Blek sol över ett höstligt Öregrund

31 oktober 2010 14:42 | Barnkultur, Trädgård, Ur dagboken | 8 kommentarer

Oktober går mot sitt slut. I natt blev det vintertid.

Ute skiner solen från en kyligt blå himmel. De gula löven i biggaråträdet utanför fönstret lyser, men jag vet ju att den här milda dagen bara är ett bedrägligt undantag.

Jag promenerar till Konsum för att köpa dagens tidningar, inget annat – eftersom vi inte kommer tillbaka till huset i Öregrund förrän i mellandagarna, gäller det att inte lämna något onödigt i kylskåpet. Vi kommer visserligen tillbaka till Öregrund redan på torsdag kväll men stannar då bara över kvällen; vi ska i rådhussalen berätta om de estniska flyktingar – bland dem jag – som kom hit i slutet av andra världskriget.

Jag har varit uppe på vinden och lagt ut råttgift. Vi har nu vid ett par tillfällen haft påhälsning av en mus i köksavfallsskåpet under diskbänken, så även där lägger jag råttgift. Vinden är full av bjälkar och svårforcerade gluggar, så det tar på mina usla krafter att göra det här. Jag passar också på att inför vintern sätta på ett litet stödelement i det slutna rum varmvattenberedaren är placerad i. Nere i huset drar vi förstås ner värmen till ett minimum, så pass att rören där inte fryser.

Birgitta, som är i bättre fysiskt skick än jag, sliter ute med att plocka in saker i förvaringsutrymmena. Några av de tyngre sakerna fick hon hjälp med i går av Roger, som också har lovat att med vår snöslunga göra gång från grinden upp till huset, om det skulle behövas inför vår ankomst i mellandagarna. Han hjälper också Birgitta med att täcka glastaket till växthuset med presenningar – förra året krossades det här taket av snön.

I morse var Bosse Andersson här med räkningen för restaureringen av Birgittas rabatt ner mot gatan och min släntrabatt. Det var ingen blodig räkning, men jag är glad över att vår ekonomi tillåter oss att ta hjälp med tunga saker, som våra åldrande kroppar inte längre orkar med.

Vi har varit här ända sen i torsdags för att göra de sista nödvändiga sakerna inför vinterpausen. Det vill säga, det mesta har gjorts av Birgitta. I går städade hon huset. I förrgår eldade hon, på den vanliga platsen utanför vår tallgrind, upp stora mängder kvistar, ja också några fällda träd. Det gäller att passa på när marken är våt och det inte blåser.

Birgitta fick snart sällskap och assistans av Filip, fyra, och Adrian, fem – Adrian hämtade till och med en egen såg för att kunna hjälpa till.

Adrian bor i ett hus ganska nära vårt, liksom vårt med tomtgräns mot Floraparken. Adrians mamma kom över till Birgittas brasa för att se till sonen och hans dagiskompis, och det visade sig då att hon är gift med en son till vår vän Inga-Lill, vars begravning vi var på för inte så längesen och som jag har skrivit om.

Smågrabbarna har varit tillbaka vid vår tallgrind, så jag tror att Birgitta har fått ett par nya små kompisar här i Öregrund. Någon ny spännande eldning blir det nog inte på ett tag, men vi har ju gunga och piltavla och en del annat, som är avsett för våra barnbarn, så vi kan nog tänka oss att ställa upp tallgrinden för besök också av små och vänligt sinnade andra besökare.

8 kommentarer

 1. Vi har också dragit över presenning över vårt växthus. Vi gjorde det även i fjol med gott reultat. Det var lätt att dra bort snön när det blev för mycket och det blev ingen isvalk i takrännan. Året före brakade ju hela taket in för oss. En enkel men effektiv åtgärd, även om det inte ser så vackert ut.

  Comment by Kristina Strömberg — 2010 10 31 17:26 #

 2. Till Kristina Strömberg: Vi kommer ju inte att kunna sopa bort snön mer än när vi är där kring nyår, så vi får väl se om det här är tillräckligt.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 31 19:30 #

 3. Råttgift? Är det inte lite rått?
  Sådant hamnar ofta i magen på ugglor och andra rovdjur.

  Comment by Kerstin — 2010 11 01 20:37 #

 4. Till Kerstin Berminge: Risken är nog större för att den döda musen hamnar i en sågspånsfylld vägg.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 01 22:26 #

 5. God kväll!

  Jag tog en riktigt lång promenad i dag i Öregrund. Strosade lite vid hamnen. De där stora blomsterställningarna mellan turistbyrån och kajen ser ut att kompostera sig själva på plats.

  … jag ser fram emot en trevlig torsdag i Rådhussalen :)

  God natt!
  / Yvonne

  Comment by Yvonne — 2010 11 02 21:58 #

 6. Till Yvonne: Man räknar tydligen med stor publik, så mötet har flyttats till IOGT-lokalen.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 03 10:28 #

 7. Enn Kokk:
  Fast är det inte så med råttgift att det gör mössen/råttorna törstiga, så att de drar sig till vatten och när de dricker så dör de. Eller finns olika typer av råttgift.

  Hamnar de i er vägg får vi väl hoppas att de hinner torka ihop tills ni kommer tillbaka i vår, för de har en tendens att stinka förfärligt när de hamnar i väggen, tills de torkat ihop. Där kan de hamna även utan att man matat dem med gift. Jag vet för det har vi varit med om flera gånger. Det är inte kul.

  Comment by Kerstin — 2010 11 05 1:39 #

 8. Till Kerstin Berminge: Jag har inte paketet kvar – befinner mig nu dessutom i Uppsala – och kan därför inte längre kolla vad som eventuellt stod på förpackningen.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 05 11:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^