Melodikrysset nummer 34 2010

28 augusti 2010 12:07 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Dagens kryss direktsändes från Ludvika, och som så ofta när det gäller direktsända kryss var det ganska lätt.

En av frågorna hade också viss anknytning till Ludvika. Vi hörde ludvikasonen Charlie Norman och så hans son Lenny i en text som skojar lite med våra grannar finnarna men som har hämtat sin melodi, ”Säkkijärven polkka”, från Finland, där den gjorde stor succé redan 1939 – låten skrevs av Viljo Vesterinen och Reino Helismaa. För min del kom jag först i kontakt med den här låten 1944, när min familj under åtta månader var flyktingar i Finland. På hösten samma år fortsatte vi till Sverige, eftersom Finland inte längre var säkert för estniska flyktingar.

En annan dalkarl, dock från Vansbro, i dagens kryss var Björn Skifs, vars ”Michelangelo (men så svara då)” kom på femte plats i Melodifestivalen 1975. Låten låg elva veckor på Svensktoppen.

Ännu längre, i 15 veckor, låg Lena Ph på Svensktoppen 1994 med sin och Torgny Söderbergs ”Månsken i augusti”.

Schlagerkungen själv, Bert Karlsson, har faktiskt även peronligen vågat sig på att sjunga in på skiva – ja, varför skulle han dra sig för just det? Det var nämligen honom vi hörde i ”Hoppa hulle”.

Mer buskis: Arne Qvick fick 1969 en hit med ”Rosen”. Själv hade jag då hört den redan tidigare. På fester bland studenter, bland annat i mitt Uppsala, spelades den som ett slags underhållning: folk skrattade så de grät när den spelades.

Lite buskisartad men mer bullrande är också ”Du borde köpa dig en tyrolerhatt”, som väl sjöngs av Östen Warnerbring. Huvudbonaden, tyrolerhatten, skulle här få oss att tänka på lederhosen.

I en helt annan genre och i mycket modernare tid – skivan, ”Två steg från Paradise”, är helt ny – finns Håkan Hellström med ”För en lång, lång tid”.

Därmed är vi på Västkusten. Där utspelas också ”Ålefeskarns vals”, hit 1975 med Kjell Krage men här i en version med Skövde dragspelsklubb. Hade vi hört texten hade det nämligen varit lite för lätt att komma på att det djur (Eldemans terminologi) man sjunger om är ål.

Till Västkusten förde oss också dagens kortaste fråga, med enbokstavssvar. Vi hörde ”Öckerövalsen”, skriven och framförd av Andrew Walter och Walter Eriksson. Hade vi hört den med sång av Harry Brandelius, hade det förstås blivit alldeles för lätt att komma på, att svaret skulle bli ö.

Jag märker att jag, faktiskt helt oavsiktligt, har sparat de engelskspråkiga bidragen till sist.

Verkligen inte för att jag har något emot dem. Beatles’ ”Yesterday” – här testade Eldeman våra engelskkunskaper genom att låta oss översätta titeln till ”Igår” – av Paul McCartney är en fin låt – den finns förstås i mina skivhyllor.

”Something Stupid” med Nicole Kidman och Robbie Williams från 2001 har jag inte på skiva men lyssnar gärna på när den spelas.

Charlie Chaplins ”Moderna tider”, en politiskt radikal och intressant film, finns däremot på DVD hemma hos oss. I den ingår hans egenkomponerade ”Smile”, som spelades i dag – Chaplin skrev hörvärd musik också.

Nu ska jag strax packa och ta bussen in till Uppsala, bland annat för att höra en annan politiskt engagerad artist. I kväll avslutas Socialdemokraternas valupptaktsdag med ett program på Uppsala stadsterater, där Thomas Östros, Ingvar Carlsson och Jytte Guteland talar och Mikael Wiehe sjunger.

7 kommentarer

 1. Det är inte valupptakt utan 100-årsjubileum för Uppsala läns socialdemokratiska partidistrikt, som bildades 28 augusti 1910. Jag har varit ordförande i den jubileumskommitté, som förberett firandet. Vi har bl a producerat en minnesskrift ”Hundra år för ett bättre samhälle”, som presenteras idag. Vi har haft seminarier i alla länets arbetarekommuner under dagen då dels minmesskriften presenterats, dels valarbetare trimmats. I kväll har vi en högtidssammankomst på Uppsala Stadsteater, där f ö också 50-årsjubileet firades på stadens då nya teater.

  Boken kan köpas för 50:- från Uppsala läns socialdemokratiska partidistrikt eller från våra arbetarekommuner i länt.

  Comment by Birgitta Dahl — 2010 08 28 15:45 #

 2. Hej Enn!
  Charlie Chaplin var förvisso rätt, men det vi hörde var ”Limelight”, ”Rampljus”, ur filmen med samma namn, från 1952, inte lika politiskt radikal, som ”Moderna tider”, men ändå se- coh hörvärd.

  Chaplins filmmusik var inte bara hörvärd, den var genial! Han var helt enkelt en genial och unik filmskapare. Hans filmer är märkvärdigt tidlösa och aktuella än i dag. Ta bara ”Diktatorn”, som är en ännu allmängiltig drift och uppgörelse med all slags diktatur och förtryck.

  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 08 28 15:55 #

 3. Rättelse: Ledmotivet ur ”Limelight” heter ”Eternally”.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 08 28 16:11 #

 4. Till Stefan H: Du har förstås rätt – jag kopplade ihop musiken med fel chaplinfilm. Jag har ju sett alla de här filmerna.

  Och jag håller förstås med dig också om det positiva omdömet om ”Diktatorn”.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 29 13:23 #

 5. Till Birgitta Dahl: Jag menade förstås inte att programmet på Stadsteatern skulle ha varit själva valupptakten. Däremot var det avslutningen på en dag full av valaktiviteter.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 29 13:25 #

 6. Hej!
  Ville bara säga ett stort tack från mig och min mamma. Jag kollar alltid på din blogg när det är något som min mamma inte kan. Väldigt tacksam över att vi får svar på våra frågor.
  Tack för att du finns.

  Mvh
  Tess + Mamma Mia

  Comment by Tess — 2010 08 31 12:49 #

 7. Till Tess: Tack! Bästa hälsningar även till mamma.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 31 12:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^