Melodikrysset nr 32 2007

11 augusti 2007 11:39 | Barnkultur, Deckare, Film, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Vi får väl se om det fortfarande funkar att lägga ut en text på bloggen i dess hittillsvarande webhotell. Men melodikrysset är färskvara, så jag gör ett försök:

Det svåraste, för mig vill säga, i dagens melodikryss var ”Vi kan gunga”, som i Melodifestivalen 2005 sjöngs av Jimmy Jansson. Honom har jag inget som helst minne av och inte av melodin heller. Jag fick googla.

Däremot klarade jag, helt utan Eldemans ledtrådar, omedelbart vem som har skrivit texten till ”Uti Rio de Janeiro”, som här sjöngs av Ulla Billquist. Textförfattaren kallade sig Gus Morris men hette egentligen Gustaf Wahlenius. Musiken skrevs för övrigt av Kai Gullmar.

Också i övrigt bestod dagens melodikryss av en blandning av gammalt och nytt.

Till det riktigt nya hörde Per Gessles ”En händig man”.

Någorlunda moderna är också Tommy Nilssons ”Öppna din dörr”, som här spelades av Lars Roos, och Tomas Ledins ”Sommaren är kort”, som börjar ”Inte ett moln, så långt ögat kan nå”.

Äldre musiklyssnare som jag tyckte förstås att det var minst lika lätt att identifiera Rudolf Frimls ”Donkey Serenade”, som här skulle ge pluralen åsnor, och Ralph McTells ”Streets of London”.

Ytterligare en europeisk huvudstad, Paris, förekom i dagens melodikryss: Vi fick höra ”April In Paris”, dock tyvärr inte med upphovsmannen, pianisten och orkesterledaren Count Basie.

Veckans klassiker var ”Kejsarvalsen” av Johann Strauss d y. Den här wienervalsen skulle ge titeln kejsare.

Till klassikerna vill jag för min del också räkna Evert Taubes (ET) ”Calle Schewens vals”, där det bland annat förekommer nyslaget .

En vid det här laget klassisk sångerska är Edith Piaf, som här fick sjunga ”Non, rien de rien”. Trots att hon är död, medverkar hon med sin sång på den aktuella filmbiografin ”La vie en rose”.

Ett annat slags film, för barn, förekom också i dagens kryss. Vi fick höra signaturmelodin till Leif Krantz’ mycket suggestiva ungdoms-TV-deckare ”Kråkguldet”. Signaturmelodin har för övrigt skrivits av Thorstein Bergman, som ni har mött som skribent här på bloggen ett par gånger. Jag vill för övrigt också rekommendera Leif Kranz’ ”Kullamannen”; båda de här filmerna finns numera att köpa som DVD.

Då återstår väl bara ett frågesvar att redovisa, ”What a Day For a Daydream” – ordet dagdröm skulle här ge dröm. Det är en härlig låt, signerad Lovin’ Spoonful.

***

Letar du efter något svar till det allra senaste Melodikrysset. Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag (ibland söndag).

11 kommentarer

 1. Mycket trevlig sida.
  Jag lyssnar alltid på melodikrysset, om jag inte skall vara hemma så spelar jag in det och lyssnar på det sedan.
  Denna veckan löste jag allt smärtfritt tills sista frågan men den gissade jag rätt på när jag sedan såg ditt svar, dröm.

  A C.

