Melodikrysset nummer 43 2010

30 oktober 2010 11:55 | Barnkultur, Film, Musik, Teater, Trädgård, Ur dagboken | 37 kommentarer

Anders Eldeman har en säregen känsla för timing. I dag spelade han ”Alla fåglar kommit re’n”. Några kommer väl till fågelborden utanför fönstren till huset här i Öregrund, men ”vårens glada gäster” lär vi nog få vänta länge på.

Annars gissar jag att rätt många melodikrysslösare kan ha haft problem med dagens kryss.

I och för sig började det enkelt, först med ”Snälla, snälla”, som Caroline af Ugglas kom tvåa med i Melodifestivalen 2009, sen med ”Comme d’habitude”, mer känd i Paul Ankas amerikanska version ”My Way”, insjungen av Frank Sinatra.

Men sen kom det en operafråga, och den var kanske inte lika lätt för flertalet. Själv har jag sett rätt många operaföreställningar, också Giacomo Puccinis ”La Bohème”, men det tog ändå en stund innan jag lyckades identifiera den. Själv har jag i yngre dar sjungit den då populära refrängen i Povel Ramels ”Köp inte en zebra”, men yngre krysslösare kan säkert ha haft problem med den frågan.

Dean Martin hör man ju inte heller så ofta numera, men det var honom som vi – trots att han är död – hörde sjunga duett med Joss Stone i ”I Can’t Believe”.

Björn J:son Lind klarade jag omedelbart, eftersom jag kände igen hans ”Brusa högre lilla å”, men sen berättade ju Eldeman i snabbgenomgången vad låten hette, så det här klarade väl de flesta genom att googla.

Själv fick jag googla för att komma på vad rockmusikalen hette: ”De tre musketörerna”, en titel folk i min ålder förknippar med Dumas. Fast när jag hade fått fram svaret, kom jag faktiskt i håg att jag har läst om den här föreställningen på pigga och mångsidiga Stockholms stadsteater. Men en av läsarna, Ida, säger att jag har fel i det här fallet: musiken var hämtad ur Queen-musikalen ”We Will Rock You”. Jag har inte sett någon av de här föreställningarna, så jag vet inte.

”De tre musketörerna”, för att återvända till den, läste min generation i pojkboksåldern. För ännu yngre åldrar gjorde Walt Disney sin ”Snövit och de sju dvärgarna”, där sången ”En dag är prinsen här” ingår.

Ringlekar var väl ursprungligen inte tänkta exklusivt för barn, men när jag varje midsommar beskådar stångresningen vid Hembygdsgården här i Öregrund, dominerar barnen i ringen, och de flesta vuxna är föräldrar till de mindre barnen. Chansen att någon av de dansande heter Andersson och Pettersson och Lundström är nog rätt stor, men jag brukar, i motsats till jaget i vistexten, för egen del inte delta. Huruvida där finns någon ”jungfru skär” undandrar sig mitt bedömande.

Annars var väl dagens kryss en blandning av både gammalt och nytt. ”Korsväg” hörde till det nya, men Nordman känner man ju lätt igen. ”Adios Amigo” med Jim Reeves har väl däremot spelats förr i krysset?

Hur det är med Stevie Wonders ”I Just Called To Say I Love You” minns jag inte, men nog borde den ha varit med tidigare.

Dags att ta adjöss för i dag, men nog vore det kul om några av er tusentals läsare berättade vad just ni tyckte var svårt.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

37 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Jag tror att rockmusikalen ska vara Queen-musikalen ”We will rock you”, inte ”De tre musketörerna”.
  Tack för hjälpen med Povel!
  Hälsningar
  Ida

  Comment by Ida — 2010 10 30 12:11 #

 2. Tack Ida
  Jag är inne på samma spår, men eftersom jag inte känner till De tre musketörerna så vågade jag inte opponera mig
  Hälsningar
  Lisbeth

  Comment by Lisbeth — 2010 10 30 12:19 #

 3. Till Ida: Jag har själv inte sett någon av dem, så du kan mycket väl ha rätt. Jag har därför lagt in ditt förslag i min krysstext.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 30 12:24 #

 4. Hej Enn!
  Jag tyckte att vågrätt 6 var svårt.

  Comment by Sören Forslund — 2010 10 30 12:41 #

 5. Vad gäller vågrätt 10 tror jag att det ska var af och inte placeringen två. Jag tror också på ”We will rock you” detta för att en ledtråd var aktuell i Sthlm. Jag tackar också för hjälpen men Povel där jag inte hade en aning. I övrigt tyckte jag att det var ganska lätt idag.

