Melodikrysset nr 28 2007

14 juli 2007 11:56 | Barnkultur, Musik, Serier, Ur dagboken | 4 kommentarer

Åtminstone en fråga i dagens melodikryss hade jag aldrig klarat utan Google. Linda Sundblad är en sångerska som är helt obekant för mig (även om alltså hennes förutvarande grupp Lambretta tycks ha förekommit tidigare i Melodikrysset – men jag minns just nu inte den heller). När jag sökte på låten ”Oh, Father”, fick jag svaret.

Också Sara Isaksson, med ”Skymtar för en stund”, hade jag inledningsvis problem med att identifiera, men henne har jag åtminstone hört, och jag känner till hennes samarbete med Uno Svenningsson.

Satirgruppen Framåt fredags bidrag till dagens kryss tror jag använde sig av melodin till ”Ge mig en kaka till kaffet”, ett melodifestivalbidrag från Östen med resten. Svaret, drycken, skulle hur som helst bli kaffe.

Alf Robertson har en så omisskännlig röst, att den är lätt att identifiera. Här sjöng han ”Det är mig du tar i båten”.

Till de på motsvarande sätt lättare att identifiera var gruppen Nordman med ”Ta mig för den jag är”.

Och veckans kanske lättaste schlagerfråga var nog Thore Skogmans ”Fröken Fräken” (båda orden godkändes av Eldeman som svar). I mitten av 1960-talet åkte Sven-Ingvars runt i parkerna och sjöng och spelade ”Lilla söta fröken Fräken ifrån Fryken blev miss Värmland nu i år”. Den här låten är nog begynnelsen till många äktenskap, som startade på dansbanan.

Det här leder vidare till P4-programmet Svensktoppen, som dock här fick en egen pricksäker illustration: Benny Anderssons ”Du är min man” med, förstås, Helen Sjöholm.

Går vi ännu längre tillbaka i tiden, fanns bland de stora svenska schlagermelodierna mycket länge ”Där som sädesfälten böja sig för vinden”. Den gjorde Ernst Rolf till stor schlager här hemma. Men ursprungligen var melodin amerikansk.

Amerikansk är förstås också Don McLeans ”American Pie”, som vi bland annat har hört med Madonna.

Då återstår ett antal pärlor ur barnkulturvärlden.

Svaret på Eldemans fråga ”Vad är det som siktas? Ja, den!” när han spelade ”Å, se det snöar” är förstås snön.

Första ordet, verbet, i ”Blinka lilla stjärna där” var ju heller inte så svårt att klara.

Filmmusiken ”Sjörövar-Fabbe” skulle förstås leda tanken till först Astrid Lindgrens Pippi Långstrump och sedan till Pippis pappa, Efraim Långstrump.

Musiken är skriven av Ivan Renliden. Jag minns fortfarande, när vår dotter Kerstin var liten och ständigt hörde Ivan Renliden i radio. En dag, när vi hand i hand vandrade nerför Konsum-backen här i Öregrund, gjorde jag henne uppmärksam på en affisch, där det stod, att Ivan Renliden skulle spela i Öregrunds kyrka. Kerstin, störthäpen: – Renliden, finns han på riktigt, pappa? (Det var ju inte så lätt att veta, vilka av alla de där figurerna som förekom på radio och på skiva som var sagofigurer respektive fanns i verkligheten.)

Den populäre, just nu TV-aktuelle figuren som efterlystes var Tintin. Jag har alltid själv älskat Tintin – alla de gamla Tintin-albumen finns här i Öregrund, och jag har läst dem också för mina barn. Just nu försöker jag, så fort jag hinner, se de tecknade Tintin-filmerna, som går på bolibompatid. Och i julas gjorde jag ett kap: på Akademibokhandeln/Lundeq fanns samtliga Tintin-filmer att köpa för sammanlagt en struntsumma. Jag fick tag på, tror jag, alla utom en, och så gav jag dem i ett stort paket till lille Viggo i julklapp. Fast den som skrek högst av förtjusning var den som satt bredvid Viggo, hans mamma Kerstin.

