Mariefred, Gripsholms slott, Kurt Tucholsky och Grafikens hus

22 september 2010 22:50 | Konst & museum, Mat & dryck, Media, Politik, Prosa & lyrik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 8 kommentarer

Min och Birgittas höstutflykt till Mariefred var beslutad sedan länge, alltså ingen flykt från ett valresultat vi båda i olika avseenden känner vämjelse över. Tvärt om: tidiga morgnar och sedan under delar av kvällarna har vi följt valrapporteringen i TV, och i samband med frukostarna har vi kammat igenom tidningarna på allt nytt om valet och dess följder. Vi är båda genompolitiska djur.

Men till Mariefred åkte vi alltså som ett slags förlängning av Birgittas 73-årsdag. Birgitta hade själv som mångårig och mycket bokköpande medlem av Böckernas klubb fått ett erbjudande om att till rabatterat pris få välja mellan några olika resmål, och vi valde Gripsholms värdshus i Mariefred. Resan kunde dock av olika skäl inte genomföras före valet, så vi la den här utflykten omedelbart efter, med start på Birgittas födelsedag som inföll måndagen efter valet.

Att resan kom att ligga så pass sent visade sig ha två negativa effekter. Dels går det så här års inte längre att åka båt till Mariefred. Dels visade det sig att Gripsholms slott med sin stora porträttsamling bara var öppet på helgerna.

Men naturligtvis promenerade vi runt och via ett gårdssystem genom slottet, besåg också dess vackra trädgårdsanläggningar med blomrabatter i harmonierande färger. Och givetvis promenerade vi också längs stradpromenaderna: tittade ut över Mälaren och besåg de många segelbåtarna som nu låg för ankar.

Konst såg vi förvisso också. I Mariefred finns, inrymt i Gripsholms jättelika kungsladugård, Grafikens hus, där det just pågick en stor picassoutställning. Dessutom fanns där flera andra utställningar av grafik, särskilt en genomarbetad och intressant utställning med grafik av Axel Fridell. Det jag möjligen saknade – hade väntat mig – i Grafikens hus var en basutställning med verk av svenska grafiker, bland dem givetvis några verk av traktens store son Uno Stallarholm. Men det vi såg under vårt besök var alltså intressant nog det med.

Gripsholms värdshus är i sig värt ett besök. Det faktum att det är inrymt i flera äldre byggnader gör att man kan få ett boende som är ganska intressant redan det. Vi bodde i en tvåvåningssvit med en vindlande trätrappa mellan nivåerna. Övervåningen, där sängen fanns, hade brutet tak, så Birgitta fick akta huvudet när hon klev upp ur sängen, och duschen, med brutet tak över badkaret, gick inte att nyttja stående. Men charmfullt var det! Och måltiderna – särskilt trerättersmiddagarna – var av klass. Vad sägs om till exempel tryfferad oxtartar med löskokt vaktelägg med höstens picklade grönsaker alternativt len bondbönsoppa med halstrad pilgrimsmussla som förrätt och sen musselsjuden aborre med färska grönsaker och citrussås alternativt örtmarinerad lammsadel med färserad lammkub, stekta kantareller, morotsstomp samt rosmarinsky som huvudrätt. Vi prövade båda och drack perfekt utvalt vin till. Och så vill jag tillägga att jag som diabetiker givetvis fick särskild, anpassad efterrätt. Och vilket gott egenbakat bröd det här värdshuset har – med lite flingsalt är det en superb aptitretare.

Det jag också hade föresatt mig att få se i Mariefred var Kurt Tucholskys grav. Tucholsky (född i Berlin 1890) ändade själv sitt liv 1935, i Härryda där han var bosatt – men han önskade bli begraven på Mariefreds kyrkogård.

Tucholsky var författare, men eftersom han både fanns på den politiska vänsterkanten och dessutom var antimilitarist, är det ganska självklart att hans journalistik, kabarétexter, satirer och samhällskritik mötte motstånd i hans allt brunare hemland Tyskland. När han 1930 flyttade till Sverige, hade han då redan i långa omgångar bott i andra europeiska länder, dock hela tiden med ett vakande öga på vad som hände i hans Tyskland, där nazisterna tog allt större plats.

