Nu går jag till vallokalen för att dela ut valsedlar. Rösta du också, och rösta (S)!

19 september 2010 9:37 | Politik | 24 kommentarer

Som i rader av tidigare val ska jag dela ut valsedlar, för mitt parti, Socialdemokraterna. Det känns högtidligt. Valdagen är demokratins dag.

Väljarna har mängder av olika skäl för att välja parti. För mig har dock vissa grundvärderingar som jämlikhet och solidaritet alltid varit viktigare än enskilda aldrig så viktiga sakfrågor.

För mig känns det småttigt att låta sitt val styras främst av plånboksfrågor, alltså sådant som styr vad man får kvar i den egna plånboken. När du går och röstar i dag, tänk då i stället på vad du kan göra för medmänniskor som Annica Holmquist.

Då blir valet inte särskilt svårt.

24 kommentarer

  1. Ja, Enn, det är en oerhört viktig dag, denna demokratins dag. Och att vi tar tillvara rätten att rösta. Denna rätt som inte är självklar överallt i världen och som inte ens är 100 år i Sverige. 1921 fick vi allmän och lika rösträtt, om jag minns rätt.

    Och så gör jag som du, lägger min röst på Socialdemokraterna, dessutom med samma motivering som du. :).

    /Eva

    Comment by Eva Hillén Ahlström — 2010 09 19 11:25 #

  2. Detsamma gör jag och många, många fler, hoppas jag.

    Comment by Margit Li — 2010 09 19 13:51 #

  3. Jag och min man har också röstat på socialdemokraterna för ett bättre samhälle och framtid för våra och era fina barn och barnbarn.
    Med vänlig hälsning till dig och din fru
    Ulla o Greger Ekenberg

    Comment by Ulla — 2010 09 19 14:12 #

  4. Jag röstar förvisso inte (s), utan (mp). Men min motivering är märkligt lik din, det handlar för mig om solidaritet och grundvärderingar, inte om plånboksfrågor.

    Comment by Viktor — 2010 09 19 14:19 #

  5. Men Enn Kokk,
    Handen på hjärtat, hur många av de som är yngre än 45-50, känner till vilken ideologi S har. De har varken hört så mycket om den eller sett den tillämpad i praktiken under sin livstid.

    Comment by Kerstin — 2010 09 19 14:32 #

  6. Till Kerstin Berminge: Ekonomisk kris, nyliberal offensiv och annat sådant har präglat mycket under de senaste årtiondena, och jag medger gärna att socialdemokratins profil också har suddats ut under den här perioden. Men jag känner hopp: Dagens unga socialdemokrater tar åter upp den röda tråden från den klassiska, radikala socialdemokratin, och till och med partiledaren har i den här valrörelsen åter börjat tala om jämlikhet.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 19 14:45 #

  7. Hej Enn

    Vid den här tidpunkten är valet i princip över så nu är det ”bara” att analysera och gilla läget.
    En fråga dock. Är du helt okritisk till Ohly och de värderingar han trots allt står för? Våra ideologier är ju trots allt inte samstämmiga vilket partiprogrammen visar.

    Maurice Houghton

    Comment by Maurice Houghton — 2010 09 20 3:23 #

  8. Maurice: Mitt intryck är att det Vänsterpartiet och Ohly står för, eller säger sig stå för, idag gott och väl skulle rymts inom den klassiska socialdemokratin och i praktiken fungerar som socialdemokraternas vänsterflygel. (Nu var det Enn du frågade, man jag passade på att svara jag med.) Socialdemokratin har, historiskt, med glädje välkomnat före detta kommunister till fadershuset.

    Comment by Olof Öberg — 2010 09 20 8:45 #

  9. Till Maurice Houghton: Jag är en av socialdemokratins klassiska kommunistbekämpare – se bland annat min verksförteckning ovan under Om Enn Kokk.

