Melodikrysset nr 42 2007

20 oktober 2007 11:54 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Förvisso fanns det i dagens melodikryss ett och annat som jag inte kände till genom egen lyssning.

Anastacia klarade jag till exempel med hjälp av ledbokstäverna. Jag känner till henne men fick sen kontrollgoogla: jo, hon har gjort ”Heavy On My Heart”.

Och Anna Ternheim – som vi här hörde i ”Wedding Song” – borde jag nog lyssna på.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att trycka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

Det mesta av det övriga klarade jag tämligen bums. Jag tror mig i och för sig inte tidigare ha hört ”One of Us”, men ABBA känner man ju igen, vad de än gör – bara för att ta ett exempel.

Lite ABBA-anknytning hade också den avslutande låten, ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”. Den är nämligen skriven av Stikkan Andersson. Men naturligtvis var det inte ABBA som sjöng in den – det var Lill-Babs som gjorde det.

Filmfrågorna blir ju, helt naturligt, lättare, om man som krysslösare själv har sett filmerna i fråga. Och det är klart att jag har sett ”Semestersabotören”, ”Min onkel” med flera av den store franske filmskaparen Jacques Tati. Och lika mycket, kanske också ännu mera, älskar jag ”Casablanca” med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart. Den melodi ur den som spelades, ”As Time Goes By”, fick senare svensk text av Hasse och Tage, ”Men tiden går”. Den finns insjungen av en annan av mina favoriter, Monica Zetterlund – mer om henne finns att läsa ovan under Kulturspegeln, Musik.

Mycket känd från just film, svensk film, är Hjördis Petterson, hon som här föreställde den vredgade sjömanshustrun.

Barnvisor gillar jag. Den här gången hörde vi ”Du käre lille snickerbo” med text av Astrid Lindgren och så Lennart Hellsings roliga ”Det var så roligt, jag måste skratta, det kom en trekantig gubbe in”. Hellsing har jag haft äran att träffa en gång då min hustru, den dåvarande talmannen, gav vårmiddag med barn som tema. Och hustrun själv träffade under sin talmanstid Astrid.

Äldre radiolyssnare som jag känner omedelbart igen det speciella soundet från Herb Alpert och hans Tijuana Brass. Den fordonslåt som här efterfrågades var deras Tijuana Taxi. Ni hörde väl biltutet?

Slutligen dagens två stora svenska vispoeter, Evert Taube och Cornelis Vreeswijk.

Här hörde vi Roland Cedermark spela Taubes ”Linnea”, den som börjar ”Jag har skrivit till min flicka”.

Och så hörde vi Cornelis Vreeswijks svenska version av ”Monday, Monday” (känd genom The Mamas & the Papas men skriven av John och Michelle Phillips – på den punkten mindes jag fel; se kommentarer), det vill säga ”Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”. Den som vill läsa mer om Cornelis kan även i det här fallet gå vidare till Kulturspegeln, Musik.

20 kommentarer

 1. Anna Ternheim-skiva kan du få låna av mig. Hon är bra.

  Comment by Kerstin — 2007 10 20 12:52 #

 2. Till Kerstin Kokk: Ja, tack – vid tillfälle. Just nu har jag buntar av olyssnade CD.

  Comment by Enn Kokk — 2007 10 20 13:27 #

 3. USCH för detta inslag! Melodikrysset är ju till för att lösas på egen hand. Jag fattar inte att du har mage att producera svar på en webbsida. Boycott!

  Comment by Mimmi — 2007 10 20 14:20 #

 4. Med allra största tveksamhet dristar jag mig att ställa denna fråga: är det verkligen riktigt det där med ”Monday, Monday” och ”The Mamas and the Papas”? Däremot vill jag minnas att jag hört en *engelsk* ballad med samma melodi som Cecilia Lind men minns tyvärr bara slutraden :”I wish in my heart it was Monday morning” – googling hjälper inte vidare.

  Men för all del, jag kan ha fel.