  Comment by Christina Andersson — 2010 10 30 12:57 #

 6. Lodrätt 11 kunde jag inte i veckans kryss.
  Läser ofta Ditt förslag till lösning, och jag
  tackar Dig mycket för hjälpen.
  Fortsatt trevlig helg!!
  mvh. Olle

  Comment by Olle Malmberg — 2010 10 30 12:59 #

 7. Hej Enn. Tack för hjälpen med Povels Köp inte en zebra. Den hade jag inte klarat. Ha det bra.

  Comment by Monica — 2010 10 30 13:21 #

 8. Till Christina Andersson: Du har alldeles rätt: Jag hade kursiverat fel ord. Har ändrat nu!

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 30 13:40 #

 9. Till Olle Malmberg: Som du väl har sett lutar det åt att jag gissade fel på lodrätt 11: Svaret ska då vara ”we”, inte ”de” som jag föreslog.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 30 13:41 #

 10. Det enda,för mig, knepiga idag var L11, ”we”.

  Comment by Lars-Erik Hallenfur — 2010 10 30 14:24 #

 11. Hej Enn!
  Svårigheten i dagens kryss hade jag med Povel Ramels ”Köp inte en zebra”. Jag misstänkte att ordet skulle vara EN, men utan din hjälp hade jag inte klarat titeln. Även jag var osäker på La Bohème, men de fyra vågräta orden som började i namnet på operan, gjorde att jag blev säker. Däremot hade jag inga problem med att känna igen Queen-musikalen, We Will Rock You. Känn dig nöjd och glad med att din blogg idag säkert har gjort så att Eldeman sitter och myser på sin kammare.

  Comment by Hans Engkvist — 2010 10 30 14:30 #

 12. Povel gick jag bet på, men resten klarade jag själv denna gång! Tack för hjälpen.

  Comment by Lars Brander — 2010 10 30 14:31 #

 13. Hej och tack för hjälpen idag också. Löser alltid krysset, har hållt på i många år men först sedan möjligheten att nyttja internet har jag skickat in min lösning men tyvärr utan resultat.

  Kollar alltid av med din blogg som är till stor hjälp de gånger jag är osäker/okunnig. Idag hade jag bekymmer med Vågrätt 6 och Lodrätt 11. Men du kunde ju hjälpa mig med detta. Tack!

  Comment by Agneta Hallberg — 2010 10 30 15:14 #

 14. Tack så mycket för Povel ramels låt! Som ung är det otroligt svårt med äldre låtar.

  Comment by Matts — 2010 10 30 15:42 #

 15. Rockmusikalen var det enda jag inte klarade idag. Svårast att komma på var annars operan, det klarade jag när jag fått några stödbokstäver, och då kände jag mig dum som inte kommit på det genast! Det är ju inte så många operor (åtminstone av de vanligare) som har ett ord på två bokstäver först i titeln. Och La Traviata var ju alldeles för lång. (Titeln, inte operan!)

  Comment by Dorothea — 2010 10 30 15:56 #

 16. Tack för lösningen på Povels låt,försökte googla en del men lyckades inte.Tror inte att jag hört den sången? Jag håller med ovanst att rock-musicalen är We will rock you,inget annat.Bra att få kolla av med din lösning.Tack!