PS Viggos pappa Bo har – delvis med min hjälp i form av julklappar och födelsedagspresenter – skaffat nyöversättningarna av Tintin-albumen. Dem har jag inte läst. Men jag undrar om Kapten Haddocks svordomar är lika fantasifulla och mustiga i den nya svenska versionen. DS

***

Jagar du rätt svar till senaste Melodikrysset, föreslår jag att du antingen klickar på Blog ovan eller går direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

4 kommentarer

 1. Jag kan inte ge en heltäckande analys av kraftuttrycken, men så vitt jag vet är nyöversättningen mindre tillrättalagd och trognare originalet. Här är ett citat från en artikel iSvD som skrevs i samband med de första nyöversatta albumen:
   
  ”De tidigare utgåvorna är förkortade, och de första är censurerade med tanke på 60-talets barnpublik: kapten Haddock dricker inte whisky utan ”kalasmust”.
  – Men hans språk blir minst lika mustigt nu. I det franska originalet har kapten Haddock 244 kraftuttryck och på svenska tidigare ungefär 160. Han framstår för övrigt som en mycket beläst man. Nu ska jag hitta lämpliga motsvarigheter
  till Ectoplasme! och Iconoclaste!”

  Comment by Bo Strömberg — 2007 07 14 13:08 #

 2. Till Enn Kokk: I dag klarade jag allt utom en, det var den med den för årstiden i Sverige så långt borta, snön.
  Sedan var det några jag fick fram genom googlande och några med hjälp av ledbokstäver.
  TACK för du löser och har vänligheten att publicera förslag på lösningarna, du gör det dessutom på ett mycket trevligt och läsvärt sätt.
  Tror det är fler än jag som uppskattar detta.
  Dessutom är det mycket annat intressant att läsa i din blogg.
  Ha en fortsatt trevlig helg.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 07 14 14:47 #

 3. Tjosan, det var flera av svaren som jag inte var i närheten av att klara. Trots mina blott 32 års ålder hade jag inte en aning om Sara Isaksson. Jag orkade heller inte söka på Internet, utan klämde i med Eriksson. Det finns säkert någon sådan sångerska också?

  Det innebar att jag heller inte kunde få dit Tintin. Jag har läst böcker, hört inspelningar och sett flera filmer, men kände inte för mitt liv igen musiken som ett tema från Tintin. Jag tyckte att det lät som ett modernt, lätt våldsamt TV-spel och drämde i med ”Tengen”, vilket är ett företag som gör TV-spel, inte en rollfigur. Egentligen tänkte jag nog på Tekken, men då hade hade det blivit Nordmak…

  Jaja. För ett tiotal år sedan roade jag mig med att läsa mammas gamla veckotidningar med olösta Melodikryssrutor och fylla i mina helt egna lösningar. Jag helt enkelt hittade på ord och namn som skulle kunna förekomma, vilket var klurigt nog emellanåt. Naturligtvis skickade jag inte in något, eftersom rutorna var månader eller år gamla. Egentligen skulle man göra det nu när man kan lösa på nätet, och se om någon på redaktionen reagerar när inte ett enda svar är rätt…

  Comment by Anders Carlsson — 2007 07 16 0:09 #

 4. Till Anders Carlsson: Din metod att helt enkelt hitta på svar verkar kul. Jag begriper fuller väl att inte ens det är särdeles lätt: orden korsar ju varandra och måste alltså passa ihop.

  Annars är det här med krysslösarnas skilda åldrar och därmed referensramar en intressant fråga. Skulle man bara ha musik som passar folk i min ålder – 70 år – skulle knappast yngre människor försöka lösa Melodikrysset. Detsamma gäller omvänt – många äldre kan ingenting om dagens popmusik. Nu är det ju en musikalisk blandning, som fordrar allmänorientering av både yngre och äldre lyssnare.

  Men det var lättare förr, när jag växte upp. Då fanns det en radiokanal med en timmes daglig grammofonmusik. Hörde man på den där grammofontimmen, kunde man allt: nya och gamla schlager, visor, gammal dansmusik, marscher, operetter…

  Comment by Enn Kokk — 2007 07 16 9:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^