    Dock är dagens Vänsterparti närmast ett vänstersocialistiskt parti. Därmed är det möjligt för socialdemokratin att samarbeta med det, till och med i form av regeringskoalition.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 20 10:17 #

  10. Enn: Du skriver ”Dock är dagens Vänsterparti närmast ett vänstersocialistiskt parti.”. Jag vet inte hur mycket du betonar ordet närmast, men hur många seriösa vänstersocialister skulle i åratal gå omkring och kalla sig kommunist på det sätt Lars Ohly har gjort? Vilken vänstersocialistisk ledare skulle rensa/knuffa ut vänstersocialister från ledande positioner i sitt parti som Ohly gjort under sin tid som först partisekreterare och sedan partiledare? Vilken vänstersocialist skulle efter flera års vägrande meddela offentligt att nu slutar hon/han kalla sig kommunist men behåller sina grundläggande idéer? Han blev en gång i tiden medlem i det svenska kommunistpartiet och säger själv att han inte ändrat uppfattning. Vad, menar du, pekar konkret på att han inte är kommunist längre.

    Comment by Jean — 2010 09 20 11:22 #

  11. Till Jean: De inom Vänsterpartiet som har kallat sig kommunister utgör en brokig skara, allt från gammaldags sovjetkommunister till dem som i Marx’ efterföljd har definierat kommunismen som ett klasslöst samhälle. I dag utgör de inom V som kallar sig kommunister en försvinnande liten och krympande skara.

    Och hur som helst är det väl partiprogrammet som definierar ett partis ideologiska position.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 20 11:59 #

  12. Om man ser till hur partiledning behandlat exempelvis kommunalrådet Stig Henriksson i Fagersta och andra kommunala och landstingskommunala vänstersocialister så är inte kommunisterna inom V en liten betydelselös skara. Det oavsett vad de officiella partiprogrammet säger. Det är, som vänstermänniskor alltid sagt, inte orden utan handlingen som räknas. Intresset ljuger inte!

    Comment by Jean — 2010 09 20 12:27 #

  13. Till Jean: Ändå tror jag att Stig Henriksson-falangen i längden är den som vinner inom Vänsterpartiet.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 20 12:53 #

  14. Det var just i din egenskap som gammal kommunist-bekämpare jag dryftade mig att skriva några rader på din blogg. Noterade även att du hamnade lite i ”kylan” efter dina uppriktiga reflektioner inför valet av Mona Sahlin.

    Glädjer mig att du till Jean uttryckte ”Ändå tror jag att Stig Henriksson-falangen i längden är den som vinner inom Vänsterpartiet”.

    Den opportunistiske Ohly med sin påtagliga historia hör inte hemma enligt min mening i en vänstersocialistisk diskurs om en framtida vision.
    Det är inte patos han visar upp utan någonting betydligt mer beräknande och det är inte att förvänta sig att han kryper till korset och omprogrammerar sin värdegrund.

    Den som lever får se …..

    Comment by Maurice Houghton — 2010 09 20 13:58 #

  15. Så kom diskussionen att handla om V och Lars Ohly! Tänk att det gamla kommunistspökeriet ff har en grogrund!
    Inte undra på att SD kom in i riksdagen och blev vågmästare till det ”fläckfria” moderaterna!

    Som Enn så riktigt påpekade borde hur som helst partiprogrammet definiera ett partis ideologiska position?

    Comment by Ilona — 2010 09 20 23:01 #

  16. Till Ilona: Visst borde ett partiprogram definiera ett partis ideologiska position. Men problemet är ju att vissa typer av partier har haft väldigt fina program men när de tagit/fått makten har verkligheten inte blivit lika vacker.

    Comment by Jean — 2010 09 21 0:06 #

  17. Till Jean: Jo det finns det ju många högerfalanger runt om i världen som bevisar!

    Comment by Ilona — 2010 09 21 18:02 #

  18. Till Ilona: Visst är det så, också. En del personer säger att evolutionen gett människan och de flesta djuren två ögon för att kunna orientera sig i verkligheten. Men då gäller att titta, och se, med båda. Annars går man lätt vilse.

    Comment by Jean — 2010 09 21 20:28 #

  19. Ohly sågs av många väljare som farligt oberäknelig och hycklande. Hur kan man lita på en som måste få det stavat för sig om och om igen innan han fattar att hans favoritblogg var ökänd för folkfientlighet? Vet folk inte vad han har stått upp för? Han rasar nu mot rasisterna i SD utan att betänka att han själv visat tecken på beklaglig aningslöshet vad gäller antisemitiska yttringar inom vänstern i Sverige. Att se Ohly i ministerposition sågs av många helt omöjligt av flera anledningar. Exit polls har väl bekräftat att många socialdemokrater röstade utanför de rödgröna pga Ohly? Och Ohly, han rasar och talar nu om ”utomparlamentariskt” arbete, vad det nu innebär. Spring åt andra hållet!

