Melodikrysset nummer 35 2010

4 september 2010 11:58 | Barnkultur, Musik, Politik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 9 kommentarer

Vad som är lätt respektive svårt i Melodikrysset beror ju av vad det är för musik man lyssnar på. För min del verkar jag ha missat ”I Kissed a Girl” med Kate Perry, så där fick jag använda mig av Google, vilket gick trögt i dag, eftersom det samtidigt pågick online-backup av datorns säkerhetssystem. På samma sätt hade jag problem med en annan Kate, Kate Ryan, som vi i dag hörde i ”Ella Elle L’a”.

Fast ibland hjälper det inte att ha hört, till och med om och om igen. Jag var en hängiven fan av ”Lorry” när den gick i TV, men som så ofta när det gäller TV-serier la jag tydligen inte heller då märke till signaturmelodin. Men när jag hade fått både första bokstaven och de båda sista, kom jag förstås på vilken serie det var. Och mycket riktigt: i dag tröga Google bekräftade att signaturmelodin var ”In the Stone” med Earth, Wind & Fire”.

Resten var ganska lätt, för mig alltså.

Melodifestivalmelodierna var till exempel ovanligt lätta. Vinnaren 2007, ”The Worrying Kind” med Ola Salo och The Ark är ju en mycket bättre låt än dess obegripligt låga placering i Eurovision Song Contest skulle kunna tyda på. Och ”We Are All the Winners” med Nick Borgen, som kom tvåa i den svenska uttagningen 1991 är likaså en melodi, som är lätt att komma i håg.

Kisa Magnusson, här med ”Ugglevisan”, klarade jag på rösten.

Och ”Höga berg och djupa dalar” sjöng vi ofta under min folkskoletid i Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun – jag bodde då i Juniskär – söder om Sundsvall.

Owe Thörnqvist och hans miljöer, här Fyristorg, är förstås välbekanta för en uppsalabo – dessutom träffar jag honom regelbundet på middagarna för hedersupplänningar – min hustru är en sådan – hos landshövdingen uppe på Uppsala slott. I dag hörde vi Owe i ”Varm korv boogie”, som skulle leda oss till ett viktigt tillbehör, senap. Tillverkningen av Uppsalas forna stolthet Slottssenap har förresten flyttats till Polen, så vi uppsalabor köper nu i stället nykomlingen Fyris senap.

En annan slitstark svensk låtmakare var Evert Taube – han är ju död, men hans sångskatt lever i hög grad. I dag fick vi höra hans ”Eldarevalsen”, och gissa vad de eldar med där: Jo, kol.

Benny Andersson, still going strong, håller väl också på att skaffa sig en plats i musikevigheten. Det var han som tillsammans med Marie Nilsson skrev den genialiska ”Lassie”, på sin tid jättehit med Ainbusk, på den tiden väl fortfarande Ainbusk Singers.

Mycket stor som schlager på sin tid var också ”Med en enkel tulipan”. Eftersom den handlar om gratulationer, ville Anders Eldeman att våra tankar därför skulle gå till något åtföljande, nämligen hurrarop.

Ytterligare en stor gammal schlager spelades i dag, ursprungligen engelsk men här känd som ”Det var Capri vi mötte varandra”. Och Capri är en vacker och intressant ö, kan jag intyga – hustrun och jag gjorde en dagsutflykt dit under en vistelse i Sorrento på den italienska Amalfikusten här om året.

Wilhelm Peterson-Berger förknippar vi med en annan ö, Frösön. I dag hörde vi ”Till rosorna” ur hans ”Frösöblomster”, vilket skulle ge oss ordet rosor.

För egen del är jag både rosenodlare och bär en röd ros på kavajslaget.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Du har skrivit rätt efternamn, men var det inte sångerskan Josefin Nilsson som efterfrågades?

  Comment by Lars — 2010 09 04 13:14 #

 2. Nej, det är Marie som skrev texten, inte Josefin.
  Så svare3t är helt rätt

  /Lasse

  Comment by Lasse — 2010 09 04 13:41 #

 3. Inte nog med att slottssenapen flyttat till Polen, den ägs också av Unilever.

  Comment by Birgitta Didrikson — 2010 09 04 13:53 #

 4. Jag har skrivit rätt: Det var Marie Nilsson som skrev texten.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 04 14:05 #

 5. Till Birgitta Didriksson: Att det är Unilever som numera äger Slottssenap och har flyttat tillverkningen till Polen är ytterligare ett gott skäl att bojkotta den här senapen.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 04 14:08 #

 6. Hej Enn,
  Ingen kommentar till krysset idag, men jag skall faktiskt titta efter Fyris senap i butiken nästa gång. Den anknytning jag har till Uppsala är annars att jag gjorde min militärtjänst på polacksbacken 1965-66, då det fortfarande var en utpräglad garnisonsstad.
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 09 04 16:15 #

 7. Till Stefan H: Fyris senap finns i åtminstone fyra varianter: Grov och stark i glasburk, Naturlig, Stark samt Söt och stark i cylinderformad svart förpackning.

  I vilken utsträckning den finns till salu i Järfälla vet jag inte, men butikschefer brukar ju vara ganska känsliga för kundefterfrågan.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 04 17:06 #

 8. Sångerskorna heter Kate Ryan med E på slutet och Katy Perry med Y på slutet…

  Comment by Göran B — 2010 09 06 16:49 #

 9. Till Göran B: Där ser man – jag skrev ju att jag inte kände till henne.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 06 18:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^