Lördagskväll på Köket Grill : Café

29 juli 2007 12:18 | Mat & dryck, Ur dagboken | 3 kommentarer

Förra lördagens middag på Ankargården blev så trevlig, att Birgitta fick lust att äta ute även denna lördag. Alltså bjöd hon ut mig på middag.

Liksom förra gången tog vi en eftermiddagspromenad genom stan för att, med ledning av menyerna, välja ställe. I realiteten fanns det, om vi ville ha omväxling, då bara två restauranger att välja på. Dels Strandhotellets Seglarbaren. Dels Köket Grill : Café på Strandgatan 12. Eftersom Standhotellet annonserade med dansband den här kvällen, blev valet enkelt: Köket Grill : Café.

Liksom förra lördan startade vi med att ta var sitt glas vitt vin i eftermiddagssolen uppe på Kökets trädäck ovanför hamnen, och så passade vi på att boka bord till kvart i åtta – efter ”Ebba och Didrik” i TV; vilken underbar serie! – för en halvsen middag. Utomhusdelen av restaurangen har tak av presenning i fall det skulle bli regn och dessutom infravärme i fall kvällen skulle bli kylig. Så vi bokade bord utomhus.

Kökets meny har sina lokala inslag, till exempel fisk och skaldjur från Stora Risten fisk.

– Men vi har även inslag från Medelhavet, som soltorkade tomater och tzatsiki, men lite försvenskat. Vi använder äpplen i stället för gurka och har en barbequesås som innehåller pepparrot, som gör att smaken blir svensk, sa Kaija Carlson nyligen i en intervju. Kaija driver tillsammans med sin man Rolf restaurangen. Hon är också utbildad somelier, vilket betyder, att Kökets vinlista höjer sig över genomsnittet hos sommarrestaurangerna i Öregrund.

Vi valde grillbuffén, som vi redan vet är god och prisvärd, och till den en flaska australiskt rödvin, Flinders Bay Cabernet Sauvignon. Eftersom grillbuffén är så omfattande, kändes det inte påkallat att också beställa någon förrätt.

När man äter grillbuffé, går man först en träramp ner till inomhusdelen av restaurangen. Där tar man en jättetallrik och förser sig med tillbehör till det grillade: färskpotatis, potatissallad och potatisgratäng (eller bulgur, ris eller pasta, om man föredrar det), bönsallad, blandad sallad med nötter, bearnaisesås och mängder av såser med olika smak.

Sen går man till grillen, som ligger på restaurangdäcket innersida, och får stycken av oxfilé, entrecote, fläskfilé, lamm, kalv, vildsvin, chorizo, lammkorv (mycket god!), anka, japanskt kycklingspett med mera – kan man därefter få ner ännu mer, får man påfyllning.

Efter två omgångar grillat med tillbehör är man milt talat mätt, så någon efterrätt var heller inte aktuell.

I stället avslutade vi med irish coffee.

När Birgitta hade betalat och vi reste oss för att gå, passerade just Kaija Carlson. Vi tackade för oss och gav henne en eloge för att hon driver en bra restaurang.

3 kommentarer

 1. Tack för ett trevligt reportage vad du och Birgitta hade för er under lördagen.
  Själv cyklade jag till Söndrum och tittade på damfotboll, 15:00 BK Astrio-Derome BK(1-2), väl hemma titta jag på två herrfotbollsmatcher i teve, 17:00 FC Köpenhamn-Viborg FF(3-1) och 20:00 RC Lens,Frankrike-
  Chernomorets Odessa FC, Ukraina(3-1).
  Just nu när jag ”bloggar” kommer det en rejäl regnskur i Halmstad samtidigt så lyssnar jag på webbradion/Da Capo med Anders Eldeman, sänds söndagar efter 8-nyheterna.
  Jag rekommendera att lyssna på programmet som är en efterföljare till Skivor från Vetlanda med allt för tidigt avsomnade Lars-Göran Frisk.
  På tal om avlidna så nådde det mig att INGMAR BERGMAN avlidit…

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 07 30 11:06 #

 2. Till Lars-Gunnar Blom: Öregrund har varit vårt sommarviste allt sedan 1969, alltså i 28 år. Det jag främst vill med texter som den här är att, med adress till dem som inte är lika hemma här, berätta om det bästa som den här lilla kuststaden har att bjuda på. Kanske kan jag på så sätt till exempel guida hungriga besökare att inte gå på pumpen utan att i stället hitta de näringsställen som verkligen har god mat.

  Comment by Enn Kokk — 2007 07 30 11:16 #

 3. 38 år! Det här är vår 39 sommar i Öregrund.

  Comment by Birgitta Dahl — 2007 07 30 17:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^