Kryptiskt krypto

3 september 2010 16:12 | Media | 5 kommentarer

Kryptot i Aftonbladet Kryss & Quiz innehåller märkligheter vecka efter vecka. I grunden är det enkelt, för enkelt, men för att få till helheten tvingas konstruktören, Gudrun Pettersson, också att använda sig av förkortningar, som nu senast IG. Jag kan inte heller tänka mig att det finns några andra anledningar än konstruktörens svårigheter att få till det på slutet, att veckans krypto i nedre högra hörnet använder ett så ovanligt ord som MACH. Jag är, tror jag, en hyggligt allmänbildad person, men jag fick slå upp det här ordet: Mach, även Machs tal eller machtal, förkortas M eller Ma. Machtalet är kvoten mellan hastigheten hos ett föremål och ljudhastigheten i dess omgivande medium, för att citera vad jag hittade på Google.

Men vad som är värre är att kryptot, som så många gånger förr, innehåller ett fel. 12 i kryptot är den här gången i andra fall lika med X, vilket leder till att det andra översta lodräta ordet kommer att bli ASSOCIATIOX och det vågräta ord som korsar detta längst ner kommer att bli BAXALT.

Naturligtvis förstår jag, att svaren egentligen ska bli ASSOCIATION respektive BANALT. Men i så fall borde det ha stått 2 i stället för 12 i den ruta som förorsakar felet.

Och fortfarande undrar jag, varför Gudrun Petterssons krypton är så felbemängda.

5 kommentarer

 1. Men snälla Enn, varför klaga på fel i Aftonbladet. Du borde vara tacksam för att det överhuvudtaget finns något i tidningen som inte är fel eller fejk!

  Comment by Jean — 2010 09 03 22:56 #

 2. Till Jean: Jag har många synpunkter på Aftonbladet (och för den delen också på Expressen) – tycker ofta att kvällstidningarnas nyhetsvärdering är pervers.

  Aftonbladets kryssbilaga innehåller annars många bra kryss – flera av konstruktörerna gör ett mycket bra jobb. Också kryptot var bra förr. Jag förstår därför inte varför man nu använder sig av en konstruktör, vars krypton ständigt innehåller fel.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 04 9:56 #

 3. Svar till Enn: Kan det vara så att tidningskulturen på Aftonbladet numera är sådan att ledningen rycker på axlarna åt att det blir fel i tidningen, så länge profiten är god?

  Comment by Jean — 2010 09 04 22:04 #

 4. Till Jean: Nu är ju tidningsledningen inte den som själv gör profit på antalet sålda lösnummer. Ägaren, Schibsted, finns i Norge. Det är alltså samma bolag som också äger Svenska Dagbladet.

  Comment by Enn Kokk — 2010 09 05 10:39 #

 5. Ju större profit för Schibsted (presstödet inräknat när det gäller Svenskan) desto fetare bonus även till cheferna i Sverige. Och inte bara till dem, för inte altför länge sedan fick samtliga på Aftonbladet 1 000 kronor extra för att tidningen gått överraskande bra ekonomiskt. När delades bonus ut för att en tidning gått bra publicistiskt? För sånt finns enbart Guldspadar, Stora journalistpriset och andra liknande utmärkelser som inte kostar arbetsgivarna några pengar.

  Comment by Jean — 2010 09 05 17:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^