Åter i ett höstligt Öregrund

14 oktober 2010 18:36 | Mat & dryck, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

Vi har flyttat in till stan, Uppsala, men återkommer under några veckohelger till sommarhuset i Öregrund, innan vi stänger för vintern.

Birgitta kommer först i morgon, fredag, tillbaka från sin veckolånga kurs på hemslöjdens gård Sätergläntan – jag har fått telefonrapporter om hur arbetet framskrider med den skinnväst hon håller på att förfärdiga. Också hon kommer då till Öregrund, men jag för min del åkte ut redan i dag.

Vädret var kyligt men i huvudsak soligt när jag gav mig i väg från Uppsala i eftermiddags, men längre ut mot kusten möttes bussen av blåst och regnskurar. Promenaden från busshållplatsen till huset på Håkanssonsgatan där vi bor tog på min usla kondition: Den häftiga blåsten grep tag i både rocken och väskorna. Men jag tog mig hem och in, bara för att finna att varmluftsaggregatet, som är ställt på betydligt mera, bara hade lyckats åstadkomma en inomhusvärme på plus tolv grader.

På väg upp till huset från grinden vadade jag i asklöv: Alla löven på den väldiga, flerstammade asken hade ramlat av. Hösten har fört ett strängt regemente i trädgården, konstaterade jag, när jag tog en inspektionstur i den. Men de röda vinteräpplena på träden med sentmognande frukt satt i alla fall i huvudsak kvar på träden – de här äpplena kommer jag nog att plocka av under den kommenade veckohelgen.

Sen gick jag till Konsum och bunkrade lite för en ensam middag i kväll och så frukost i morgon. Fast i morgon måste jag handla mera. I morgon kväll kommer inte bara Birgitta utan också Matti och Karin för att hälsa på över helgen. Den höstliga kylan och blåsten får vi försöka kompensera med god mat och mänsklig värme.

Strax är min egen middag klar. Jag satsar på att kålpudding och potatis ska ge mig energi och värme.

6 kommentarer

 1. Passa på att ge Karin och Matti ett ex av boken Enn

  Comment by Kevin Iversen — 2010 10 14 21:52 #

 2. Till Kevin Iversen: Jag har böckerna i Uppsala, men det kommer fler tillfällen.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 14 22:01 #

 3. Åh, kålpudding. Underbart. Vi eldar i vedspisen när de första flingorna dalar över trädgården.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 10 15 19:53 #

 4. Hur är det med era askar? Har de klarat sig från askskottsjukan? Vi har massor av askar runt huset och de är angripa varenda en, så vi väntar bara på att de ska dö helt. Undrar hur lång tid det tar? Väldigt dystert för askarna är så vackra och trevliga träd.

  Comment by Kerstin — 2010 10 16 0:55 #

 5. Till Kerstin Berminge: Än så länge har det inte hänt något med vår väldiga ask bredvid grinden, den som vi lite betraktar som gårdens vårdträd. Men jag är medveten om hotet.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 16 10:01 #

 6. Hoppas att er ask klarar sig. Det finns tydligen askar som inte angrips, är resistenta. Våra har inte varit det :-(

  Comment by Kerstin — 2010 10 16 22:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^