Nobelpriset i litteratur till Mario Vargas Llosa

7 oktober 2010 13:52 | Politik, Prosa & lyrik | 2 kommentarer

Årets nobelpristagare i litteratur torde vara hyggligt känd bland läsande människor – i vår bokhylla finns till exempel nio av hans böcker. Han har varit tippad som pristagare många gånger förut men hörde knappast till de hetaste kandidaterna i årets offentliga gissningslek.

Mario Vargas Llosa (född 1936) är peruan, även om han numera bor i Spanien. Han skiljer sig från flera av de andra stora latinamerikanska berättarna genom att politiskt närmast vara nyliberal. Det stör mig naturligtvis politiskt – men går vi efter en litterär bedömningsskala, är han självfallet värd priset. I det senare inbegriper jag också att han, även om jag alltså inte delar viktiga grundvärderingar med honom, på ett intressant sätt skildrar de maktstrukturer och den inbördes kamp som präglar mänskligt liv.

Också hans svenska förlag, Norstedts, gratuleras till nobelpriset. Det finns mycket av årets litteraturpristagare som snabbt går att ge ut i nya upplagor, och eftersom Vargas Llosa knappast hör till de mer svårforcerade nobelförfattarna, kommer hans böcker att säljas i stora upplagor i julhandeln och sedan till och med läsas, gissar jag,

2 kommentarer

  1. Ja! Har väntat på detta ögonblick väldigt länge. Han är verkligen en rolig, mänsklig och bra författare. Personligen är jag mer förtjust i hans tidiga romaner, som skildrar Lima och Miraflores, där vi båda kommer ifrån. Men hans senare verk är väldigt djupa, han har blivit bättre och bättre.

    Comment by Enver Lopez Avila — 2010 10 07 15:13 #

  2. Till Enver Lopez Avila: Det var ett bra tag sen jag för egen del läste Mario Vargas Llosa, så jag är inte beredd att gå in på bedömningar av enskilda böcker. Därför nöjde jag mig med en mer allmän bedömning.

    Comment by Enn Kokk — 2010 10 07 16:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^