Melodikrysset nummer 36 2010

11 september 2010 12:12 | Film, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 19 kommentarer

Dagens kryss tyckte jag var svårt. Jag fastnade flera gånger, med påföljd att jag ibland inte riktigt hörde på när nästa ljudillustration spelades. Ett exempel är L 12. Men eftersom svaret på V 12 var ”Se på mig” (här dock i engelsk version, ”Another Night”), med text av Ingela ”Pling” Forsman och framförd av Jan Johansen i Melodifestivalen 1995, fattades det bara en bokstav. Och eftersom även det sökta ordet på L 12 har två bokstäver, borde svaret bli . Var det Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet” vi hörde? Jag minns inte längre. Nej, ”Så skön som solen” var det, påpekar ett par läsare. Tack!

Taube var ju annars med i en annan fråga, vars svar skulle bli bagare. Vi hörde nämligen hans sång om en glad sådan i San Remo.

Melodifestivalen fanns förresten med också den i en annan fråga. 2006 sjöng Carola där ”Evighet”, här dock på engelska, ”Invincible”.

Den här låten kom jag faktiskt först inte ens i håg – så är det i mitt fall ganska ofta med melodifestivallåtar. Och inte är det bättre med låtarna i Eurovision Song Contest, ens vinnarna. Det krävde stor möda att komma på att årets vinnare ”Satellite” sjöngs av Lena som representerade Tyskland.

Mera svårt: ”Try Sleeping With a Broken Heart” med Alicia Keys har jag garanterat aldrig hört.

Andra namn i dagens kryss var likaså svåra att komma på.

Jag fick ta Google till hjälp för att hitta den för mig okände skådepelare, Rulle Lövgren, som assisterade Sten-Åke Cederhök i ”Sjukkassan”. (Och apropå den: ni röstar väl bort den här regeringen!)

Peter Stormare är ju inte precis känd som sångare, men till slut kom jag ändå på att det måste ha varit han som sjöng ”Fling, fling”.

”Everybody’s Talking” med svenskättlingen Harry Nilsson har jag åtminstone hört tidigare, men det tog också en stund att komma på hans namn.

Jag har tidigare bekänt att jag har oerhört svårt att komma i håg signaturmelodier – jag tycks aldrig lyssna på dem. Men dagens signatur tror jag mig minnas från mina många besök på olika SF-biografer.

Då återstår att redovisa de tre frågor jag inte hade några som helst problem med:

Albertina” satt jag och mina kompisar och sjöng på den då öppna verandan till huset i Juniskär där jag bodde under pojkåren.

”Gamle Svarten” hörde man ofta i radio med Cacka Israelsson i mina yngre år.

Och ”Sakta vi går genom stan” har jag på både LP och CD med Monica Zetterlund.

Den heter i original ”Walking My Baby Back Home”. Min egen Baby är också back home, hemkommen från UNICEF-möte i New York.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag,

19 kommentarer

  1. […] Enn Kokk » Melodikrysset nummer 36 2010 – Enn Kokk […]

    Pingback by Harry Nilsson | Video, Torrent, Downloads | Poodlesnatcher — 2010 09 11 12:24 #

  2. De var inte ”Så skimrande var aldrig havet” av Evert Taube utan de var ”Så skönt som solen”
    med Putte Wickman och Ivan Renliden

    Comment by Lars-Rune — 2010 09 11 13:34 #

  3. L12 – ”Så skön som solen” heter melodin – skrevs av Jerry Högstedt och lanserades först av Gustaf Torrestad på 1940-talet och sjöngs in 1955 av Lasse Lönndahl.

    Comment by Roland - Karlskoga — 2010 09 11 15:23 #

  4. Tackar,tackar. Håller med det var svårt idag.Eller så var vi splittrade och tänkte på något trevligare än just Melodikrysset. Jag brukar inte missa, men det går bort mycket tid på en Lördag om man vill åka till innerstan (Södertälje)för mig.Brukar kunna mer, men idag blev det hjärnsläpp.Tänk ”gamle Svarten”.Härlig !.Hälsa frugan ! Jag var inne varenda Lördag på din blogg.Så kul för nu har jag en egen, men den skiljer sig från alla andras.Har en mobilblogg och en där jag skriver.Och i går kväll, fixade jag ännu en, där ska jag skriva mina busiga barndomsminnen, de är preskiberade nu.Hej då ! Tills nästa Lördag.

    Comment by Marie-Louise Grimlund — 2010 09 11 15:41 #

  5. Hej, alla melodikryssälskare!
    Googlade fram V1, V9 och V12 och fick min gissning på V8 samma väg bekräftad. Sen kunde jag med de undfådda bokstäverna få fram evighet och Stormare, fastän Google påstår att det var Broberg,vilket förorsakade mycken huvudbry. Återstod bara L12. Mest troligt med så. När jag försöker få det bekräftat halkar jag in på den här
    bloggen med medföljande kommentarer.
    Kul att träffas tycker Elisabeth

    Comment by Elisabeth Gustavsson — 2010 09 11 16:35 #

  6. Hej!
    Vi hade bara två problem med veckans kryss. V1 och V8. Trots ett segt mobilt bredband här på Hemsön, utanför Härnösand, lyckads vi ”googla” oss fram till de rätta svaren.
    Hälsningar till alla melodikryssare!
    Rigmor och Örjan

    Comment by Rigmor och Örjan Öberg — 2010 09 11 17:37 #

  7. Rulle Lövgren bodde i Skövde och var symaskinsförsäljare till vardags. Huskvarna, jag köpte en av honom och den har jag än! Han var väldigt sympatisk. Tror hans son tog över symaskinsaffären sen.
    Och den blågröna röran ska BORT!!!!

