Melodikrysset nummer 37 2010

18 september 2010 12:15 | Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 9 kommentarer

Anders Eldeman hade rätt: också dagens kryss innehöll en hel del knepigheter.

Dock började krysset lätt, med Cornelis Vreeswijk-klassikern ”Turistens klagan”. Den utspelar sig i Oslo, en av de städer jag ofta besökte under min tid som Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare. Från Oslo påminner jag mig en rolig episod från ett besök i samband med ett val. Jag var där för att studera valrörelsen och delta i Arbeiderpartiets valvaka och vankade längs Karl Johann (som för övrigt finns med i Cornelis’ sång) för att studera de olika partiernas valmaterial utanför och i de valstugor som stod uppställda där. När jag kom till Röd valgallianses – en rest av sjuttiotalsvänstern – valstuga, uppvaktades jag med valsedlar av en ung dam som stod där, men jag sa avvärjande, att jag kom från Sverige. Varvid hon snabbt replikerade:

– Du kan vara en bra man trots det!

Cornelis har min hustru förresten valturnerat tillsammans med, för Socialdemokraterna förstås.

Även till gruppen bakom dagens andra låt, ”En vänlig grönskas rika dräkt”, har jag ett slags indirekt anknytning. I The Real Group ingår tenoren Peder Karlsson, vars föräldrar jag känner den politiska vägen: Pappan, Jan O Karlsson, socialdemokratiskt statsråd, var samtida med mig i Socialdemokratiska studentförbundet, och hans mamma träffade jag ofta under de år då jag satt i styrelsen för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, där hon arbetade.

Vi passar väl då på och avverkar också den tredje och sista politiska anknytningen: Miss Li har jag hört live på socialdemokratisk partikongress, och hon har i år heller inte hymlat om på vilket parti hon ska lägga sin röst i valet i morgon. Dock antar jag att ni som inte delar min och hennes politiska uppfattning ändå håller med om att hennes och Lars Winnerbäcks ”Om du lämnade mig nu” är en suveränt bra låt – annars skulle den väl för övrigt inte ha legat flera år på Svensktoppen.

En annan långliggare på Svensktoppen – tio veckor 1994, bland annat på första plats – var ”Vem vet” med Lisa Ekdahl, också det en bra låt.

1974 gjorde Pierre Isacsson succé med den roliga ”Då går jag ner i min källare”, och sedan var han, för att följa Eldemans logik, nere.

Då och då – Malena Ernman var långt ifrån först – prövar sångare från helt andra genrer sina vingar i Melodifestivalen. Ett exempel är Loa Falkman, som 1990 där sjöng ”Symfoni”, ett riktigt hyggligt bidrag, tyckte jag.

Karin Juels gamla hit ”En prästkrage i min hand” hörde vi i dag med Roland Cedermark.

Dragspel var ju inte riktigt Sten Bromans grej, men i dag fick vi ett exempel på att även han kunde vara underhållande.

Till Granada eller Grenada som det heter på engelska fast det ligger i Spanien förde oss i dag James Lasts orkester.

Och för att göra ett rejält geografiskt skutt, till Ånge: Takida, här med ”As You Die”, har jag faktiskt hört talas om, när jag tänker efter – men innan dess fick jag ta hjälp av Google.

Jag kan ju inte med bästa vilja säga att Britney Spears hör till mina favoriter, men otvivelaktigt var det henne vi hörde i ”If You Seek Amy”, den med den återkommande frasen ”love me, hate me”.

Då gillar jag mera Sir Elton John, dock kanske inte främst för hans snyftare från 1997 ”Candle In the Wind”, tillägnad prinsessan Diana.

En låt kvar att redovisa, passande nog ”Time To Say Godbye” med Sarah Brightman och Andrea Bocelli.

En bra låt – och för min del tycker jag det också är dags att, utan tårar, ta ajöss av den sittande regeringen. För egen del gör jag ett sista ryck i den riktningen genom att dela ut valsedlar.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Bläddra sedan ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. För mig va krysset svårt idag då jag som de senaste lördagarna i diektsändning löste det utan hjälp av internet. Så ett stort TACK för din värdefulla hjälp. Jag skriver att mina TRE bästa kamrater har alla röStat på Samma parti som i morgon får Sveriges första kvinnliga statsminister genom tiderna. Vem jag röstar på går att läsa sig till på Hallandsbloggen.
  Ha en fortsatt trevlig helg till er som läser dessa rader.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 09 18 12:58 #

 2. Till Lars-Gunnar Blom: Jag hoppas att vi är tillräckligt många för att slå både opinionsundersökarna och borgarna med häpnad.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 18 13:10 #

 3. Kollade vad Takida var , kände ej till .
  hoppas på vinst för Mona och de rödgröna.

  Comment by tommy brodin — 2010 09 18 15:48 #

 4. Elton Johns låt med samma titel var ju först tillägnad Marilyn Monroe. Med ny text fick den förnyad aktualitet tillägnad Diana.
  För övrigt hoppas jag verkligen att opinionsinstituten får rätt och att alliansen får egen majoritet, för SD kommer att väljas in, tyvärr.
  Oavsett vad man tycker om SD måste man konstatera att många brott mot demokratin har begåtts för att bekämpa dem i stället för att man kunde ha synat sönder deras politik. Här är media och de etablerade partierna skyldiga som genom sitt sätt att förneka dem deras demokratiska rättigheter har pekat ut alla valbara och och andra SD-anhängare som tillåtna mål för våld och hot från tok-/extremvänstern.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 09 18 20:07 #

 5. Till Gunnar Bergquist: Inte heller jag vill att man bekämpar SD med annat än argument. Men för att använda dina egna beteckningar: tok-/extremhöger är de.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 18 20:57 #

 6. Hej,
  Brukar alltid läsa dina kommentarer vare sej jag klarar krysset själv eller inte. Och idag lyckades du få till en riktigt härlig knorr på slutet med hjälp av Andrea Bocelli och Sarah Brightman. Jag instämmer till 100 procent och hoppas på att ordningen återställs i vårt land i morron.
  MVH
  Maggie

  Comment by Maggie Braxenholm — 2010 09 18 22:34 #

 7. Jag menar nog att inget parti kan bekämpa SD eftersom just det som SD påstår, att invandrarna kostar så mycket att det är därför man måste dra ner på stöd till svenskarna, inte går att tillbakavisa med mindre än man samtidigt erkänner att man skulle dragit ner på detta även om vi inte haft en enda invandrare, så det där kan de glömma. De etablerade politikerna, i alla partier, är inte såååå intresserade av att tala om exakt HUR den ekonomiska politiken ändrades efter 1991 och framåt.

  Trots detta – i morgon går jag röstar Rött.

  Comment by Kerstin — 2010 09 18 23:40 #

 8. Hej! Jag har precis givit den här bloggen en Beautiful Blog Award.

  Comment by Ann Giles — 2010 09 19 19:17 #

 9. Till Ann Giles: Beautiful! En stor kram.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 19 21:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^