  Comment by Andreas Cronsell — 2007 08 11 11:55 #

 2. Hej igen.
  Tack för ditt som vanligt trevliga förslag till svar.
  Du är duktig som kan lösa det så snabbt.
  Jag har börjat lära mig det också men idag så fick jag leta upp KEJSARE i din blogg, det andra klarade jag själv.
  Några fick jag googla på och så hade jag ledbokstäver som också hjälpte mig.
  Ha en fortsatt trevlig helg
  hälsar Blomman.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 08 11 12:06 #

 3. Hej
  Gus Morris kunde jag inte. Men skulle det inte bli åsnor på L2?
  Fortsatt trevlig sommar!
  Hälsningar Anne

  Comment by Anne Ringmann — 2007 08 11 18:38 #

 4. Till Anne Ringmann: Jo, ”The Donkey Serenade” skulle ge åsnor. Om du kollar en gång till, har jag också skrivit det.

  Comment by Enn Kokk — 2007 08 11 18:42 #

 5. […] Från Melodikrysset nr 32 2007 (Enn Kokk): y. Den här wienervalsen skulle ge titeln kejsare. Till klassikerna vill jag för min del också räkna Evert Taubes (ET) ”Calle Schewens vals”, där det bland annat förekommer nyslaget hö. En vid det här laget klassisk sångerska är Edith Piaf, som här fick sjunga ”Non, rien de rien”. Trots att hon är död, medverkar hon med sin sång på den aktuella filmbiografin ”La vie en rose”. Ett annat slags film, för barn, […]

  Pingback by Klassisk musik, du vet » Blog Archive » vid det här laget klassisk sångerska är Edith — 2007 08 11 22:01 #

 6. För info:
  ”Non, Je ne regrette rien” heter låten med Piaf. Den inleds med den rad Du citerat.
  mvh
  Gunnar B

  Comment by Gunnar Bergquist — 2007 08 12 20:59 #

 7. Till Gunnar Bergquist: Den förekommer också under rubriken ”Non, rien de rien”.

  Comment by Enn Kokk — 2007 08 12 22:01 #

 8. Jadå,
  Det finns fler som tror att vissa låtars titel är identisk med den inledande frasen…
  Jag bara informerade om hur låtens egentliga titel lyder, Ditt påstående ovan är riktigt, hon sjöng det Du skrev.
  mvh
  Gunnar

  Comment by Gunnar Bergquist — 2007 08 12 23:11 #

 9. Till Gunnar Bergquist: Det är ganska vanligt att sånger benämns efter första raden, så att säga får dubbla titlar. Det här är ett exempel. Det finns därför flera återgivanden av sångtexten under titeln ”Non, rien de rien”.

  Egentligen förstår jag inte varför du bråkar om den här sången. Jag är väl förtrogen med både den och med Edith Piaf.

  Comment by Enn Kokk — 2007 08 12 23:20 #

 10. Ursäkta,
  Min ursprungliga avsikt var, som jag påpekat tidigare, bara att ge information, att komplettera Din lösning lite.
  Du skrev ”….Edith Piaf, som här fick sjunga ”Non, rien de rien”.”.
  Eftersom jag uppfattade att det inte var titeln på sången Du gav, utan bara upplyste om det var hon som sjöng (hennes namn skulle ju in i krysset)och därtill tog första orden ur låten, ville jag bara bidra med låtens faktiskt officiella titel.
  Nu har jag fått en känsla av att Du inte gärna vill bli kompletterad (eller korrigerad om Du så vill).
  Gunnar

  Comment by Gunnar Bergquist — 2007 08 13 22:42 #

 11. Till Gunnar Bergquist: Nej, det är inget att be om ursäkt för. Självfallet har jag inga invändningar mot att bli korrigerad, när jag verkligen har gjort något fel.

  I det här fallet är det så att den ursprungliga sångtiteln, som du påpekar, är ”Non, je ne regrette rien”. Men, som i så många andra fall när det gäller sånger, har den också efter sin inledning fått den alternativa titeln ”Non, rien de rien” – du hittar här och var sångtexten försedd med den här rubriken.

  Det var alltså den jag kom ihåg, när jag lyssnade på Melodikrysset.

  För melodikrysslösningen, som fordrade att man skulle veta namnet på kvinnan som sjöng, spelade ju referensen till melodititel ingen som helst roll. Och det är klart att en radio- och musiklyssnare i min ålder känner igen Edith Piaf.

  Comment by Enn Kokk — 2007 08 13 23:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^