    Comment by Dorothea — 2010 09 11 18:05 #

  8. Hej Enn,
    jag är dotter till GG på Tiden och följer din blogg regelbundet och uppskattar den mycket!

    Comment by pyttan — 2010 09 11 22:18 #

  9. Du tappade ett ”k” i walking på din sista tråd idag.
    För övrigt anser jag att det är beklämmande när ideologin är så djupt inristad att den förblindar så att man inte kan erkänna alliansens av övriga europeiska länder avundade framgångar.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2010 09 11 22:38 #

  10. Tack för ”Så skön som solen”!

    Tack för påpekandet, Gunnar. Jag ska rätta. Men jag vill också påpeka att alliansen ärvde en ekonomi i god ordning.

    Slutligen vill jag uttrycka min stora uppskattning för hälsningen från Pyttan. Gunnar Gunnarson var en synnerligen god vän och en ideologisk inspiratör. Hans böcker vore sannerligen värda nytryck och en ny publik.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 11 23:14 #

  11. Läser din blogg med intresse. Men jag kommer inte att rösta bort sittande regering – tvärtom. Tror inte det ringaste på att Mona Sahlin, Lars Ohly m.fl klarar uppgiften. Sorry!

    Comment by Kenneth Carlsson — 2010 09 12 0:23 #

  12. Tackar för hjälpen med några svar jag inte klarade, löste krysset på det gamla sättet utan hjälp av internet men med Myggans nöjeslexikon. Så här med en vecka kvar till valet är det hetaste tipset att Sveriges snart får sin första kvinnliga Statsminister och att SD kommer in i Riksdagshuset men utan vågmästarroll. Min fd röStar alltid på samma parti medan jag varierar. För den nyfikne finns svaret på min blogg. En fortsatt trevlig helg till alla.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 09 12 2:09 #

  13. Till Kenneth Carlsson: Jag respekterar andra politiska uppfattningar än min egen – annars tror jag heller inte att min blogg skulle ha så oerhört många läsare, många av dem sannolikt med annan övertygelse än min.

    Dock tror jag att kruxet med en röd-grön regering för borgerligt sinnade nog knappast är att Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand med flera inte skulle klara av att regera Sverige. Nej, den invändning de – och kanske du – egentligen har är att det finns något element i deras politik som de/du ogillar. Och, som sagt, till demokratin hör att man får rösta för olika samhällsmodeller.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 12 8:56 #

  14. Hej!
    Den version av ”Gamle Svarten” som vi hörde i Melodikrysset 11 sept känner jag inte igen. Den skiljer sig från den jag har hört alla gånger tidigare. Den i krysset hade kör, och kören sjöng ”umma, umma, umma, umma hum” precis som i Ola Magnells ”Nya Perspektiv”. Dessutom har den jag är van vid hästhovsljud ”klimpa,klompa” som ihåliga träkåsor mot varandra. Håller ni med mig? När är de olika versionerna inspelade? Någon som vet? Lilian Jonsson

    Comment by Lilian Jonsson — 2010 09 12 14:09 #

  15. Till Lilian Jonsson: Jag håller med dig! Först trodde jag att det inte var Cacka Israelsson som sjöng, men samtliga ledbokstäver pekade ju på att svaret måste vara Israelsson. När den här inspelningen är gjord vet jag inte, men det är inte den vanliga.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 12 14:53 #

  16. Löste ett korsord i Helsingborgs Dagblad och fann en fråga om dig. Frågan var: Politisk kokk tre bokstäver. Rätt fyndigt tycker jag. Och naturligtvis har jag röstat rödgrönt. Finns absolut inget annat alternativ. Nu har vi en vecka kvar att mobilisera oss så kämpa på alla som anser att utan solidaritet överlever vi inte.

    Comment by Solweig Jansson — 2010 09 12 20:41 #

  17. Till Solweig Jansson: Det är verkligen inte första gången jag förekommer som svar i korsord, men det är kul att få höra om ytterligare ett exempel. Och så håller vi tummarna för de rödgröna!

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 12 21:22 #

  18. Hej! Jag tänkte bara berätta för dig Enn, och även alla er andra melodikrysslösare, att jag (piano) och min sambo Camilla (sång) brukar köra ett live-melodikryss ibland i vår hemstad Sundsvall. Nu på tisdag den 21/9 ska vi spela på ett ställe som heter Almamia och som drivs av Yamandú Pontvik, som är bror till Klaus Pontvik som driver Ekocaféet i Uppsala. Temat denna gång är jazz och visor – är det någon som har vägarna förbi är ni varmt välkomna. Inträdet kostar 50 kr och då får man lite fika, trevligt sällskap och ett levande melodikryss!

    Comment by Erik Ström — 2010 09 14 19:15 #

  19. Till Erik Ström: Kul! Tyvärr är jag numera mycket sällan i Sundsvall och i min gamla hemby Juniskär. Men jag hoppas att andra hittar till ert live-melodikryss.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 14 20:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^