  Comment by Anna-Lisa — 2010 10 30 16:15 #

 17. Hej!
  Tack för hjälpen med Reeves,samtidigt som vi lyssnade så hjälpte vi sonen att byta fönster!
  Trots det klarade vi allt utom Reeves.
  Hälsningar Eva och Bertil Holmström

  Comment by Eva o Bertil Holmström — 2010 10 30 16:39 #

 18. Tjena! Opera är inte min starka sida, den tyckte jag var jobbig. Tack för hjälpen!

  Comment by Marianne Nilsson — 2010 10 30 18:27 #

 19. Hej Enn,
  Du undrar vad vi andra krysslösare hade svårt för. Vi två klarade dagens kryss oväntat bra, bara två rutor var tomma på slutet, nr 11 och nr 13. Det är alltid bra att få veta de rätta svaren av dig och även dina utförliga förklaringar om melodiernas ursprung. Idag var det extra roligt att höra min ungdomsidol Jim Reeves och att få veta att även Anders Eldemans mamma gillade honom då och fortfarande spelar hans sånger.
  Tack för all hjälp!
  Ingvor & Jan-Olof Börjeson, Kungälv

  Comment by Ingvor Börjeson — 2010 10 30 19:32 #

 20. Roligt att få reaktioner från ett antal av bloggläsarna, även om det ändå var ett ganska litet antal av de hittills i dag över 4.500 besökarna. Vi är ju – på lite olika sätt – musikälskare allihop, och jag tycker verkligen att det är kul att också få veta vad ni andra tycker.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 30 19:53 #

 21. Redan när Anders pratade om lodrätt 5 och lodrätt 3, som var en dubbelfråga, gissade jag att det handlade om ”My way” och Sinatra.

  ”Brusa högre lilla å” ska spelas på min begravning, så jag har koll på J:son…

  Povel var det enda jag inte kunde idag.
  Tack för en bra hjälp, när jag inte lyckas få ihop det.

  Comment by Michael Olausson — 2010 10 30 23:23 #

 22. GG

  Comment by Lego — 2010 10 30 23:55 #

 23. Min far, nu bortgången sedan ett par år, var en stor Povel Ramel-beundrare, så jag har nog hört det mesta av Povels alster, även det om Zebran. Också jag håller honom för att ha varit en av Sveriges främsta visdiktare och musikspexare. Povel kunde spela piano så att professionella konsertpianister undrade hur han bar sig åt.

  Operamusik har jag ofta svårt att placera även om jag känner väl igen den. ”Kalla handen” (Che gelida manina) är dock svår att ta miste på.

  ”We will rock you” klarade jag genom att kolla tidningens nöjesannonser. Jag har nog hört temat ”We, we, we will rock you” också.

  Snabbkoll med din spalt, se’n va’ de’ klart. Så var det det där med att vinna, som verkar vara stört omöjligt.

  Hälsningar

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 10 31 1:57 #

 24. Hej.
  TACK för all hjälp du ger mig och många andra.
  Jag hade svårt med DE tre musketörerna, köp inte EN zebra och alla fåglar KOMMIT ren.
  Några andra som jag hade svårt med löste jag med hjälp av ledbokstäver och så kollade jag i Myggans Nöjeslexikon för få rätt stavning med några svar.
  med vänliga hälsningar från västkusten.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 10 31 7:35 #

 25. Hej Enn och tack för dina trevliga kommentarer och tips för att lösa Melodikrysset!

  Jag och min fru Lilian löser alltid krysset tillsammans om vi kan. Hon fixar barnvisor och psalmer, jag jazz, pop och rock. Vi fixar det mesta men när vi går bet trots koll på nätet så litar vi på dig.
  I dag var La Boheme och alla fåglar Kommit ren svåra men löstes till slut. We vill rock you fick vi genom din blogg.

