nämligen en stund att komma på att den ABBA-låt som spelades var ”When I Kissed the Teacher”, vilket i det här fallet skulle ge kryssordet lärare. Och ändå har jag hört den och större delen av ABBAs mest kända låtar på Broadway, i musikalen ”Mamma Mia”.

På samma sätt tog det en stund innan jag kom på att den grekiska melodin (av Mikis Theodorakis) jag så väl kände igen var hämtad ur filmen ”Zorba”. Melodin tycks gå under samma namn, men själv minns jag benämningen ”Zorbas dans”.

Mera dans: Vi fick också höra ”Can Can”. Can Can, mycket populär under en tid som ligger långt före min, ingick bland annat i Jacques Offenbachs ”Orfeus i underjorden”.

Evert Taube, ET, skrev ”Så skimrande var aldrig havet”, som vi i dag hörde med Marie Fredriksson. Jag måste bekänna att jag faktiskt aldrig tidigare hade hört den med just henne.

Däremot har jag naturligtvis många gånger hört Lill Lindfors sjunga ”Du är den ende”. Bo Setterlind skrev texten; melodin är spansk.

Hur Malena Ernman låter har väl många lärt sig genom Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Så även om man inte hade hört just ”Min plats på jorden”, kände väl de flesta igen hennes röst.

Vi som genom åren har lyssnat på Svensktoppen kan knappast ha undgått att höra ”Evert” – 72 veckor på listan – med den märkliga gruppen Matz Stefanz med Lailaz. En av medlemmarna – han som hördes mest här – var Stefan Ljungkvist. Låten skrevs av Eddie Meduza (mera z!).

Svårt eller inte, men det underlättar förstås om man har de spelade artisterna och de aktuella skivorna i sin egen skivhylla.

Själv har jag i stort sett rubbet med Creedence Clearwater Revival, så jag kände omedelbart igen deras sound och även låten, ”Bad Moon Rising”.

Och tro det eller inte: Jag har också ett antal skivor med John Mellencamp, han som under en period använde Cougar som mellannamn. I dag hörde vi honom i ”Small Town”.

Idol har jag däremot aldrig, ens ofrivilligt, lyssnat på. Men ”Higher” med Erik Grönwall har jag ändå hört och kände därför igen.

Annars är jag, som mina trogna läsare väl vid det här laget vet, en musikalisk allätare.

Så det är klart att jag har hört – och älskar – ”Smoke Gets In Your Eyes”, som skrevs av Jerome Kern och Otto A Harbach. Däremot håller jag med Eldeman om att rök är irriterande.

De som följer min blogg mer än på lördagarna vet att jag också regelbundet går på konserter med klassisk musik. I dag hörde vi ett stycke av Giacomo Puccini, ”O mio babbino caro”. Hon som sjöng var den fantastiska Maria Callas.

* * *

Ute snöar det. Nu ska jag slå mig ner i en fåtölj, dricka ytterligare en kopp kaffe och äntligen läsa våra tre morgontidningar.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

22 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Förstår inte riktigt Eldemans kommentar om ”svårt”. Jag tyckte det var lättare än vanligt, det gick att gissa i förväg på flera av orden. Dessutom, med de ledtrådar han gav och en uppkopplad dator kan alla svar finnas.
  Ovanligt dock med en Meduza-låt i SR.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 11 27 14:37 #

 2. Till Gunnar Bergquist: 3.629 personer har hittills varit inne på min blogg i dag, men jag vet ju inte vad de tyckte var svårt: Meduza, Durante, Callas, Creedence eller Can Can?

  Fast jag vet ju att en del mest verkar läsa för att de vill ta del av mitt lilla lördagskåseri om krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 27 17:05 #

 3. Högaktuella tips! Den 12 dec. kl. 13.30 – Litterär soaré på stadsbiblioteket vid Odenplan i samarbete med Sonja Åkesson Sällskapet. Medverkande bl.a. Carl Johan De Geer och Gunnar Edander. Samt den 8 dec. kl. 15.00 föreläsningen / diskussionen ”Samtal kring Sonja Åkesson” med Gun Qvarzell, ordf. i Sonja Åkesson Sällskapet. Utställningen ”Sonja Åkesson – collage och dikter” på bibblan pågår t.o.m. den 12 dec.

  Comment by susi holmgren — 2010 11 27 17:30 #

 4. Till Gunnar Bergquist: …och just nu är jag uppe i över 4.500 besökare.

  Fast ingen av dem säger flaska. Mer än du alltså – fast du sa ju inte just ”flaska”.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 27 22:12 #

 5. Jag läste ditt förslag igår och fick då reda på de jag inte kunde vilket var, MEDUZA, ZORBA, DURANTE, LÄRARE, JOHN MELLENCAMP. Övrigt klarade jag från hjärnan och från Myggans nöjeslexikon där jag fick kontrolera stavningen på CREEDENCE.
  Marie Fredriksson sjöng Så skimrande var aldrig havet och den har jag inspelad på vhs/dvd. Min allra första inspelning, kan ha varit 1990 från ett Stina Dabrowskis program.
  TACK för värdefull hjälp. Har klickat iväg svaren till Radiohuset på Ladugårdsgärde.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 11 28 11:55 #

 6. Jo, lite knepigt tyckte vi att det var igår. Så vi tackar för hjälpen med Durante och Meduza. Maken gissade på John Mellencamp – själv hade jag aldrig hört talas om honom.
  Hälsningar från ett snöyrande Sthlm.

