Melodikrysset nr 44 2007

3 november 2007 13:07 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 17 kommentarer

I dag har jag gått bet på en av frågorna i Melodikrysset, nittiotalstryckaren. De sista orden i originaltiteln efterfrågades. Eftersom Eldeman använde ordet ”originaltitel”, antar jag, att det handlar om en engelskspråkig titel. Jag saknar egentligen bara en bokstav i vartdera av de två efterlysta orden, men ingenting dyker upp i melodiminnet. Jag kan dock gissa – observera nu att det rör sig om en gissning: de två orden i slutet av titeln skulle kunna vara is red eller in red. /Tryckaren var, visade det sig, Chris De Burghs ”Lady In Red”. Tack, Paul Ekberg! Jag minns den hur som helst inte; den här låten tycks ha förbigått mig helt och hållet./

Ace of Base har jag i och för sig inget emot, men gruppen finns inte i min skivsamling. Men jo, Google visade att det var dom som hade gjort ”Beautiful Morning” och att en av medlemmarna heter Ulf Ekberg.

Det jag i övrigt fick kämpa en stund med var signaturen till Expedition Robinson. Jag har sett delar av den här serien, men som jag tidigare har skrivit, har jag ett mycket selektivt minne, när det gäller just TV-signaturer. I det här fallet klarade jag frågan, när jag hade fått några ledbokstäver.

I dag hade Eldeman med en radioanknuten fråga också, dock inte illustrerad av någon signaturmelodi. Sonja Aldéns ”För att du finns” skulle leda oss till andra halvan av det sammansatta ordet Svensktoppen.

Vi kan ju från det dagsaktuella gå över till populärmusikklassikerna.

Vi hörde Johnny Bode sjunga ”Två solröda segel” och så sin och Hasse Ekmans ”En herre i frack”. Den här märklige mannen har jag i min skivsamling, i den årtiondeindelade utgåvan av svenska schlager jag skrev en lång artikel om i Aktuellt i politiken (s) – se ovan under Kulturspegeln, Musik.

Tvingas ro kan man, om man hamnar ”I en grönmålad båt”, stor schlager en gång i världen; vi förknippar den främst med Ernst Rolfs kumpan John Wilhelm Hagberg.

En stor hit på sin tid var också Povel Ramels ”Tjo vad det var livat i holken i lördags”. Men jag betvivlar starkt, att den, trots sitt innehåll, främst skulle vara av intresse för en ornitolog.

Volare”, populärbeteckningen för ”Nel blu dipinto di blu”, hörde jag senast under vår sjuttioårsresa till Sorrento i Italien. Det var en låt som omedelbart satte sig i musikminnet, när den 1958 vann Eurovision Song Contest och sen blev storschlager över hela världen. /Nej, den blev bara trea, rättar mig Gunnar Bergquist. Ibland minns man fel./

Som höjdarlåt får man nog också beteckna den jamaicanska calypson ”Underneath the Mango Tree”. Diana Coupland sjöng den i James Bond-filmen ”Doctor No” (svensk stavning, Doktor, godkänns också, sa Eldeman). Jag har sett filmen.

Och för att hoppa i geografin: Ivan Rebroff sjöng en klassisk rysk visa, ”Pråmdragarsång”, som här skulle ge yrket pråmdragare.

Veckans barnvisa var ”Blåsippan ute i backarna står” med text av Anna Maria Roos och musik av Alice Tegnér. Den spelades ofta hemma hos oss, när våra barn var små; vi hade den på LP med Alice Babs. Senare har jag köpt den på CD till vår egen skivsamling.

Då är det väl bara den inledande låten kvar, Billy Strayhorns fina jazzstandard ”Take the A-Train”, som blev Duke Ellingtons signaturmelodi. Det är klart att den också finns i våra skivsamlingar. Här skulle den ge fortskaffningsmedlet tåg.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sedan ner till aktuell lördag.

