Melodikrysset nummer 38 2010

25 september 2010 12:05 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 9 kommentarer

Trots att jag drack dry martini, rött vin, cognac och whisky i går kväll, hade jag inga problem med dagens melodikryss. Svaren på de flesta frågorna dök snabbt upp ur huvudet.

Och fattas bara: Lasse Kronér, här med sin egen ”Amalia”, såg vi så sent som i går kväll i Dobidoo.

I det programmet medverkade bland andra Kalle Moraeus, som ju tillsammans med Orsa spelmän gjorde en av de bättre låtarna, ”Underbart”, i årets melodifestival.

Låt mig här utanför svarsredovisningen parentetiskt skjuta in att hans tävlingspartner Sara Edwardsson, för övrigt från Uppsala, när hon 2001 sjöng på CDn ”Le Fox”, i bandet hade bland andra vår son, Matti Dahl.

Men tillbaka till krysset och etermedia. Vi såg förstås också ”Skavlan” i går kväll, mötte där bland andra deckarförfattarinnan Anne Holt, som jag har mött på Arbeiderpartiets kongressfest i Oslo på den tiden då hon var justitieminister och jag själv de svenska socialdemokraternas nordiske sekreterare, och en beundransvärt glad Mona Sahlin, som jag från min tid tillsammans med henne på den socialdemokratiska partiexpeditionen minns som Bruce Springsteen-fan. Allt detta som övergång till att vi i dag fick höra Springsteens ”Born In the USA”.

Ingvar Oldsberg brukar vi se i ”Här är ditt liv”. En tidigare allsångsledare på ”Allsång på Skansen”, Egon Kjerrman, fick epitetet ”sjunger hellre än bra”, men frågan är om inte Oldsberg, här i ”Bär ner mig till sjön” (”Bei mir bist du schein”), förtjänar det här omdömet flera gånger om.

Mats Rådberg ägnade sig åt allsång också han, men melodin kände vi igen som Alice Babs’ succélåt från 1953 om en hund, ”Valpen i fönstret”. Den börjar ”Vad tar ni för valpen där i fönstret?”. Mats Rådberg är förresten son till två av mina medarbetare på Aktuellt i politiken (s) på den tiden jag var chefredaktör. Pappa Sven var försäljningschef och mamma Karin jobbade på distributionen. Tidningen hade över 140.000 exemplar i prenumererad upplaga.

Sommaren är ju redan slut, men jag noterar att Anders Eldeman gärna hänger sig kvar i den.

I dag fick vi till exempel höra Birger Sjöbergs sommarsång från 1922, ”Den första gång jag såg dig”, som ingick i ”Fridas bok”.

Somrig är också Per Gessles och Gyllene Tiders hit från 1996, ”Gå och fiska”.

Hit blev också Charlotte Nilssons (Perrellis) melodifestivalsegrare från 1999 ”Tusen och en natt”, framgångsrik också i Eurovision Song Contest men nu under titeln ”Take Me To Your Heaven”.

Två musikaler ingick i dagens melodikryss.

Vi fick höra ”Don’t Cry For Me, Argentina” ur Andrew Lloyd Webbers och Tim Rice’s ”Evita” från 1975.

Och direkt på den fick vi höra en sång ur Björn Ulvaeus’ och Benny Anderssons ”Kristina från Duvemåla” (1995).

Och så avslutar vi med två sånger om/för barn:

Jag har alltid tyckt om ”Det gåtfulla folket” med finstämd text av Beppe Wolgers och musik av Olle Adolphson.

Men jag är också en vän av Walt Disneys klassiska skapelser och gillar till exempel hans burleska skildring av de tre små grisarna, här dock efterfrågade i singularis: gris. Så visst känner jag igen ”Ingen rädder för vargen här” även när den sjungs på finska.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. ”Bei mir bistu schein” är det, såg jag (original på jiddish), eller Bei mir bist Du shoen på kvasityska.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 09 25 15:00 #

 2. Sorry, Bei mir bist Du schoen ska det vara

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 09 25 15:01 #

 3. och dessutom ”shein” på jiddish, tänk vad svårt det kan bli…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 09 25 15:02 #

 4. Bei mir bist Du schoen var Andrew Sisters genombrottslåt 1937-38 och gav dem en guldskiva, den första till en kvinnlig sånggrupp.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 09 25 15:05 #

 5. Hej Enn
  Vilken blandning en fredagkväll. ha ha
  Har aldrig varit inne i din blogg. Men jag gillar din sida trots att vi inte riktigt har samma politiska åsikter. Klarade melodikrysset själv i dag; ganska lätt. ha det gott
  Hälsar
  Rolf från Småland

  Comment by Rolf — 2010 09 25 16:47 #

 6. klarade det helt själv idag, mkt lätt enligt mitt tycke
  hälsar
  Lena

  Comment by lena mattsson — 2010 09 25 17:33 #

 7. Hej Enn.
  Här är en version av sagan om Tre Små Grisar, som jag tror du gillar! http://www.yttermera.se/kultur/politiskt_korrekt/de_tre_sma_grisarna.html. Fabeln är annars en gammal engelsk folksaga av okänd författare, populariserad av kapitalisten Walt Disney.
  Hälsningar

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 09 25 20:56 #

 8. Hej Enn!
  Jag blir rörd varje gång du nämner mina föräldras namn – pappa Sven berättade om dig, mamma Karin stöttade pappa i allt ! Att ni alla jobbade på Sveav 68 vet jagt så väl ! Du ska veta att jag är sosse och alltid kommer att vara det – även när det blåser snålt – solidaritet måste förbli vårt ledord !
  Hälsningar Mats Rådberg

  Comment by Mats Rådberg — 2011 10 11 0:01 #

 9. Hej igen Enn!
  Jag är dålig på att hänga med och läsa allt som skrivs på nätet och i din spalt, men fr o m nu ska jag bli bättre – otroligt vad som skrivs ! Såg att du skrev nå´t o ”allsång” – javisst, jag bad Evert Ljusberg skriva en svensk text till den gamla dängan ”How much is that doggie in the window ” – och jag tyckte det blev kanonbra… eller ?
  Hursomhelst Enn – borde vi inte diskutera större frågor på din sida ?
  Hlsn igen Mats Rådberg

  Comment by Mats Rådberg — 2011 10 11 0:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^