Och vad är ”almosa”?

24 november 2010 15:57 | Media | 2 kommentarer

Som vanligt tar jag mig igenom Aftonbladet Kryss & Quiz. Det första ordet som möter mig, när jag ska lösa Mats Olséns Bikupan, är ALMOSA, och jag klarar att fläta in det, så det är inte det som är problemet.

Jag stirrar på det och undrar vad det är för ord.

Olsén har som egenhet att i sina orflätor fläta in mycket ovanliga ord – i den här bikupan, som inte är extrem i det avseendet, ord som ”rapsod” och ”trumla”. Men de här orden finns åtminstone, går att slå upp om man inte känner till dem.

Värre är det med ALMOSA. Jag har ett tiotal ordböcker och dessutom uppslagsverk, och ingenstans finner man ett sådant ord. Alltså, kan han mena verbet ALM-OSA, det vill säga osa alm? Eller något ännu mer långsökt, AL-MOSA = mosa någon eller något med en al?

Det låter långsökt, så jag antar att det är fråga om en felstavning av ALLMOSA, det vill säga en nådegåva till en nödlidande, ibland i modern svenska = otillräckligt anslag.

2 kommentarer

  1. SAOB informerar om att almosa är den fornsvenska roten till allmosa. Dom ger som exempel följande citat från lagen, som kanske passar en gammal sosse:
    ”SFS 1871, nr 33, s. 19. Att .. (den af olyckshändelse drabbade arbetaren) får mottaga sitt underhåll såsom en rätt af arbetsgifvaren .., icke som en förödmjukande almosa af fattigvården.”

    Men, det är ju sent 1800-tal, och får väl anses vara någorlunda överspelat. Det enda rimliga är väl att det är ett misstag, knappast en medveten anakronism.

    Comment by Viktor — 2010 11 24 17:03 #

  2. Till Viktor: Ja, får man använda fornsvenska ord i krysstidningar, öppnar sig onekligen möjligheten att välja ytterligare ett antal ord. Jag såg för övrigt själv följande i Svensk ordbok under allmosa: fornsv. almosa; ur grek. eleemosyn´e ’barnhärtighet’.

    Comment by Enn Kokk — 2010 11 24 20:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^