Melodikrysset nummer 45 2010

13 november 2010 12:15 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Trots att jag är starkt förkyld, gick det bra att lösa dagens melodikryss. Kanske underlättades detta av av krysset innehöll musik vars upphovsmän jag har haft personlig eller åtminstone indirekt anknytning till.

Allan Edwall, svaret till den allra första frågan, är ett exempel. Jag satt i utgivningsrådet för arbetarrörelsens tyvärr nedlagda skivbolag a disc, som ursprungligen gav ut Allans skivor. Men också i övrigt är jag en stor beundrare av honom. Jag har till exempel upprepade gånger sett den Astrid Lindgren-baserade filmen ”Rasmus på luffen”, där Allan spelar luffaren och Erik Lindgren en barnhemsgrabb på rymmen. I den sjunger de tillsammans ”Luffarvisan”, om deras längtan att ”va fri som en fågel”.

Och naturligtvis är jag bekant, också personligen, med uppsalasonen Owe Thörnqvist – han är, liksom min hustru, så kallad hedersupplänning, så vi brukar bland annat träffas på landshövdingens middagar för sådana. Hans sånger har jag hört på sen han började framföra dem, så visst känner jag igen den galna ”Albin och Pia”.

Att jag genast skulle känna igen Mando Diao trodde ni kanske inte. Men även det har sin personliga om än mer indirekta anledning: Sonen, Matti Dahl, en riktigt skicklig gitarrist, har med sin grupp agerat förband åt Mando Diao på en turné. I dag hörde vi Mando Diao i ”Dance ’With Somebody”.

Annat har gamla radioter som jag gratis.

”Kärlek, nål och tråd” återupplivades visserligen av Kurt Olsson (Lasse Brandeby), men själv minns jag den från ångradion med Britt-Inger Dreilick.

Och Stefan Ljungqvist i all ära, men upphovsman till ”Morfar har berättat” är Lasse Dahlquist.

Vidare: vi som satt vid apparaterna under the radio days minns för evigt ”Adress Rosenhill” med Alice Babs 1951 – originalet, ”Mocking Bird Hill”, är från 1949.

Naturligtvis var jag med också när rockmusiken gjorde sitt segertåg genom världen. Elvis Presley, stor men ojämn, var en av fältherrarna, så visst känner jag igen hans ”Kiss Me Quick”, som här skulle ge oss en svensk synonym till kyss, här som substantiv: puss.

Från en senare amerikansk epok kommer Willie Nelsons ”On the Road Again”, som på svenska döptes till ”Jag ser mig om”.

Givetvis har jag lyssnat på Frank Sinatra och känner också igen ”Love And Marriage”. Som mina läsare vid det här laget vet, slukar jag dock inte precis TV-serier, men eftersom det efterlysta rollnamnet rimligen måste bli Al (Bundy), var det ju inte så svårt att googla sig till vad det var för TV-serie som jag i det här fallet hade missat: ”Married With Children”, på svenska ”Våra värsta år”.

Läsarna vet också att jag inte är så värst tänd på allt det som ryms inom country-genren i vid mening. Men Jill Johnson har kvalitéer som artist, så henne har jag lärt mig att känna igen, och någonstans har jag nog också läst att hon spelade in sin ”Here I Go” i Nashville.

Också Håkan Hellström har obestridliga kvalitéer som artist. Alltså är det inte så svårt att koppla ihop hans namn med ”Saknade te havs”.

Mozarts ”Schlafe, mein Prinzchen, schlaf ein”Johannes Brahms’ vaggvisa ”Nu i ro somna in” var väl inte så alldeles lätt att känna igen i den här larmande versionen, och man kan ju, liksom Anders Eldeman, undra lite över om barnet verkligen sover efter att den har spelats på det här sättet.