Redan sommaren dess förinnan, 1929, hade han tillbringat utanför Mariefred. Den här vistelsen, som alltså kom att få honom att också välja gravplats, resulterade 1931 i boken ”Schloss Gripsholm”. Boken handlar om ett ungt förälskat par, som kommer från Berlin till mariefredstrakten och den svenska sommaren. Bokens ljusa ton, om än mot bakgrunden av mörknande moln, speglas i den svenska titeln ”Gripsholms slott – en sommarsaga” (översättning Birgit Hård af Segerstad, Tidens klassiker, 1976).

Vi fick leta ganska länge på kyrkogården, som ligger en bra bit från Mariefreds kyrka, innan jag först hittade en pil som pekade mot graven, och efter ytterligare letande fann jag den under foten av ett jättelikt träd.

Fler letar sig uppenbarligen dit. Det låg ett par ännu inte vissnade blommor på Tucholskys grav.

Lite hoppfullt känns detta i en tid, då mörka krafter har tagit säte även i Sveriges riksdag.

8 kommentarer

 1. Om jag inte är helt fel ute är det så att det alltid ligger friska blommor på hans grav. Vem som lägger/lagt dem där lär vara okänt. (Med reservation för att det handlar om en nutida sägen.)

  Comment by Jean — 2010 09 23 0:59 #

 2. Det gläder mig att ni njöt av min hemstad under 26 år. Kanske ska jag sätta upp er på maillistan för nästa specialvandring på slottet under Åke Livstedts ledning. Vi har gjort två sådana specialguidade vandringar med 1700-talet som huvudinriktning men nästa kommer att bli en 1800-talsvandring. Åke älskar slottet i Novembermörkret men p.g.a. min planerade höftoperation är det inte säkert att vi kan göra den i höst utan får skjuta till våren. Vi får då också gå igenom delar av slottet som inte visas för allmänheten.
  Det gläder mig också att värdshuset var bra. Det ska ha varit lite si och så, de senaste åren sedan Fritz Piehlen lämnade värdskapet.
  Grafikens Hus ”basutställning” finns faktiskt i de skärmar med verk till salu. Det är ju så att alla de konstnärer som är aktieägare, har blivit det genom att skjuta till fyra blad av ett grafiskt verk. Ett blir en del av Husets egen samling och de övriga tre säljs för att bidra till finansieringen av Huset.
  Glöm inte att ta mig på orden nästa besök!

  Comment by Mats Werner — 2010 09 23 8:31 #

 3. Enn, jag gissar att du också besökte Mariefreds lilla fina bokhandel. Hur det är med den numera vet jag inte riktigt, men under Britt Schölins långa ägartid var den ju en klassiker. Hon avled i somras, nästan 93-årig.

  Comment by HO — 2010 09 23 8:55 #

 4. Till Hans O Alfredsson: Vi passerade den men var inte in i den. Det är så att den förra ägaren var mormor till vår sons sambo, Karin. Ibland uppstår märkliga samband genom tid och rum.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 23 13:01 #

 5. Kan rapportera att bokhandeln drivs av Eva Karlsson och Nicolas Laugerat. Naturligtvis annorlunda än på Britts tid, men den fungerar ändå fortfarande som ett kulturellt nav.
  Bl.a. har man återupplivat Britts gamla konstgalleri i det rum som Britt själv tronade i.

  Är Karin syster eller kusin till salig Elin som var vår dotters mycket kära vän.

  Comment by Mats Werner — 2010 09 23 21:30 #

 6. Till Mats Werner: Karins mamma heter Lena – annars känner jag inte till så mycket om hennes familj.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 24 8:33 #

 7. Lena har jag träffat. Säkert också Karin på Britts årliga fester. Lenas bror heter Niklas och är stolt drivande kapten på s/s BLIDÖSUND.

  Comment by Mats Werner — 2010 09 24 13:38 #

 8. Det läggs inte ständigt blommor på graven. Men dödsdagen, 21 dec, varje år läggs en krans på graven.
  Ibland kan man se stenar på graven. Hans mor var ju judinna.

  Comment by Lennart Schweitz — 2010 12 21 8:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^