Tårtor med 50-talstouche

14 september 2010 11:28 | Mat & dryck | 5 kommentarer

Urban Sjölander, flitig gäst här på bloggen, har inför en förestående födelsedag efterlyst recept på tårtor som man gjorde dem på 1950-talet.

Tidningen Folket i Bild hade i mitten av 1950-talet en läsartävling, som resulterade i boken ”Kalastårtan – helg, fest, hemma” (FiBs hemböcker 7, 1956). Redaktörer för boken var den legendariska Willy Maria Lundberg och Elisa Stenberg; expertråd om hembakade tårtor ges dessutom av chefen för KFs provkök, Anna-Britt Agnsäter.

Jag var FiB-ombud och sålde förlagets böcker i Juniskär med omnejd, och min mamma var en av dem som köpte den här tårtboken – jag har ärvt den efter henne.

Vad man kan vara mycket säker på är att tårtorna i den var representativa för sin tid, mitten av 1950-talet. Recepten är inskickade av vanliga husmödrar, som ofta lärde sig av varandra men också själva kunde uppfinna någon uppiffande detalj.

Från Gerda Nilsson i Stockholm kommer receptet på

Sufflétårta (20 bitar)

Botten
4½ dl vetemjöl
1½ hg smör eller margarin
½ hg sötmandel
1 msk grädde
1 äggula

Mät först upp mjölet och lägg det i en hög på bakbordet.
Lägg de andra ingredienserna på mjölet. Mandeln ska vara skållad och mald.
Arbeta ihop allt till en deg.
Låt degen vila någon timme på en sval plats.
Kavla ut degen till en botten.
Lägg botten i en smord och mjölad form med löstagbar kant cirka 24 cm i diameter. Rymd 2 l.
Grädda botten halvfärdig i medelvarm ugn cirka 15 minuter.

Fyllning
1 dl jordgubbssylt
½ burk ananas
2 lösa dessertpäron

Bred först sylten på den halvfärdiga bottnen, sedan ananasen skuren i små bitar, och päronen skurna i tunna klyftor.

Sufflésmet
3 msk smör
2½ msk vetemjöl
1 dl ananasspad
2½ dl tunn grädde
3 ägg
2 msk socker
1 msk konjak
1 tsk rivet citronskal

Till sufflésmeten:
Fräs ihop smör och vetemjöl.
Späd med ananasspad och grädde.
Rör smeten smidig.
Lyft kastrullen från värmen.
Rör i äggulorna en i sänder.
Smaksätt med socker, konjak och citronskal.
Vispa äggvitorna till skum.
Blanda ner dem mycket försiktigt i smeten.
Häll den i formen.
Grädda tårtan i medelvarm ugn 225 grader tills sufflésmeten är stannad, cirka 45 minuter.
Låt tårtan stå i formen 10 minuter.
För sedan över tårtan på ett fat.
Sikta lite florsocker över tårtan i sista stund.
Servera den halvvarm med vispad grädde.
(Tårtan är också mycket god till kaffe eller te. Den serveras då utan grädde.)

* * *

Från Kerstin Dagersten i Härryda kom receptet på

Bettantårta

Botten
3 ägg
2 1/4 dl strösocker
1 dl sötmandel
6 bittermandlar
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 hg smör eller margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Skålla och mal mandeln.
Blanda mandeln i äggsmeten.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ned mjölet i äggsmeten.
Rör sist ned det smälta margarinet.
Häll smeten i en rund smord och bröad form (20 centimeter i diameter).
Grädda i ej för varm ugn, 175 grader cirka 35 minuter.

Fyllning
3 dl tjock grädde
gröna vindruvor
mörka tunna chokladbitar

Dela den kalla kakan i två bitar.
Vispa grädden tjock.
Lägg en del av grädden mellan bottnarna.
Ställ tätt med urkärnade och halverade vindruvor i grädden.
Bred resten av grädden över tårtan och runt kanterna.
Ställ chockladbitarna från kanten och inåt runt hela tårtan.
Garnera i mitten och mellan chockladbitarna med vindruvor.

* * *

Det här är bara ett par exempel ur boken. Där finns också recept på nougattårtor, en påsktårta med bland annat rivna morötter, sötmandel, citronskal, konjak, kanel och nejlikor och hasselnötstårta. I boken finns även en läcker bild på Anna-Britt Agnsäters egen frukttårta, ananas och druvor på geléöverdragen sockerkaksbotten, men i det fallet får man inget recept – i ”Kalastårtan” redovisas FiB-läsarnas bästa tävlingsbidrag.

5 kommentarer

  1. Har du några egna minnen av Willy Maria Lundberg? Jag har arbetat med ett av hennes barnbarn på Fornby folkhögskola och det vore intressant att få veta mera. Om jag har fattat rätt var hon gift med Birger Lundberg, som arbetade på VI. Om han var den Birger Lundberg som Skrev Svensk i Sovjet vet jag inte heller.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 09 14 12:15 #

  2. Till Ann Christin Sandlund: Willy Maria Lundberg (1909-2004) minns jag som legendarisk och mycket kunnig konsumentjournalist, men jag vet inte särskilt mycket om henne personligen – har aldrig mött henne. Willy Maria Lundberg arbetade i början av 1930-talet som journalist på Vi, och där fanns också Birger Lundberg, som jag för egen del minns som en miljö- och naturintresserad publicist.

    På Folket i Bild arbetade Willy Maria 1947-1957, det vill säga under mina egna aktiva FiB-år. Sen var hon ett tag på Expressen, som jag inte läste, men jag återupptog min läsning av henne när hon 1965-1968 skrev för Aftonbladet.

    I början av 1960-talet skapade hon det så kallade Träslottet i Arbrå i Hälsningland, där hon bland annat ställde ut bruksting av god kvalitet. Träslottet drog veterligen stora skaror av besökare, men jag var själv aldrig där.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 14 12:31 #

  3. Man tackar för alla recept!!
    Skall låta yngsta barnet Linda i hustruns baranskara välja någon av de recept jag nu fått. Hon skall stå för baket av tårtor.
    Kommer att rapportera senare hur allt gick!

    Comment by Urban Sjölander — 2010 09 14 16:56 #

  4. Till Enn och Sandlund, Willy Maria arbetade väl också på Aftontidningen, AT. I dess allra sista nummer, den 3 november 1956, delvis utformat som ett minnesnummer, står att hon skötte familjesidan (”Familjen i dag”) åren 1947-52. Kanske skrev hon då samtidigt i FiB?

    Comment by HO — 2010 09 14 22:49 #

  5. Till Hans O Alfredsson: Det är jag som far med lite vilseledande uppgifter. Willy Maria arbetade på AT 1947-1952 och på FiB 1952-1957

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 14 23:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^