(Så här skriver Wikipedia om det här stycket – här finns alla de komponenter som förekommer i de olika kommentarerna:

”Låt mig få tända ett ljus är en julsång på svenska från 1972. Melodin till sången är ”Mozarts vaggsång”, som till exempel kan höras nynnas och visslas i den sydkoreanska skräckfilmen A Tale of Two Sisters. Den tyska texten lyder: ”Schlaf, mein Prinzchen, schlaf ein”. En liknande sång komponerades av Johannes Brahms 1895. ”Låt mig få tända ett ljus” sjöngs av Siv Pettersson, och melodin låg på Svensktoppen 15 veckor under perioden 3 december 1972 [1]-11 mars 1973 [2], och låg som bäst på första plats. Låt mig få tända ett ljus var en populär julsång i Sverige på 1970-talet. Den har även spelats in av artister som Kikki Danielsson, Loa Falkman, Göran Lindberg, Jan Malmsjö och Sanna Nielsen.

Den så kallade ”Mozarts vaggsång” har nummer 350 i Köchels verkförteckning. Men den skrevs i själva verket av Bernhard Flies (1770-1803?) under namnet Wiegenlied. Franz Wilhelm Gotter skrev texten (”Schlafe mein Prinzchen…”) och använde musiken i skådespelet ”Esther” 1796.”)

Dagens glada överraskning har jag sparat till sist, ”Säg ingenting till mig”. Jag har sen gammalt sångeskans mor Maritza Horn på skiva, men dottern, Melissa Horn, hade jag hittills inte hört.

Det är en okunskap jag måste råda bot på. Melissa Horn sjunger nämligen riktigt bra.

7 kommentarer

 1. ”Nu i ro somna in” var det väl inte, ej heller Brahms utan Mozarts ”Schlafe, mein Prinzchen, schlaf ein”. Men visst skulle han ”sova”

  Comment by Lennart Jacobsson — 2010 11 13 12:49 #

 2. Till Lennart Jacobsson: Du har nog rätt – jag skrev ju att jag var – och är – alldeles igenmurad i huvudet av förkylning.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 13 13:06 #

 3. Ni har fel i sak.
  Mozart har inte komponerat ”Schlafe, mein Prinzchen, schlaf ein”.

  text: Friedrich Wilhelm Gotter
  musik: Bernhard Flies, Berlin 1796

  Av misstag har kompositören
  sagts vara
  Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
  med verksnummer K. 350

  http://www.dagensvisa.com/minata/dav/dav_10_nov.html

  Comment by Tommy Rådberg — 2010 11 13 13:55 #

 4. HEJ och TACK för hjälpen idag då det var mycket jag inte kunde. Stavningen på LASSE DAHLQUIST, med Q och U. Inte har jag hört talas om MANDO DIAO och inte kände jag igen Håkan HELLSTRÖMs röst.
  Däremot visste jag att det var ALLAN Edwall som sjöng luffarevisan, den filmen har jag sett och jag har också tittat på den svartvita föregångaren som inspelades 1955, då hette filmen Luffaren och Rasmus där luffaren spelades av Åke Grönberg, hans fru av Gudrun Brost, ett tag sommarhallänning liksom hennes son Johannes B.
  Hoppas förkylningen släpper snart och trevlig helg.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 11 13 13:58 #

 5. Och jag var helt inne på en svensk text till ”Schlafe…” nämligen ”Låt mig få tända ett ljus” som sjungits in av bl a Jan Malmsjö. Men jag känner till originalet också.

  Comment by Lars-Erik Hallenfur — 2010 11 13 15:27 #

 6. Största framgången med ”Låt mig få tända ett ljus” hade nog Siv Pettersson, etta på svensktoppen under en period 1972-73.
  Siv, som hade en mycket fin röst, omkom i januari 1975, endast 19 år gammal, i en bilolycka på Europaväg 18 öster om Årjäng i Värmland. Bilen, en Volvo PV, hade sommardäck. Tänk på det i dessa tider!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 11 13 16:19 #

 7. Hej! Tack för hjälpen med ”låt mej få tända ett ljus” – jag tyckte det var den, men den var attans svår att känna igen i denna jazziga version. Men den var bra! – men om det blir så mycket sömn efter den, kan man ju verkligen undra… Willie Nelson-låten hade jag heller ingen svensk titel till, men gissade på SER och OM, mest för att det passade tämligen väl. Krya på sdubad!

  Comment by maggan — 2010 11 13 18:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^