Dompan på Nalen 1950-1951

26 augusti 2010 17:10 | Musik | 3 kommentarer

Jazzlegendaren altsaxofonisten Arne Domnérus och hans band spelade på Nalen 1950-1951. I bandet fanns stadigt Gunnar Svensson, piano, Yngve Åkerberg, bas, och Jack Norén, trummor, oftast också Rolf Blomquist, tenorsax. Dessutom spelade under den här perioden trumpetaren Rolf Ericson och barytonsaxofonisten Lars Gullin i bandet. Den här Nalenorkestern kan avlyssnas på CDn ”Svenska jazzklassiker” (Nostalgia Naxos 8.120868, 2007). Som man kan ana av inspelningsplatsen, rör det sig genomgående om mycket dansant jazzmusik.

Som man kan vänta sig, hittar man på den här CDn klassiska tryckare som ”Tenderly”, men trots att Topsy Lindblom höll hårt på nalenpublikens rätt att dansa, finns här också nummer där Dompans och de andra jazzmusikernas lust att variera slog igenom. Ett exempel på det senare är ”Out of Nowhere”, som här blir en hybrid mellan samba och jazz, ett annat Lars GullinsBarit”. Å andra sidan finns här också låtar där jag kan se framför mig hur nalenpubliken tog ut svängarna, som Gene KrupasBoogie Blues”.

Listan över mycket hörvärda låtar skulle kunna göras mycket lång, men jag nöjer mig med att här nämna ”Caravan”, George GershwinsThe Man I Love”, Benny CartersThe Favour of a Fool”, ”That Old Black Magic” och så ”Hallelujah”, så att ni kan göra er en bild av vad det var för musik som spelades på Nalen i början av 1950-talet.

3 kommentarer

 1. Hej Enn

  Tänkte skicka dig en bok om mobbning i skolan, kom 2007 och finns på biblioteken.
  Den heter Utmaningen och är skiven av mig och min son Peter. Vänligen Kevin Iversen

  Comment by Kevin Iversen — 2010 08 26 17:16 #

 2. Till Kevin Iversen: Det får du gärna göra. Min adress här i Öregrund är Håkanssonsgatan 26-28.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 26 17:20 #

 3. Den fullständiga adressen är

  Håkansonsgatan 26-28
  742 41 Öregrund

  Comment by Birgitta Dahl — 2010 08 26 17:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^