17 kommentarer

  1. Tryckaren var den gamla hiten Lady In Red med Chris De Burgh.

    Hälsningar
    Palle i Eslöv

    Comment by Paul Ekberg — 2007 11 03 13:35 #

  2. Jag vill bara tacka Enn Kokk och alla andra människor som funderar och kommenterar både melodikryss såväl som livet i stort på denna fina website

    Varmaste och läskigaste hälsningar från Lasse i Götet denna Allhelgona helg

    Comment by Lars Thorelli — 2007 11 03 14:43 #

  3. Tjenare tack för en bra blogg!
    Jag är inte 100% säker men jag tror det är CHRIS DE BURGH – Lady In Red. därför ska det vara IN RED. Lyssna själva på och jämnför melodin, framförallt i början:
    http://www.youtube.com/watch?v=smYKNQDCRec

    Comment by Viktor Deann — 2007 11 03 14:56 #

  4. Hej Enn!
    ”Nel blu dipinto di blu” med och av Domenico Modugno blev som Du skrev en världhit, men den vann faktiskt inte tävlingen. Vann gjorde André Claveau med vaggviselåten ”Dors mon amour” (men vem kommer ihåg den nu?). 1958 är ett intressant melodifestivalår eftersom det var första gången Sverige deltog, och det var Alice Babs som representerade oss med låten ”Lilla stjärna” (som hon av någon anledning sjöng i Leksandsdräkt!). Sverige blev 4:a av 10 deltagande länder (det var tider det…). Alice sjöng förresten sedan in vinnarlåten under direktöversatta titeln ”Sov min älskling”.
    Sändningen från tävlingen fick gå till en studio i Göteborg, där juryn satt, och bandades där för att sändas ut över det svenska nätet några dagar senare. Detta för att länknätet inte var utbyggt till Sthlm ännu, man höll på inför fotbolls-VM, men det var inte ännu klart.
    I den 10 personer starka juryn fanns bara ”proffs”, bl a Lasse Dahlqvist, Sven-Åke Cederhök och Åke Falck. Endast en kvinna, textförfattarinnan Anita Halldén, ingick.
    Tävlingen kommenterades för TV av Jan Gabrielsson och svensk röstavlämnare var Tage Danielsson, då väl anställd på Sveriges Radio/TV (nöjeschef?).

    mvh
    Gunnar B

    Comment by Gunnar Bergquist — 2007 11 03 15:46 #

  5. PS.
    ”Volare”, som det sedan blev över världen, blev 3:a i tävlingen 1958. Modugno deltog även 1959 för Italien, och blev då 6:a med en ny världshit, ”Piove” som blev en stor hit på svenska som ”Jag svävar”, störst framgång med den hade väl Lasse Lönndahl. Sverige blev 1959 9:a med ”Augustin” som sjöngs av Brita Borg (Siw Malmkvist vann svenska uttagningen men fick inte åka, ansågs nog för orutinerad).
    Gunnar B

    Comment by Gunnar Bergquist — 2007 11 03 15:54 #

  6. Till Paul Ekberg och Viktog Deann: Tack! Som regelbundna läsare av denna blogg vet, skickar jag aldrig in svar på Melodikrysset, men det är bra att få sina kunskapsluckor utfyllda.

    Comment by Enn Kokk — 2007 11 03 16:02 #

  7. Till Gunnar Bergquist: Tack för den lilla rättelsen – ibland minns man fel. Som du väl för länge sen har förstått, tycker att jag den sortens kringkunskap som du här bidrar med är minst lika kul som att kunna svara rätt.

    Comment by Enn Kokk — 2007 11 03 16:04 #

  8. Till Lars Thorelli: Tack! I Öregrund, där jag är för sista gången under hösten, har det snöat. Vi vaknade upp i ett vinterlandskap. Men under dans lopp har snön delvis smält.

    Comment by Enn Kokk — 2007 11 03 16:07 #

  9. PS2.
    Får väl rätta mig själv oxo, ”Jag svävar” är ju från den svensktextade ”Volare”, medan titeln ”Piove” inte översattes utan bara fick ”svensk” text där orden ”Ciao ciao Bambina” är vad man kommer ihåg.
    Gunnar B

    Comment by Gunnar Bergquist — 2007 11 03 16:42 #

  10. Till Gunnar Bergquist: Visst är det lustigt: man kommer ofta först i håg en enda fras, som ”Ciao, ciao Bambina”. I dag, när jag hörde ”Blåsippan”, kom jag först i håg frasen ”utan strumpor och skor”. Så småningom kom resten.

