Melodikrysset nr 45 2007

10 november 2007 11:46 | Film, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

I dag var det många låtar från Svensktoppen och melodifestivalerna.

Den enda av de frågor, som var knutna till dessa och som jag själv först hade svårt att komma på svaret till, var vågrätt 10 – varför vet jag inte. Men visst var det Björn Skifs’ och Bengt Palmers ”Det blir alltid värre fram mot natten”.

Den kan jag ju egentligen mycket bättre än till exempel ”Jag tror på människan” som Tommy Nilsson sjöng så sent som i årets melodifestival.

”Maria” med Östen med resten minns jag däremot mycket väl.

I fallet ”Vilken härlig dag” hade jag ingen svårighet att minnas låten, men vem sjöng den? Jo, Ewa Roos.

När det gällde ”Jag ska måla hela världen, lilla mamma”, mindes jag både låten och att den sjöngs av Anita Hegerland. Här låg klurigheten i Eldemans fråga: ”Det ska göras detta”. Svaret skulle alltså bli målas, inte måla.

Karin och Anders Glenmarks ”Var har du dina tankar” kände jag i och för sig inte spontant igen, låten alltså. Men det var inte svårt att höra att det var de som sjöng. Och de är ju syskon. / Fast låten heter ”Kall som is”, rättar mig Karin Nygren./

Och vem kommer inte i håg Galenskaparna, deras ”Man ska ha husvagn” och TV-serien ”Macken”. Även här måste man observera frågeformuleringen, ”utspelar sig på en sådan”. Svaret skulle alltså bli mack, i singularis obestämd form.

Också i en låt som återfinns inom visgenren, ”Jag hade en gång en båt”, fanns det en formglidning i det efterfrågade svaret. Det saknade skulle anges i bestämd form, så svaret blev båten. Cornelis Vreeswijks svenska text hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter. Där framgår det också, att den melodi Cornelis använde ursprungligen är karibisk och i USA känd som ”Sloop John B” eller ”Wreck John B”.

Ganska lätt att känna igen var väl också Frank Sinatras ”Come Swing With Me”, här framförd av Count Basie. Gärna mer sådant i Melodikrysset! /Man ska aldrig lita på sitt dåliga minne – Sinatras låt heter ”Come Fly With Me”, påpekar Karin Nygren./

Jag ska villigt medge att jag kan betydligt mer om både Sinatra och Basie än om Joe Cocker. Men det var i alla fall han som tillsammans med Jennifer Warns sjöng ”Up Where We Belong” ur filmen ”En officer och en gentleman”. Den har jag inte sett, men filmtiteln var till hjälp när jag kontrollgooglade – att det var Cocker som sjöng hade jag redan klarat med hjälp av de stödbokstäver jag hade.

Jag har däremot sett nästan alla filmer av Alfred Hitchcock – något av detta finns redovisat ovan under Kulturspegeln, Film. Jag kom inte i håg ur vilken hitchcockfilm den här spelade musiken härstammade, men jag vet att den kompositör Hitchcock använde för många av sina filmer – bland dem en av mina favoritfilmer, ”I sista minuten” – hette Bernhard Herrmann.

Kvar att redovisa är då bara svaret på veckans operafråga. Vi hörde ett stycke ur ”Trollflöjten” av Wolfgang Amadeus Mozart. Den har jag sett och hört både på Operan, på CD och som film.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Tror bestämt att Sinatralåten var ”Come fly with me”. Glennmarkduons sång hette ”Kall som is” vilken dom kom fyra med i Melodifestivalen 1984. Dom kom senare att anta gruppnamnet Gemini.

  Comment by Karin Nygren — 2007 11 10 12:01 #

 2. Till Karin Nygren: Jo, visst har du rätt om sinatralåten. Jag borde ha kontrollgooglat, inte bara litat på det som dök upp i mitt minne.

  När det gäller syskonen Glenmark: Finns inte det textfragment jag snappade upp – som jag trodde var titeln – i ”Kall som is”?

  Comment by Enn Kokk — 2007 11 10 12:29 #

 3. Jo, det stämmer. Inledningsfrasen är ”Var har du dina tankar”

  Comment by Karin Nygren — 2007 11 10 12:44 #

 4. ”Jag ska måla hela världen lilla mamma” spelades visserligen in av Anita Hegerland på 70-talet, men för mig är låten betydligt mer förknippad med tjejgruppen Angeliques från Göteborg som spelade in låten redan 1968. Skivbolaget Cupol gav då ut den med bild av gruppen på fodralet och det är den man kan se ibland ute i skivbackar, på loppisar och på Tradera mm. Den är relativt eftertraktad hos samlare, vilket väl inte Hegerlands version är. Angeliques inspelning finns oxo på en samlings-LP där även Hep Stars är med (”Lilla Sofi”).
  ”Kall som is” blev 4:a i den svenska uttagningstävlingen (Jag tyckte den skulle ha vunnit) och fick alltså inte tävla internationellt.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2007 11 10 13:19 #

 5. Hej
  Jag tror att musiken för V1 och L1 kom från filmen Fåglarna. Det var lite av ”fågelläte” över musiken.
  Kompsitören stämmer enl Wikipedia.

  Comment by Göran Larsson — 2007 11 10 17:57 #

 6. Till Göran Larsson: Det kan mycket väl stämma; Bernhard Herrmann har gjort musiken också till ”Fåglarna”. Hitchcock använde honom till en rad av sina filmer.

  Jag har förstås sett ”Fåglarna” men går för egen del – så här långt efteråt – inte i land med att identifiera musiken i just den filmen.

  Comment by Enn Kokk — 2007 11 10 19:39 #

 7. Kan inte låta bli att kommentera Hitchcock-filmen; i snabbgenomgången hördes tydligt att musiken kom från ”Psycho” – då spelades den berömda duschscenen upp, åtminstone i min hjärna.

  Comment by Lena — 2007 11 11 19:27 #

 8. Till Lena Larsson: Också ”Psycho” har jag sett, flera gånger. Men lika fullt kommer jag inte i håg om det var i den här hitchcockfilmen eller i någon annan jag hörde den här musiken. Eldeman kommer väl att nästa lördag avslöja vem som har rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2007 11 11 20:12 #

 9. Hej Gunnar B.! Det var min kusin som var med i Angeliques från Göteborg. Tyvärr sågs vi aldrig, vad jag kan minnas, vilket jag sörjer över.

  Comment by Kristina Bengtsson — 2009 03 19 18:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^