Jag mår illa!

20 september 2010 10:39 | Mat & dryck, Politik, Resor, Ur dagboken | 13 kommentarer

Valresultatet i dess olika aspekter – socialdemokratins makalöst usla valresultat, Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, högeralliansens seger över de rödgröna – gör att jag mår illa. Motmänskligheten vann över medmänskligheten.

Men man får för den skull inte hemfalla åt misantropi. Det gäller att resa sig upp och gå mot strömmen.

Närmare analys av valresultatet får anstå några dagar. I dag fyller Birgitta år – i morse uppvaktade jag henne med presenter, blommor och egenhändigt tillverkad smörgåstårta – och vi hade tidigare bestämt att göra en kort resa med ett par övernattningar dagarna efter valet.

Gripsholm nästa!

13 kommentarer

 1. Ett utmärkt resmål! Vill ni ha slottsguidning?

  Comment by Mats Werner — 2010 09 20 10:53 #

 2. Mycket bra val av tröstresa. Hälsa din fru och gratulera på födelsedagen.

  Jag förstår din besvikelse men ser fram emot din analys. Vi lirar inte på samma planhalva, men de människor jag gillar är en brokig skara. Dit hör du. Erik Laakso har för övrigt skrivit väldigt bra om socialdemokratisk politik på sistone. Jag hoppas att SAP lyssnar på honom och andra kärleksfulla kritiker.

  Resan till Marifred med ångbåt är en höjdare, den går väl fortfarande? Lunchen ombord var också god, allt smakar bra på sjön. Man kan åka båt ena vägen och ta tåg den andra. Slottet är fascinerande. Vi hade en osannolik guide, en ung dam som drev på oss med militära medel. Nåde den som sackade efter :)!

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 09 20 11:35 #

 3. Ser fram emot din valanalys Enn.

  Viktigt nu är att vinna eftervalsdebatten.

  Partiet måste lyssna på de delar av rörelsen som faktiskt har gått framåt i valet…..

  Comment by Britta Sethson — 2010 09 20 11:43 #

 4. Just så känns det som du skriver, som Motmänsklighetens seger över medmänskligheten. Min femtonåring vill att vi ska flytta till ett annat land (apropå SD:s intåg i riksdagen).
  En analys som jag anar skulle vara viktig är förstagångsväljarnas val som nu var mer vänster än på länge, och just det har jag märkt bland alla unga jag omges av, lite hoppingivande på långt sikt att det kanske kommer en generation som igen lyfter rikedom som något annat än en önskan att bli förmögen på pengar och prylar utan att bli rik genom medmänsklighet, solidaritet och bo i ett land där man utjämnar klyftor och strävar efter att göra detsamma globalt.
  Dags för ”satsa på din nästa för en bättre värld för alla”!
  Ha nu en härlig semester och födelsedagsfirande!

  Comment by Maria Herngren — 2010 09 20 13:48 #

 5. ”Min femtonåring vill att vi ska flytta till ett annat land (apropå SD:s intåg i riksdagen).”

  Det blir svårt att hitta ett land som INTE har ett ”främlingsfientligt” parti i parlamentet…Sverige har sällat sig till mängden.

  Comment by Jonas — 2010 09 20 16:37 #

 6. Ja, jag vet att s är lite bättre än borgarna. Men som Johan Ehrenberg sa före förra valet: Först kommer en borgerlig regering och försämrar mycket. Sen kommer en socialdemokratisk och behåller försämringarna, och fortsätter försämra lite långsammare.

  Det var faktiskt under regeringen Persson som den rikaste procentens andel av nationalförmötenheten ökade från 20% till 30% enligt LO:s statistik: http://veckansgraf.blogspot.com/2010/06/den-rikaste-procentens-andel-av.html.

  Och arbetslösheten minskade högst marginellt.

  Detta för att man har fört politiken i samma nyliberala kategorier som borgarna. Som Stefan Carlén säger i LO-tidningen: http://lotidningen.se/2009/09/30/gor-en-vanstersvang-som-i-norge/.

