Kvällstidningarnas bilagor
23 juli 2007 16:15 | I skottgluggen, Media | 12 kommentarerJag är sedan unga år en inbiten tidningsläsare. Jag har också alltid läst kvällstidningar, om än med tiden allt snabbare och med stigande vämjelse. Den som undrar vad jag syftar på kan ju läsa I kvällstidningarna en vanlig sommardag på Kerstin Berminges Motvallsbloggen.
En praktisk sak med Aftonbladet (och för den delen också med Expressen) är att sporten görs som lös bilaga. Den lyfter jag alltså dagligen omedelbart ur tidningen och förpassar till närmaste papperskorg. Jag önskar att man kunde göra så också med det övriga som finns mellan kulturen och serierna.
I Aftonbladet läser jag numera mest bara kultursidorna och serierna, någon gång också en och annan ledarartikel som inte förefaller att ha någon alltför förutsägbar vinkel.
Expressen köper jag inte längre sedan tidningen slopade serierna.
Var och varannan dag kan man också köpa den ena eller den andra bilagan med Aftonbladet. Den klart bästa och mest användbara (också för lördagens melodikryss) är Aftonbladet tv; den ligger alltid i närheten av vår TV. Förr i världen prenumererade vi på Röster i radio/TV, men sen den försvann är det Aftonbladets TV-bilaga som gäller.
I övrigt finner jag specialiserade bilagor med ämnen som intresserar mig, till exempel Mat & vin, läsvärda och köper dem därför.
Jag köper också fortfarande Aftonbladet Söndag. När den en gång i världen introducerades, var den bitvis läsvärd. Jag tänker på sådant som de långa personintervjuerna med människor som faktiskt hade något intressant att säga, inte bara fanns där i egenskapen av kändisar. Gradvis har mitt intresse för söndagsbilagan dock reducerats; oftast bläddrar jag mig bara gäspande igenom tidningen, tills jag, längst bak, hittar det som fortfarande gör att jag köper Söndag: Bit för bit. Nu under sommaren har Bit för bit för övrigt tilldelats tre sidor.
Skulle också Bit för bit försvinna, ser jag för min del inget skäl att fortsätta köpa söndagsbilagan.
Min hustru är ännu mindre än jag intresserad av de veckotidningsliknande kvällstidningsbilagorna, så ointresserad att hon inte kan skilja dem åt.
I går, söndag, kom hon alltså hem med lördagsbilagan Härligt hemma, uppenbart i tron att hon hade köpt den där tidningen jag envisas med att vilja ha på söndagarna.
Som gammal tidningsmakare var jag ändå tillräckligt nyfiken för att bläddra igenom den här bilagan, som vi normalt inte köper. Och jag fick en häftig déjà vu-upplevelse: Den här tidningen är förvillande lik Hemmets Veckotidning (och andra liknande veckotidningar), som jag understundom tog del av på 1950-talet.
Det startar redan med loggan på omslaget – en utstuderad kopia av gamla veckotidningar, när det gäller stilval och layout.
Och sen kommer alltihop: Recept. Gripande människoöden. Virka. Tips för hem, hushåll och trädgård. Följetong av Känd Författarinna. Antikviteter. Hälsoråd och frågespalten ”Fråga doktorn!”. Familjerådgivning. Och en hel drös korsord – måtte de inte konkurrera ut Aftonbladet Kryss, som jag köper varje måndag och löser under veckans lopp.
Det enda jag saknar från 1950-talets Hemmets Veckotidning är evighetsserien ”Svenska slott och herresäten” och så ”Pigge och Gnidde”.
För all del – det är ganska oförargligt alltihop. Men skulle det verkligen inte gå att göra – och sälja – kvällstidningsbilagor med ett mer seriöst innehåll, både roande och bildande, kanske till och med ifrågasättande?
Men tydligen är det inga såna ambitioner tidningsmakarna på Aftonbladet har. Det räcker med att kasta en blick på tidningens fredagsbilaga, kändisbladet Klick!, för att inse att idealet är att fördumma läsekretsen
12 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Jag är egentligen upvuxen med DN, men slutade läsa DN när den tidningen blev bedrövlig vad gällde invandrar- och flyktingfrågan i början av 90-talet. Då började jag, för första gången i mitt liv, köpa och läsa en kvällstidning, Aftonbladet. Kom då på att där fanns en hel del bra kulturartiklar, medan det hade blivit allt mer tunnsått med goda sådana i DN. Men, som sagt, nu har kvällstidningarna blivit bedrövliga.
Du tycks vara av samma åsikt som jag här
Ibland jag skämms jag när jag tar Aftonbladet i affären, pga förstasidornas fetstilta rubriker.