    Comment by A-K Roth — 2010 09 22 0:30 #

  20. A-K Roth: ””utomparlamentariskt arbete”, vad det nu innebär”… jag hoppas det är en retorisk fråga. Annars föreslår jag att du börjar med att slå upp och läsa om utomparlamentariskt arbete som exempelvis den tidiga arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, hyresgästföreningar, ja, de flesta folkrörelser överhuvudtaget… vad Ohly beträffar tvivlar jag på att han menar äggkastning och riksdagsockupationer, fast säker kan man kanske inte vara.

    Comment by Olof Öberg — 2010 09 22 8:24 #

  21. Olof, ”…vad det nu innebär”, skrev jag. Bara Lars vet. Tror inte heller han personligen skulle kasta ägg och bli våldsam. Men den tid är väl förbi när folkrörelser utan kritik får bli politiska? LO, PRO, mm, har väl fått stor kritik för att vara för ett parti? Jag undrar vad han avsåg i sitt rasande tal. Kulturnämnder? Hjärt-och lungsjuka?

    Varför valde han just detta ord, han som klart stött diktatoriska regimer? Ohlys track record visar att han förtjänar att marginaliseras, inte upphöjas av socialdemokraterna!

    Comment by A-K Roth — 2010 09 22 13:45 #

  22. Oops Enn!
    (många känner sig manade att tycka till i din blogg bortom melodikrysset).

    Mitt inlägg till dig innehöll en fråga om hur du som gammal kommunistbekämpare ställer dig till Ohly och hans historia/partiets förflutna. Se bara reportaget om Kirunasvenskarna; http://www.youtube.com/watch?v=qqDdQCfe_QU. Det säger allt. Jag bara inte fattar din krumma inställning till partiernas politik.

    Ohly har rört sig i vänskapliga kretsar där uttryck som ”Vad f-n håller dom där djävla balterna på med? – dom är ju för f-n ryssar” och ”Judar går inte att spola ner, dom flyter upp som skitkorvar”, för att ta några exempel från bittra vänsterpartister på verkstadsgolvet.

    Sen läste jag för ett tag sen Lotta Grönnings kommentar till din reflektion om Mona Sahlin. Hon delade din skepsis och framhöll ditt envetna motstånd mot EU i partistyrelsen.

    Varken du eller jag lever i ”splendid isolation”. Kalla kriget är över. Vi är en del av Europa.

    Och det kan ju inte vara så djävligt att radikalitet bara kan uttryckas hos medborgare med generösa pensioner från riksdag (i egenskap av talman tiger Birgitta) och partiexpeditionen?

    Varför missunna baltiskan en livlina i EU-landskapet ?

    Du ser att jag är förbannad och besviken

    Comment by Maurice Houghton — 2010 09 22 18:41 #

  23. Till Maurice Houghton: Du slår in öppna dörrar. Jag kan mer än de flesta om Vänsterpartiets historia, har för övrigt också själv skrivit om Kaa Enebergs bok om kirunasvenskarna. Men det vi nu har att ta ställning till är vad partiet står för i dag.

    Jag var, när EU-medlemskapet fortfarande var på diskussionsstadiet, mot svenskt medlemskap men har senare accepterat detta – dock är jag fortfarande motståndare till en stor del av den överstatlighet EU tillämpar. Det är där skon klämmer för min del – min EU-skepsis var betingad av detta, inte av kalla kriget. Och självfallet måster de baltiska staterna, liksom alla andra länder, själva få fatta beslut om sitt förhållande till EU.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 22 20:50 #

  24. God förmiddag!

    Nästa gång vi går till val är det annat datum som gäller: Den andra söndagen i stället för den tredje söndagen i september.

    Nytt är också detta om personval: Spärren för riksdagsvalet sänks till fem procent.

    Så, då väntar vi på valet 2014 :)

    / Yvonne

    Comment by Yvonne i Öregrund — 2011 01 16 11:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^