Pressgrodor

12 september 2010 11:43 | Citat | 8 kommentarer

hittade via Journalisten nummer 10 2010:

”Bengt avled 2005 och blev nykter alkoholist.”

Blå bandet

Vännäs demensförening
påminner om årsmötet torsdag 25/3 kl. 18.30.”

Västerbottens-Kuriren

”Varje år skadas 4 500 barn och ungdomar så illa i mopedolyckor att de måste uppsöka sjukhus. Tre tredjedelar är pojkar.”

Metro

Renovering av Herrviks hamn klar
Arbetet med att renovera Herrviks hamn kan påbörjas inom kort.”

Gotlands Tidningar

”Det har varit en lugn inledning på matfestivalen i Skövde. 25 personer omhändertogs av polisen som var för berusade och stökiga.”

Sverigesradio.Se/P4 Skaraborg

8 kommentarer

 1. Hej Enn,
  jag har en undran.
  Vi skall ha en liten födelsdagsfest och tänkt ha 50-talsstämmning med tårtor….men vad hade man för tårtor på 50-talet….om jag slänger ut en trevar hos dig tror jag säkert att det kommer svar!!
  Får jag det?
  Kanske Din hustru har svaret?

  Comment by Urban Sjölander — 2010 09 13 13:23 #

 2. Urban Sjölander
  Duger även tips från mig? Min mamma bakade alltid tårtorna själv och det blev gräddtårtor med fyllning av jordgubbar eller hallon, under säsongen, med olika bärsylter under vintern då det ju inte fanns färska bär. Först täckte hon tårtan med visgrädde med en stekspade. Sedan spritsade hon kanten runtom. Det var mums tyckte vi.

  Enn Kokk:
  Kul citat, som vanligt, och det kommer mig att tänka på de roligaste timmarna vi hade i realskolan (apropå att vi talade om den tidigare dessutom). Vår lärarinna i svenska, som vi tyckte väldigt mycket om, skrev alltid ut sådana där grodor från våra uppsatser på papper som hon delade ut till oss, som vi sedan gick igenom tillsammans. Skribenterna var anonyma förstås. Det här var timmar när vi skrattade så tårarna rann.

  Tjugofem år senare hade vi skolträff och den här lärarinnan var med. När jag berätta för henne hur vi såg fram emot den här timmen efter varje uppsatsskrivning såg hon alldeles förskräckt ut. Det där hade hon förträngt:
  – Hu, sade hon, gjorde jag verkligen så, så hemskt för de elever som blev utpekade.
  Tröstade henne med att vi inte hade tagit illa upp utan verkligen uppskattade de där genomgångarna av grodor. Vi lärde oss väldigt mycket på dem också.

  Comment by Kerstin — 2010 09 14 0:37 #

 3. Tack Kerstin!
  Jag har även lyckats hitta en kokbok, Bonniers Folkbiblioteks Bokklubb, BFB, tror jag att det var och Hiram från 1954 på Röda Rummet i Uppsala där står en massa. Hustrun vill oåterkalleligen ha ett 50-tals stuk till min 60-årsdag, passande en född 1950.

  Comment by Urban Sjölander — 2010 09 14 10:36 #

 4. Urban:
  Får gratulera i förskott. Men då minns du väl själv hur tårtorna såg ut på den tiden :-)
  Tycker förresten att de är likadana idag. Jag har ex. för mig att jag älskade princesstårta redan på femtiotalet, men sådan gjorde ju aldrig mamma. Det var köpetårta.

  Comment by Kerstin — 2010 09 14 23:04 #

 5. Nja, som jag just skrev i en annan blogg så var min barndom inte direkt en dans på rosor med tårtor och dylikt. I Röda Ådalen prioriterade man icke tårtor under början av 1950-talet. Fattigdomen var icke förunnad att annat än någon bulle ibland kunde få slinka ned genom svalget.
  jag fick dock revansch under slutet och början av 1960-talet då mor arbetade på Barnens Ö som kokerska och bagerska under sommrarna. Då låg alltid en saffranskrans på ugnen till min sena frukost. Lat som man var så sov man tills man vaknade och det kunde vara sent på mornarna som man kröp upp ur sängens varma värld.
  Så tårtor drömde man om…kanske, minns faktiskt inte så noga. Bara att jag inte förstod att man kunde äta grädde, det var det äckligaste jag visste!!

  Comment by Urban Sjölander — 2010 09 15 10:48 #

 6. Till Urban, annars fanns det väl bra tårtmakare i Salets gamla sta på den tiden. Tage Marcusson texempel. Och Gunnar Ahnfeldt, bollsparkaren, på Berggrens i Bolagsbacken.

  Comment by HO — 2010 09 15 12:03 #

 7. Urban Sjölander:
  Nå, tårta var ju inget som jag åt så ofta heller, bara till födelsedagar ungefär, och då bakade mamma dem förstås för att det skulle bli så billigt som möjligt.

  Comment by Kerstin — 2010 09 15 14:08 #

 8. HO:
  -faan jag bodde i Kramfors, (Östby fram till -57) sedan in till Kramfors stad fram till 1958 där jag började i skolan, sedan flyttade morsan och jag till Sollefteå 1959. Och visst kommer jag ihåg bollspärkara även Sten Briis, dekoratör på Tempo. Om inte annat så kommer jag ihåg straffen han missa, i en match på Nipvallen, som tog i mitt ansikte istället. Näsblod och lätt hjärnskakning!!
  Kommer du ihåg när Kaj och jag hade första diskot på Gyllene Orren…det var grejor det!!
  Kerstin:
  Det hände nog att tårta serverades hos oss också men det har jag nog förträngt.

  Comment by Urban Sjölander — 2010 09 15 15:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^