Vi gör förresten annars precis som du, skickar sportbilagan direkt i soporna utan att den fått passera ögonen. Serierna är jag lite dålig på att läsa fast flera av dem är riktigt bra.
Tyckte dessutom också att TV-bilagan var bra, men numer har vi nästan ingen TV eftersom vi inte skaffat oss digitalbox så nu köper jag inte den bilagan längre. Vi kan ytterligare någon månad se program ett, men inte 2:an, med tämligen usel kvalitet, från Göteborgssändaren, som fortfarande sänder analogt. Det blir snart slut med ettan också. Sedan blir det spännande att se om vi alls har mottagning för digital-TV. Kanal 4 slutade jag att ens läsa tablån för sedan vi, för flera år sedan, beslutade att inte titta på den kanalen vidare då man började bryta programmen för en massa reklam, det stod vi inte ut med helt enkelt.
Söndagsbilagan köpte jag tills för några år sedan, då jag ledsnade på den usla kvaliteten på denna och på senare tid har vi slutat att köpa Aftonbladet varje dag. Det blir bara ibland och så läsning av valda delar på nätet. Det har ju fördelen att man slipper snaskartiklarna helt. Man klickar bara på sådant man vill läsa om.
Comment by Kerstin — 2007 07 23 20:12 #
Kanske är det här Enn som du söker
http://www.dagbladet.no/magasinet/arkiv/
Norska Dagbladets helgemagasin, hver dag på nettet.
Comment by Anders Thunberg — 2007 07 23 21:05 #
Till Anders Thunberg: Kanske. Jag ska kolla närmare när jag får tid.
Comment by Enn Kokk — 2007 07 23 22:46 #
Nä, 15 år sedan jag köpte en kvällstidning, 10 år sedan jag köpte en morgontidning. Slutade av politiska skäl, köper du tidningen så stöder du den. Jag läser dock DN och SvD på nätet relativt noggrant varje morgon, går upp 30 min tidigare enkom för att hinna läsa nyheterna.
Det jag saknar är faktiskt de små anekdoter som stod i kvällstidningarna, det var små oansenliga nyheter från hela världen som var roliga eller väldigt dråpliga. De var i form av små blänkare någonstans i tidningen.
Comment by robsten — 2007 07 24 6:47 #
Till Robsten: Jag håller med om att det i kvällstidningarna – dock mer så förr – fanns den typen av roande historier som du syftar på. Expressen hade också ibland lite längre märkliga historier, som man lät en tecknare illustrera – de hade karaktären av vandringshistorier och var det kanske också.
Över huvud taget hade kvällstidningarna en mänskligare nyhetsskala och infallsvinkel – de hade till exempel redaktioner ute i landet för att fånga de små och lokala men ofta intressanta nyheterna. I socialdemokratiska Aftontidningen, AT, som var den tidning som jag först började köpa själv, fanns dagligen en hel avdelning med såna nyheter, Riket runt eller Riksronden eller vad det nu var den kallades; jag minns inte längre.
Comment by Enn Kokk — 2007 07 24 8:45 #
Härlig sågning av kvällstidningarna, instämmer till fullo. Min far och jag köper aldrig Aftonbladet eller Expressen, själv försöker jag undvika att gå in på Aftonbladets hemsida. Kan hända någon gång i månaden att jag hemfaller till en del sensationsskvaller, eller vill kolla debattavdelningen. Information hittar man bäst genom Dagens nyheter eller Helsingborgs Dagblad, tråkigt nog borgerliga. (Kanske dags för lite uppköp från fackets sida igen?)
Comment by Martin Tunström (s) — 2007 07 26 1:53 #
Sedan har man också Sveriges Radios och SVT:s hemsidor att studera för intressanta nyheter, sedan har far på P1 dagarna i ända.
Comment by Martin Tunström (s) — 2007 07 26 1:55 #
Till Martin Tunström: LO vägrar envetet att engagera sig i fler dagstidningar.
Comment by Enn Kokk — 2007 07 26 8:19 #
Trist minst sagt. Aftonbladet är väl en riktig kassako för LO?
Comment by Martin Tunström (s) — 2007 07 27 3:45 #
Till Martin Tunström: Märk att LO inte ville ha det operativa ansvaret heller för Aftonbladet. Aktiemajoriteten överläts därför på norska Schibsted.
Comment by Enn Kokk — 2007 07 27 9:10 #
Enn Kokk;
Har Schibsedt aktiemajoriteten i AB? Har de skaffat sig, fått den senare? Jag hade för mig att det var LO som hade den, med 1%.
Comment by Kerstin — 2007 07 28 0:16 #
Till Kerstin Berminge: Ingen av oss har rätt, men du har i procent mer rätt än jag: Schibsted äger sedan 1996 49,9 procent.
Comment by Enn Kokk — 2007 07 28 10:04 #