I trädgården

29 september 2010 18:43 | Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Det är höst och dags att sätta nya blomsterlökar.

Dock har det varit svårare än vanligt att få tag på sådana, i vart fall om man vill ha tillgång till ett riktigt brett utbud. Jag har försökt köpa blomsterlökar i två blomsterhandlar i Uppsala där det tidigare har funnits sådana att köpa, dels den vid Torbjörns torg, dels en i centrum, men båda har slutat saluföra blommor i den formen. Här i Öregrund håller blomsterhandeln, den som blomstrade så under förra ägaren, vår vän Inga-Lill, på att läggas ner, och även järnhandeln, som förr saluförde blomsterlök, har upphört med detta. I järnhandeln lyckades jag i alla fall köpa ett nytt fågelbord, som jag har satt upp i en av syrenerna utanför sovrumsfönstret.

Räddningen har varit Konsum i Öregrund – där har det funnits ett ställ med ett någorlunda hyggligt bestånd av blomsterlökar. Där har jag både köpt ett antal blomsterlökar åt Birgitta, som hon fick på sin födelsedag, och så blomsterlök åt mig själv.

Mina har jag i dag satt i landet i slänten ner mot gatan, det land som Eva-Lotta Hasselqvist samt Bosse Andersson och hans mannar har restaurerat åt mig. Där fanns tidigare en del helt fantastiska lökväxter, men jag kan ju inte förrän till våren veta, vilka av dessa som återkommer efter det att jorden i rabatten har rensats, vänts och fyllts på. Så jag har köpt åtminstone en kasse lökar och satt dem i kanterna på det här landet, både på gat- och på hussidan.

Jag pillade ner ett stort antal balkansippelökar, i olika färger och 10 centimeter höga.

Små – 10-15 centimeter – är också de gula påsktrumpetnarcisserna.

I gult går även cyklamennarcissen Tête-à-Tête, som är 15-25 centimeter hög. Högre, 35-45 centimeter, blir de likaledes gula påskliljorna Dutch Master.

Av tulpaner har jag tidigare darwinhybriden Golden Apfeldorn, 45-55 centimeter, kanske också den gula och röda Cynthia (Tulipa clusiana f diniae), 20-25 centimeter.

På två av tulpansorterna jag har köpt står det på förpackningarna att de är nya: dels den liljeblommande, 35-45 centimeter höga Synaeda Orange, dels den lila enkla tulpanen Purple Prince, som blir 35-40 centimeter.

Slutligen har jag i den här rabatten också satt ett antal tulpaner i olika färger och med fyllda blommor; de här tulpanerna varierar mellan 35 och 50 centimeter i höjd.

När jag var klar med lökplantgeringen i det här landet, planterade jag också med hjälp av ett ogräsjärn tre förpackningar rysk blåstjärna (Scilla sibirica) i ytterligare en del av gräsmattan.

Våra gräsmattor ska lysa blå under våren!

4 kommentarer

 1. Ang lökar
  Varför inte köpa lökar via Internet
  t ex här http://www.froshopen.se/

  via http://www.fromedposten.se/index.html

  Säkert från många fler håll

  Comment by C Nord — 2010 10 02 11:37 #

 2. Till C Nord: Jag har inte köpt lökar på just nätet, däremot – några gånger förr – på postorder. Det handlade då om svåråtkomliga lökar, som jag för övrigt planterade i det nu upp-och-ner-vända landet.

  Dock förstår jag inte riktigt skälet till att något varje höst så pass eftersökt som blomsterlökar säljs i allt färre affärer.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 02 12:10 #

 3. Vad har de kvarvarande blomsterhandlarna för förklaring till att de slutat sälja lökar?

  Comment by Jean — 2010 10 02 12:21 #

 4. Till Jean: Jag frågade i den blomsterhandel i Uppsala city som hade bytt lokal och då avskaffat blomsterlökförsäljningen och fick svaret att de hade övervägt vad de skulle satsa på när de flyttade och då inte hade prioriterat blomsterlökar. Men det är ju ett nonsenssvar.

  Comment by Enn Kokk — 2010 10 02 13:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^