Septembersöndag två veckor före valet

5 september 2010 17:35 | Mat & dryck, Media, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 11 kommentarer

Vädret är grått. Tidigare i dag regnade det. Hösten är obönhörligt här.

Det är lite ensamt i huset – tidigt i morse åkte Birgitta till Arlanda för att ta flyget till New York. Där stannar hon nästan hela den kommande veckan; hon har UNICEF-möte i FN-skrapan. Hon har också letat på nätet efter musikbegivenheter att gå på på kvällarna, men alla de stora institutionerna är ännu sommarstängda.

Jag har lagat lax- och torskburgare till lunch, och till i kväll har jag kvar av den lördagsmiddag jag lagade: pepparrotskött med färskpotatis samt kokt blomkål och kokta morötter. Just nu är jag lite inne på att laga gammaldags husmanskost. Jag har till exempel lagat laxpudding. Kalops blir det nog också snart.

I går var vädret bättre, så jag var flera vändor ute i trädgården: tog in tvätt från strecket, tog upp potatis, plockade plommon av ett par sorter som hade hunnit mogna, samlade upp nerfallna augustipäron från gräsmattan.

Mitt flera årtionden långa arbete för socialdemokratin gör förstås att jag med stort intresse följer valrörelsen i tidningar och TV. Min långa erfarenhet av att verka mitt i stormens öga gör att jag mycket väl förstår att raden av för socialdemokratin ogynnsamma opinionsundersökningar kan stämma ner modet på partiets valarbetare. Det är i själva verket det farligaste med dem. Det är två veckor kvar till valet, och under dem kan mycket hända.

De äldre socialdemokratiska statsmän (?) som nu hjälper borgarna med att så tvivel om Mona Sahlin visar en häpnadsväckande illojalitet mot sitt eget parti – är det det faktum att Sahlin nu, äntligen, har börjat tala om jämlikhet och citera Marx (se dagens Aftonbladet) som har skrämt upp herrarna till den grad? Skulle det ändå gå åt helvete i valet, får vi ta den debatten då, men där är vi långt ifrån ännu.

Att opinionen ännu kan hinna svänga över i de rödgrönas favör är valstrategerna i allianspartierna också väl medvetna om. Fredrik Reinfeldt gjorde en fullkomligt katastrofal utfrågning i TV här om kvällen, fastän man inte låtsas om det i borgerligt dominerade – det vill säga nästan alla – media. För att rädda det som räddas kan har man fått i gång en fullkomligt absurd debatt om det faktum att den strokedrabbade och av Försäkringskassan helt sanslöst behandlade läkaren Jörg Teichert, som bringade Reinfeldt på fall i TV-utfrågningen, också har ställt upp i en presskonferens med Socialdemokraterna.

Av den uppståndelse som sedan följde på den borgerliga kanten kunde man tro att Socialdemokraterna på något illistigt sätt hade lyckats få med en av sina egna i TVs utfrågning av Reinfeldt. Men av en nyhetsartikel i DN (4 september) framgår att historien om fallet Teichert först publicerades i borgerliga Falu-Kuriren, där alltså både TVs utfrågare och Socialdemokraterna hittade den.

Teichert är inte medlem i Socialdemokraterna (eller något annat parti), och det finns väl inget konstigt med att han – så uppenbart omänskligt behandlad som han var – ställde upp där han kunde få maximal uppmärksamhet, i TV. Inte heller är det väl något konstigt med att han ställer upp tillsammans med ett stort oppositionsparti, som faktiskt, om de röd-gröna vinner valet, vill se till att fall som hans inte upprepas.

I kväll ska jag fortsätta att följa valrörelsen via TV: se utfrågningen av Lars Ohly (V) och också kolla Agenda.

11 kommentarer

  1. Det känns alltid så bra att läsa dig, Enn. Du sprider ett lugn med dina klokheter. Tack för det!

    /Eva

    Comment by Eva Hillén Ahlström — 2010 09 05 17:50 #

  2. Min känsla är att det vänder nu. I och med att det rödgröna valmanifestet presenterades och Mona Sahlin gjorde en bra insats i Aktuellts debatt och Fredrik Reinfeldt gjorde en sämre i SVT:s utfrågning. Bra respons när man är ute och knackar dörr också.

    Frågan är om opinionsundersökningarna verkligen lyckas fånga den stora gruppen förstagångsväljare som är tydligt rödgrön. Valet kan i slutändan avgöras av hur stor andel av dessa som går och röstar.