  Comment by Bengt O. — 2007 10 20 14:57 #

 5. Tror att låten ”Monday Morning” är en amerikansk folksång, som bl a ”Peter, Paul & Mary” sjöng. Om jag nu minns rätt.

  Comment by Anne — 2007 10 20 15:29 #

 6. Anne: Jo men visst! Peter, Paul och Mary var det ju. (Tänk ”Where have all the flowers gone”, ”Leaving on a jetplane” etc etc.) Här är en länk till texten om Enn ursäktar:

  http://www.peterpaulandmary.com/music/f-05-08.htm

  Next monday night when I go to my bed
  And I turn round to the man that I’ve wed
  Around his middle my two arms I will fling,
  And I wish to my soul it was monday mornin’

  Det verkar vara en folkvisa fast varifrån kan jag inte utröna i en hast.

  Comment by Bengt O. — 2007 10 20 16:09 #

 7. Till Mimmi: Och hur hamnade du som löser allt på egen hand här då?

  Comment by Enn Kokk — 2007 10 20 17:08 #

 8. Till Bengt O och Anne: Jag mindes väl fel. Men eftersom det här bara var en sidokommentar, har jag ju heller inte misslett någon.

  Comment by Enn Kokk — 2007 10 20 17:10 #

 9. Vi vill inte vara ”besserwissers”, men vi var inte heller överens med Enn Kokk denna gång.
  Vi är trogna Melodikryss lösare. Varje gång när vi löst krysset läser vi Enn Kokks förklaring till hur han löst krysset. Detta är mycket intressant och mycket trevligare än att bara läsa t. ex. vågrätt 1: ALPERT, lodrätt 2: PETTERSON och så vidare.
  Angående ”Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”. Vi är lite musiknördar och har i vår ägo Cornelis Vreeswijks Skrifter I – III. I del I Samlade sånger står det att ovan nämnda sång är en text till ”Den engelska folkvisan Monday Morning”.
  Enn Kokk, tack än en gång för en mycket läsvärd blogg. Vi saknade dig när du var på semester.
  Thomas och Ninnie

  Comment by Thomas & Ninnie — 2007 10 20 17:12 #

 10. Till Thomas & Ninnie: Men då är saken klar. Tack!

  Jag har också den Cornelis-utgåva ni hänvisar till, men den finns i lägenheten i Uppsala, medan jag själv – för första gången på en månad – är i Öregrund.

  Comment by Enn Kokk — 2007 10 20 17:16 #

 11. Hej Enn

  Ang Anna Ternheim vill jag tipsa om dubbel-CDn av ”Somebody Outside” från 2004 som även innehåller akustiska (eller unpluged, som det väl ska heta) versioner av låtarna på skivan.

  Sen tror jag att ”Mimmi” behöver få en dos av andra versen av Lollo Asplunds Äppelmelodier:

  Du som räknar jättebra, förklarar du för mig
  du som är så jätteklok (eller)
  håller du för handen för att ingen skall få se
  hur långt du hunnit i din bok?
  Dela med sig, eller snåla
  en vanlig fråga får man tåla
  Du som räknar jättebra, förklarar du för mig,
  eller håller du för han-den?

  Önskar alla en fortsatt trevlig helg!
  /Göran L

  Comment by Göran Larsson — 2007 10 20 17:44 #

 12. Jag förstår inte riktigt den där Mimmis kommentar. Det är väl ingen som tvingar henne att läsa här? Såå magsurt! Tack, Enn, för en trevlig och intressant sida!

  Comment by Dorothea — 2007 10 20 17:51 #

 13. Att sången hette Monday Morning nämndes av Anders, lyssnar folk inte på krysset längre? (-;

  Comment by Kalle — 2007 10 20 20:31 #

 14. Hej ENN
  Vi har inte lyssnat på Melodikrysset. Men vi har försökt ringa dig och Birgitta förstås. Ring, ring bara du slog en signal. Ring, ring tystnaden är så total.
  Nu vill vi ha middag eller rättare sagt bjuda på middag.
  Tjejgänget erbjuder två datum den 15 eller 26 november.
  Vars är ni nu???????
  Vi letar er förskräckligt
  Vi föreslår Säffle, eller på tidigare angiven plats om det är närmare.

