En kväll med svensk musik

21 november 2010 17:32 | Mat & dryck, Musik | 3 kommentarer

Torsdagens konsert med Uppsala kammarorkester under ledning av Paul Mägi hade temat ”Svensk höst”: i programmet ingick verk av tre svenska kompositörer, en nutida och två äldre.

Programmet började med ”Om hösten”, opus 38 av Andreas Hallén (1846-1925), två lyriska tondikter för liten orkester, ”Älvdans i månskenet” och ”Drömbilder i skymningen”. Andreas Hallén är mig obekant, och jag är inte särskilt förtjust i programmusik, men eftersom jag försöker bortse från annat än rent musikaliska tolkningar, greps jag av det jag hörde och uppfattade musikens ljusa och melodiska ton.

Mer förankrad i svenskt – och även i mitt – musikmedvetande är Franz Berwald (1796-1868). I ”Sinfonie singulière” i C-dur arbetade Berwald inte med utommusikaliska referenser; det här verket är ju uttryckligen (i titeln) ett uttryck för musikaliskt (eller om man så vill kompositörens) egensinne, och orkestern under ledning av Paul Mägi tolkade det väl.

Ännu mer intressant var kvällens avslutning, Anders Nilssons (född 1954) 2009 påbörjade och då även delvis framförda men nu fullbordade ”Requiem”. Utöver orkestern medverkade här också Olle Persson, baryton, och S:t Jacobs kammarkör.

Rader av requiem har jag ju hört förut, och som vanligt fanns dess text både på latin och i svensk översättning i programmet. I det aktuella fallet hade Anders Nilsson tillägnat sitt requiem en död vän, dessutom icke troende – men mig intresserar förstås det här verkets musikaliska sidor mer än dess religiösa. Och dess vackra klangfärg och vällöpande växlingar mellan olika element gjorde det onekligen värt att höra.

* * *

Ett återbesök i Musikens hus’ restaurang hann vi också med före konserten. Det blev självplock från buffén även den här gången.

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Hej. Jag undrar om du kan hjälpa mig med något som inte alls har med det här inlägget att göra. Jag hittar inte någon mailadress till Dig. Det gäller en inspelning av Låga över länderna.

  Mvh
  Pernilla W

  Comment by Pernilla — 2010 11 22 14:09 #

 2. Till Pernilla: Den finns faktiskt insjungen av Monica Zetterlund på hennes och Thorstein Bergmans LP för ABF och Brevskolan ”Folk som har sånger kan inte dö” (YTF-50300, 1976). Mängder av kända musiker, inte minst jazzmusiker, medverkar, och Georg Riedel har gjort arrangemangen.

  Vidare har jag den på en LP med Unga Örnars barnkör med deltagare från Jönköping, Nässjö, Eksjö, Vetlanda och Stockaryd. Körledare är Nils Blomberg och barnkören backas upp av en mängd musiker. LPn heter ”Släpp duvan fri” (Unga örnars jönköpingsdistrikt, SNRLP 010, 1984).

  Chansen att du ska hitta någon av de här skivorna i dag är nog mycket liten – de finns knappast återutgivna som CD.

  ”Låga över länderna” skrevs av norrmannen Dagfinn Rimestad, men i boken med hans sånger, ”At jorden er en stjerne” (Tiden norsk forlag, 1983″) återges den bara på svenska. Förklaringen tycks vara att Rimestad skrev den till Unga Örnars stockholmsläger på Gålö 1960 och att han alltså förmodligen – kanske med viss svensk hjälp – har skrivit den på svenska. (I boken finns också noter.)

  Huruvida den finns utgiven på skiva, kanske rent av CD, i Norge vet jag inte. Men du kan ju själv försöka söka den på Google med norska som sökspråk. Du kan ju söka på Dagfinn Rimestad plus eventuellt den svenska titeln.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 22 14:55 #

 3. Stort tack för din tid och ditt engagemang! Har nu hittat en lp till salu på tradera, den med Monika Z.
  Mvh
  Pernilla W

  Comment by Pernilla — 2010 11 22 23:05 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^