  Men Hälsningar från södra Dalarna

  Comment by Evald Persson — 2010 10 31 9:06 #

 26. Till Lars-Gunnar Blom: ”We Will Rock You” skulle det nog vara – alltså inte ”De tre musketörerna”.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 31 9:57 #

 27. Hej Enn!
  Tack så mycket för hjälpen med Povel, den var riktigt giftig. Vad det gäller rockmusikalen röstar jag nog på Queen.
  Hälsningar
  Michael Bringemark

  Comment by Michael Bringemark — 2010 10 31 10:08 #

 28. Hej, vi löser alltid krysset och brukar efter det kolla ”facit” på din sida :-) I går var det så mycket med förberedelse inför gåsamiddag och annat så vi hann inte utan fick vänta tills i dag söndag och lyssna och lösa på nätet. Vi klarade dock inte Povel Ramels melodi, så tack för att du hjälpte oss med detta huvudbry.

  Comment by Håkan & Anna — 2010 10 31 11:36 #

 29. Hej!
  Jag brukar försöka lösa krysset på egen hand – ja förstås med en del hjälp från ”nätet” – och sedan checka av med din sida för att se om jag är inne på rätt spår. Lyckades ganska bra med veckans kryss, men kunde inte komma på lösningen på Ramel-frågan. Missuppfattade Eldemans ledtråd om att titeln utgjordes av en ”märklig uppmaning”. Jag trodde det var själva ordet som skulle vara uppmaningen. Tack för hjälpen!
  I övrigt tycker jag din sida är mycket trevlig. Kul att du skriver lite runt omkring varje fråga/svar och inte bara raddar upp svaren efter varandra!!!
  Hälsningar från Jämtland

  Comment by Maggan — 2010 10 31 12:03 #

 30. Hej!
  Klarade allt galant utom Povel´s ”Köp inte en zebra”, men den kunde svärmor!
  Tack för en trevlig blogg, brukar gå in här och ”rätta” istället föra att vänta på Eldeman!

  Comment by Ulrika — 2010 10 31 19:08 #

 31. Hej!
  Det är alltid kul att läsa dina kommentarer som är roande och lärorika. Vi hade svårt med bland annat ”prinsen” och Povel Ramels visa.

  Hälsningar från Västmanland

  Comment by Curt och Kirsi — 2010 10 31 19:19 #

 32. Hej! instämmer i de övrigas kommentarer att det är lite små trevligt att läsa din små berättelser runt svaren. Prinsen lyckades jag klura ut med hjälp av de få bokstäver jag hade. Povel har jag dålig koll på. Löser inte krysset allt för ofta,får dock hjälp av min sambo ibland, men kollar med dig sedan.
  Har du vunnit någon gång själv förresten?
  Ha de! per i vällingby

  Comment by per — 2010 11 01 10:20 #

 33. Till Per: Jag har aldrig någonsin skickat in svar – det är inte tävlingsmomentet som lockar mig.

  Trots det har jag märkligt nog en gång vunnit förstapriset: Jag blev jätteförvånad, när Anders Eldeman läste upp mitt namn och dessutom i detta program och ett par följande berättade om min blogg, där jag skriver om krysset. Det visade sig sedan att det var en annan person som hade sänt in mina svar och angett mitt namn och min adress.

  Comment by Enn Kokk — 2010 11 01 12:23 #

 34. Hej Enn.
  Jag brukar ofta gå in på din blogg och kontrollera att jag har gjort rätt. I dag var det Queen-musikalen som inte föll på plats direkt, av någon anledning hade jag för mig att den hette något med ”The Champions”. Opera är inte min starka sida, så där krävdes hjälpbokstäver. Jag är rätt säker på att Eldeman haft med ”Köp inte en Zebra” i något tidigare kryss. Tack för en intressant blogg.

  Comment by Dan — 2010 11 01 17:47 #

 35. Jag tyckte småorden we, en och say var lite knepiga.

  Comment by Ingvor Kalm — 2010 11 01 17:55 #

 36. TACK. Jag har ändrat till We vill rock you.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 11 02 18:13 #

 37. Jag brukar lösa krysset med något av mina barn och när vi lyssnat klart brukar de säga ” Ja du fassan, nu kollar vi med Enn så det verkligen blir rätt” och det brukar hjälpa en del. Så tack för det!

  Comment by Kevin Iversen — 2011 02 19 23:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^