    Comment by Enn Kokk — 2007 11 03 16:54 #

  11. Tyckte krysset var svårt idag men hörde Lady in red med den nedlagda dansokestern Leif Bloms från Växjö där Gert Blom blåste trumpet, den tredje brodern är Åke Blom, övriga män i orkestern är Olle Hallstedt och Stefan Svensson.
    LPn där inspelningen är hämtad från kom 1988 och på omslaget ser man killarna stå omgivna av dansbandets tjej som är klädd helt i rött.
    Mona Gustafsson föddes i Halmstad 9 augusti 1956, hon och sin pappa Curt Gustafsson samt Sven-Arne Olofsson och kapellmästaren Dan Larsson bildade 1972 Lill-Nickes, ett dansband från Halmstad.
    En sådan här Alla Helgons dag då vi ska tänka på våra avlidna så går mina tankar till Dan Larsson som efter en tids sjukdom avled söndag 30 september i år.
    Ingen av orkestrarna finns längre men Mona Gustafsson fortsätter med egen orkester Mona Gs.
    Ingen i Leif Bloms är släkt med mig, den mest kända BLOM inom musiken lär dock vara Tommy Blom i Göteborgska popgruppen Tages, inte heller han och jag är släkt.
    Så kan vi nästan lägga det Svenska fotbollsåret till historien och det blev ”Änglarna” från Göteborg som vann på herrsidan och Umeå IK på damsidan.
    Min förening 100-åriga(16 juni) IS Halmias herrlag fortsätter att stampa på samma fläck i div.3 medan damlaget är kvar i tvåan.
    Snipp snapp strut
    så var betättelsen slut.
    TREVLIG HELG ALLA.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 11 03 21:29 #

  12. PS.På http://www.korsord.se löste man tre svar innan Eldeman hade ställt frgorna och spelat musiken.
    http://www.robertedlund.net har glömt att skriva IN (L8) ett svar.DS.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 11 03 21:36 #

  13. Hej!

    Tråkigt att du lägger ut svaren på melodikrysset. Det blir ju ingen sport då att hitta svaren.

    MVH
    Stefan R

    Comment by Stefan R — 2007 11 06 23:16 #

  14. Stefan, jag hade samma uppfattning som Du. Emellertid har jag nu kommit fram till att det inte spelar någon roll längre. Eldemans typ av frågor och framförallt alla ledtrådar gör att svaren alltid står att finna på nätet utan större kunskap bakom. Det är således ingen ”sport” längre i alla fall. Eldeman har på det sättet spolierat melodikrysset som kunskapskryss, det är bara ett sätt att testa hur mycket man kan själv. Sedan får man ta hjälp av nätet med de för oss som är mindre unga personer omöjliga och ointressanta frågorna som illustreras med den senaste CDn med förra Idolvinnaren eller deltagare i melodifestivalkvarten i Umeå 2006.

    Comment by Gunnar B — 2007 11 07 0:00 #

  15. Till Stefan R: Jag har – numera, ska man kanske tillägga – ungefär samma uppfattning som Gunnar B.

    Jag har aldrig någonsin skickat in svar själv; vad jag gör är att, kåserande, redovisa mina egna mödor med att hitta rätt svar. Jag berättar när jag kan spontant liksom när jag, av de skäl Gunnar anför, måste googla. För, som Gunnar säger, de flesta svaren går ju ändå att hitta på nätet, åtminstone om man har lite vana att söka på nätet.

    Jag brukar också, som nu sist, redovisa egna tillkortakommanden. Och jag har ingenting emot att bli rättad, om jag har fel.

    För mig har på det här sättet melodikrysslösandet blivit en trevlig nätkommunikation med framför allt andra melodikrysslösare.

    Comment by Enn Kokk — 2007 11 07 10:07 #

  16. Det går dessutom att googla Enn-Kokk-fritt också: lägg till ” -site:enn.kokk.se” efter sökordet så filtreras alla träffar från den här bloggen bort.

    Comment by Bo Strömberg — 2007 11 07 13:12 #

  17. Jag har faktiskt vanan att alltid skicka in lösningen, och…jag har vunnit en klocka med Eldemans face på!!! Klockan har jag ställt ut på jobbet, i samma monter (med lås) som konstföreningens förevisande av nästa omgång alster för utlottning…
    Behöver jag säga att jag är föremål för dyrkande???
    Gunnar B

    Comment by Gunnar B — 2007 11 07 23:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^