    Comment by Fredrik Jansson — 2010 09 05 17:51 #

  3. Till Fredrik Jansson: De unga väljarna ser erfarenhetsmässigt inte så ofta på TVs utfrågningar. Men det rödgröna valmanifestet innehåller faktiskt mycket som är riktat till dessa unga väljare och dessutom viktigt för dem. Även här gäller det dock att nå ut till dem. Är de till exempel hemma när du knackar dörr?

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 05 18:02 #

  4. Till Eva Hillén Ahlström: Tack! Och lägg allså märke till att jag inte hör till dem som hackar på Monas insatser i den här valrörelsen. När jag nu flera gånger har noterat att hon sköter sig bra (det vill säga framhäver klassiska socialdemokratiska ståndpunkter), borde det kanske till och med äga en viss tilltro, eftersom jag ju inte hörde till hennes anhängare, när hon valdes till partiordförande.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 05 18:08 #

  5. Valvindarna blåser lite olikt i landet. Västerbottens Kuriren publicerade i lördags en lokal opinionsundersökning – 1.000 umebor tillfrågade. Över 60 procent förklade att de skulle rösta med det röd-gröna- blocket. Mp är tredje största parti efter (s) och (m), mp skulle få över 12 procent. (c) däremot nästan utplånat i Maud Olofssons hemlän. I Sundsvall har kraftiga neddragningar på det lokala sjukhuset lätt till att (m) kunnat exploatera den negativa publicitet som sjukhusbantningen resulterat i och givit (m) ett ökat stöd enligt en lokal opinionsundersökning. Paradoxalt eftersom (s) kräver just välfärdsresurser och inte skattesäkningar som (m).

    Comment by Anders Thunberg — 2010 09 05 23:31 #

  6. Till Anders Thunberg: I förra kommunalvalet i Umeå fick det rödgröna blocket, inklusive Rättvisepartiet Socialisterna, 60,42 procent av rösterna.

    Comment by Jean — 2010 09 06 0:18 #

  7. http://www.alliansfrittsverige.nu/

    Det finns bra folk därute också!
    /Kim

    Comment by Kim Åström — 2010 09 06 0:34 #

  8. Enn Kokk skriver om de socialdemokrater som uttalat sig kritiskt om sitt parti:
    är det det faktum att Sahlin nu, äntligen, har börjat tala om jämlikhet och citera Marx (se dagens Aftonbladet) som har skrämt upp herrarna till den grad?

    Menar du att de här herrarna är livrädda för att partiet återigen skulle föra en traditionell socialdemokratisk politik, eller menar du att de är rädda för att väljarna ska förskräckas så till den grad att de röstar på Alliansen?

    För övrigt hade vi strålande sensommarsol härnere i söndags – hääärligt.

    Comment by Kerstin — 2010 09 06 22:46 #

  9. Till Kerstin Berminge: De herrar jag tänkte på är själva inte kända för att stå längst ut på vänsterkanten.

    Comment by Enn Kokk — 2010 09 07 9:18 #

  10. Enn Kokk:
    :-)

    Comment by Kerstin — 2010 09 07 21:31 #

  11. De äldre socialdemokratiska statsmän (?) som nu hjälper borgarna med att så tvivel om Mona Sahlin visar en häpnadsväckande illojalitet mot sitt eget parti …

    Blir det fråga om uteslutning?

    Är man medlem och inte minst har varit eller är aktiv medlem är knappast valspurten, eller för den delen valrörelsen rätta tiden för att gå emot partiledningen. Det finns mer än nog med tid för det efter valet att ta upp de bekymmer som de nu helt plötsligt har. Dessa herrar har väl partiet att tacka för de positioner de nu har, de har framgångsrikt slagit mynt av detta för sig själva av de positioner som partirörelsen utsett dem till. Det finns nog de som är frågande till om det verkligen var det bästa som fanns att tillgå i det stora partiet. Normal anständighet säger att om man har en så stor tacksamhetsskuld till en rörelse och inte förmår stödja den i slutspurten på ett val bör man hålla käften.

    Det var väl en av dessa herrar som mitt i valrörelsen 1994 kom ut med en bok som var till nytta för motståndarna. Man undrade lite över timingen, ett genuint intresse för ”välfärdstaten” eller upplagan och royaltyn.

    Comment by lasse — 2010 09 11 23:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^