  Comment by Lotta Gröning — 2007 10 20 23:08 #

 15. Till Lotta Gröning & tjejgänget: Vi är i Öregrund över helgen, jag svårt ischiasbruten och Birgitta desto mer aktiv i trädgården.

  Birgitta – som brukar säga att hon efter pensioneringen har gått ner till heltid – har en fulltecknad almanacka. 15 november kan hon inte alls: då inviger hon först en utställning på Nordiska museet och åker sen till hemslöjdens gård Sätergläntan för kvällssammanträde. Den 26 september skulle kunna gå, dock förutsatt att det inte blir i Säffle utan i Uppsala. Tidigt nästa morgon ska hon nämligen flyga till Boston.

  Hälsa Eva, Gisela och Mona också!

  Har ni slutat sjunga nu, dan efter?

  Comment by Enn Kokk — 2007 10 21 9:09 #

 16. Då meddelar jag brudarna. Vi tar den 26 i UA. Vi slutar aldrig sjunga.

  Comment by Lotta Gröning — 2007 10 21 11:44 #

 17. Den här helgen klarade jag allt utom ett svar på egen hand, och jag orkade inte söka rätt på flickans namn i Evert Taubes visa, så jag klämde in BIANCA istället för LINNEA. Hoppsan. Ledbokstäverna passade i alla fall, även om det blev fel.

  Comment by Anders Carlsson — 2007 10 22 0:00 #

 18. Hej. Jag vill tacka för en trevlig blogg o hemsida. Jag håller med Tomas o Ninni att det är väldigt intressant att läsa lite mer om svaren till melodikrysset. Det viktiga och roilga är ju att vi lär oss mer om musiken inte att få priser.Det är ju inga högvinster precis utan bara en trevlig uppmuntran. Det verkar nästan ha blivit en folkrörelse att lösa melodikrysset på lördagar av människor i olika åldrar. Trevlig fortsatt höst. Margareta.

  Comment by Margareta Löveryd-Andersson — 2007 10 23 11:56 #

 19. Till Margareta Löveryd-Andersson: Tack. Just så här ser jag själv på mina kåserier om melodikryssandet. För egen del har jag aldrig någonsin skickat in svar, och om någon annan till äventyrs skulle få en vinst för att jag har hjälpt till lite, bjuder jag mer än gärna på det.

  Comment by Enn Kokk — 2007 10 23 12:12 #

 20. http://www.korsord.se diskuteras det också melodikrysset, där kommer de fortlöpande med svar.
  Så här kan det se ut när allt är löst.

  Ämne: Tack
  Tack för idag. Ut i höstmörkret !!! :> ;>
  Annelie L – Idag 10:53

  Svar på: Tack

  Tack detsamma
  Kram
  Leif A – Idag 10:54

  Ja nu är det roliga slut ;)….Ha det så bra alla i höstrusket…..
  Karin S – Idag 10:54

  Skål på dej Leif!!!
  Karin S – Idag 10:55

  Detsamma till dig.
  Pia N – Idag 10:56

  Jag väntar på din trevliga läsning till dagens kryss som jag nu har löst.
  Ett svar skriver jag här och det är på
  L 14 då det är GT, initialbokstäverna till Gyllene Tider från HALMSTAD där Per Gessle sjöng ”Solsken över allt”, övriga i GT är Mats ”MP” Persson, Michael ”Syd” Andersson, Anders Herrlin och Göran Fritzon.
  Samtliga FEM i födda i Halmstad.
  Anders pappa Alf är jazzmusiker i The Moonlighters vars kapellmästare och trumslagare heter Tore Gustavsson, till yrket är denne FRISÖR och har salong i Snöstorp.
  Det är han som klipper mitt hår och ännu har han aldrig klippt mig i något av mina öron.
  Ha en trevlig helg alla som läser detta!

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 10 27 11:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^