  Orsaken? Socialdemokraterna bars till makten på en makalös folkrörelse ca 1890-1932. Men så snart man vann den började man avmobilisera för att underlätta regerandet. Till slut nådde man en fas där kapitalet inte längre behövde några socialdemokrater för att få lugn och ro. Läs mer på http://www.folkrorelser.nu/bloggen/

  Comment by Jan Wiklund — 2010 09 20 17:14 #

 7. Ja det är verkligen tråkigt att konstatera att SD kom in i riksdagen. Men nu får vi koncentrera oss på det roliga i livet, som att Birgitta fyller år. Du får väl läsa en bra bok för henne – det vore väl en utmaning!
  Vänliga hälsningar och grattis! Kevin

  Comment by Kevin Iversen — 2010 09 20 18:44 #

 8. Dystrast av allt, EU och Lissabonfördraget omöjliggör egentligen traditionell jämlikhetspolitik och tvingar fram en utveckling där storfinansen äger allt och dikterar villkoren totalt. När moderaterna sålt hela Sverige till multinationella finansiella intressen som tar ut vinsterna ur landet, sedan står vi här, med våra tvättade halsar.

  Så vart tog grundlagsändringen vägen i valdebatten?

  Comment by Kerstin — 2010 09 20 19:35 #

 9. Önskar dig och din hustru en skön och avkopplande resa, trots illamåendet och ser fram emot en valanalys senare! Detta var en riktigt sorglig historia för alla oss som håller medmänskligheten högt!
  mvh Ilona!

  Comment by Ilona — 2010 09 20 23:07 #

 10. Att tro sig vara det enda parti som står för medmänsklghet låter som självluranteri, självgodhet. Hela kampanjen blev som en enda lång klyscha. Ni får ta er i kragen och lita på att ingen i Sverige vill att människor ska lida nöd. Det finns många sätt att vara medmänsklig, inte bara ultrasocialistiska sätt. Det kommer att gå bra för Sverige bara man arbetar ihop. Och vill man inte det, då har man låtit ideologi komma först, ett problem med radikalism höger och vänster.

  Lyssnade på ett reportage om Kuba just nu där bröderna Castro har kastat in handsken angående offentliga jobb, 300000 såna, tror jag. De promotar nu lite fri företagsamhet. Mycket intressant hur folk nu sätter igång med jordbruk på denna bördiga ö, tack vare att individer nu får leasa mark på 10 år. Denna ö har haft brist på mat, fått importera det mesta. Nu stundas friare, nyare, egna tag. Får se om Ohly gråter som när muren föll. (Hur kunde ni ta in Ohly???)

  Comment by A-K Roth — 2010 09 22 0:52 #

 11. Jag har ren av ångest av SD framgångar. Det känns som att det trygga kommer att försvinna och att fler männiksor accepterar det som tidigare varit oacceptabelt (alltså att vara fientlig)Läste i morse i metro en hemsk komentar av en av SD kandidater (kommer inte riktigt ihåg vad det stod) men någonting med att sätta en kula på pannan på alla invandrare lägga de i en påse, klistra på ett frimärke sända dem tillbaks där dem hör hemma. Jag blir så ledssen av sånt. Nu gäller det att använda sorgen till kraften istället och bekämpa sådana rasistiska utalanden, ser fram emot debatten som bör äga rum snart. Hoppas du kommer ha en härlig resa.

  Comment by Huda — 2010 09 22 10:30 #

 12. Hej!
  Jag mår illa jag också!
  Allt beror ju på vilka hjärtefrågor man har. Min är att varje människa ska ha rätt att färdas väl i livet. Alliansens hetsjakt på svårt sjuka människor gör att bl.a de inte får färdas väl – välfärden är borta! För alltid?
  Samtidigt vill jag inte tro att alla som röstades på Moderaterna gjorde det för att sjuka skulle bli ännu sämre – eller ta livet av sig, som några faktiskt gjort – utan det måste ha varit andra frågor som varit viktiga för den moderata väljarkåren.
  Men, egoismen står i full blomning. Jag känner lite äckel nu …

  // Yvonne

  Comment by Yvonne — 2010 09 22 11:36 #

 13. Känner själv lite skadeglädje över att SD, som nu kommer in i riksdagen, inte har folk att besitta stolar i kommunerna; det ska saknas c:a 52 personer!

  Vidare: Några kreativa lustigkurrar som liksom jag vämjs över bojkottarvänsterns speciella selotism har nu föreslagit att man resolut bojkottar Sverige för att det kommer in rasister/extremister i riksdagen. Speciellt tycker jag att man ska bojkotta svensk sylt för att man använder slavarbete till bärplockning!

  Angående sjuka och fattiga, så får man väl ha lite perspektiv, jämföra med resten av världen och veta att vi i Sverige har det bra, vare sig det är allians-eller oppositionregering. Yvonne har rät: Inte tusan röstar liberaler för att sjuka ska få det så¨mre. Tänker man så har man blivit indoktrinerad, liksom i så många andra ämnen. Gamla partilinjen behöver reformeras.

  Comment by A-K Roth — 2010 09 23 13:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^