  Comment by maggan — 2010 11 28 13:28 #

 7. Hade noll koll på Durante och Can can. Tack så mycket.

  Comment by Michael Olausson — 2010 11 28 16:04 #

 8. Till Lars-Gunnar Blom, Maggan och Michael Olausson: Det är alltid intressant att få höra vad andra krysslösare tyckte var svårt. Det här går ju upp och ner. Ibland när jag själv har haft problem förstår jag ju att de flesta andra tyckte att det jag fann svårt var skitenkelt. Utfallet beror ju på vad vi själva har lyssnat på – och förstås på om vi har gott musikminne eller inte.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 28 16:13 #

 9. TACK Enn för hjälpen i dag! Kunde varken Mellencamp, Creedence eller Meduza men nu kan jag gå till herr Eldeman (han fyller förresten 50 År snart!) med färdigt kryss med hopp om en liten vinst! Har du vunnit någon gång Enn? undrar en annan ”flicka” /79+/ på Södermalm, men ej denna som du besökte häromkvällen! Hillevi

  Comment by Hillevi Blomgren — 2010 11 29 12:08 #

 10. Till Hillevi Blomgren: Jag har vunnit förstapris en gång, fast helt ofrivilligt – jag har nämligen aldrig någonsin skickat in mina svar. Det visade sig att en av mina läsare hade sänt in mina svar i mitt namn!

  För mig är Melodikrysset bara en kär underhållning på lördagarna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 29 13:19 #

 11. Hej Enn.
  Som född på tidigt sexiotal var Eddie Meduza en artist som var oundviklig. Hans annorlunda humor och ekivoka musik och dialoger var oemotståndligt för ungdomar när jag var tonåring. Jag tyckte krysset var ovanligt lätt denna vecka. Bo Setterlind var jag inte säker på och stavningen av Creedence.

  Comment by Dan — 2010 11 29 14:50 #

 12. Till Dan (och alla andra): Jag skulle kanske ha nämnt att den i olika avseenden märklige Eddie Meduza egentligen hette Errol Leonard Nordstedt.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 29 17:01 #

 13. Eddie Meduza var inte född på tidigt 60-tal, han föddes 1948…
  Sjuk, och omgiven av dåliga rådgivare, kan jag inte annat än beklaga Karl XII…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 11 30 15:40 #

 14. Men Enn, du behöver inte oroa Dig för att vi inte hälsar – varje gång vi går in på din utmärkta sida så innebär det att vi säger ett tyst ”Hej Enn”, fast som goda svenskar så skriver vi det inte högt för då kan ju någon tro att vi ”fjäskar” för Dig! Som många gör för kungahuset – vilket i mina ögon är märkligt.
  Men det är inte märkligt att gilla Dig och Birgitta och därför kostar jag på mig ett innerligt Hej Enn och Birgitta – hoppas ni har det bra i vinterkylan! :-)

  Comment by Kevin Iversen — 2010 11 30 19:11 #

 15. Jo, när jag ändå har Dig på ”tråden” hoppas du hunnit läsa någon bra bok på sistone, annars rekommenderar jag ”Utmaningen” 48 sidor bra spänning, skriven av Kevin och Peter Iversen, far och son och mycket bra författare. Läs den i din favoritfåtölj, med en god whisky nu i vinterkylan. Den värmer lovar jag!

  Comment by Kevin Iversen — 2010 11 30 19:16 #

 16. Till Kevin Iversen: Både du och flera andra skriver ju relativt regelbundet kommentarer, men det som har förvånat mig lite är att så många av framför allt melodikryssbesökarna aldrig någonsin säger något.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 30 20:19 #

 17. Ja, det kan ju inte bara bero på om de är blyga eller fåordiga. Kanske är det svårt att skriva ett ”Hej” eller att kommentera det som skrivs här? Jag har samma problem med mitt skrivande! När någon novell sänts på radion eller jag givit ut en bok får man sällan höra positiva kommentarer direkt – däremot via omvägar (Nej, jag får aldrig negativa kommentarer :-))
  Kanske kunde dina läsare bara skicka en enkel väderleksrapport t ex ”uppehållsväder i Sollentuna och -9″ eller något annat. Du kanske kan komma på något du är intresserad av Enn. Vad vet jag! Tjingeling från Sollentuna i alla fall, för denna gång, Kevin.

  Comment by Kevin Iversen — 2010 12 01 10:31 #

 18. Om nu Gunnar Bergquist med nödvändighet känner att han måste kommentera subjektsregeln så borde han åtminstone citera rätt:
  ”Halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare, kan jag endast beklaga Erik XIV:s olyckliga öde” (Purres Stilblommor och grodor).

  Comment by Per Wengström — 2010 12 01 11:22 #

 19. Till Per:
  Jag har inte citerat någon, ville jag det hade jag ju googlat som du…
  Kul ändå att få kvitterat att någon läst o förstått…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 12 03 0:26 #

 20. Du menar att du har funnit på det där själv Gunnar. Tro det. Ett så välkänt exempel på språklig groda.
  Men jag har inte googlat som andra behöver göra.
  Jag visste det ändå men för att med säkerhet få det ordagrannt så slog jag upp det i boken (vilken jag har).

  Comment by Per Wengström — 2010 12 03 8:11 #

 21. Bäste Per!
  Jag skrev givetvis min andra mening bara för att förtydliga vad jag menade med den första. Det är klart att jag läst Kalle-dussin ordleken förut, men jag hade ingen lust att lägga tid på att kolla den ordagrant, varken på nätet eller i någon bok, vilket väl hade varit likvärdigt. Det är ju inget fel på min mening, jag åberopade ingen källa och skrev inga citattecken.
  Målet nådde jag ju, att någon skulle fatta, och det gjorde ju du..

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 12 03 14:14 #

 22. Jag undrar jag …
  Men inte över hur det kan komma sig att felaktigheter sprids.

  Comment by Per Wengström — 2010 12 07 21:20 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^