Thomas Östros vann den första stora valdebatten i TV

24 augusti 2010 22:11 | Media, Politik | 19 kommentarer

I kväll sändes, från Umeå, den första stora valdebatten i TV, den om ekonomi. Efter en lite trevande och småputtrig inledning fick den här debatten nerv och blev intressant.

Thomas Östros (S), som tidigare inte alltid har haft det alldeles lätt att tas med den självsäkre Anders Borg (M), vann med god marginal matchen mot finansministern i alliansregeringen, och fick dessutom god och pricksäker assistans av två kvinnor, Mikaela Valtersson (Mp), som täckte inte bara de gröna frågorna utan också stod upp för en välfärdspolitik med social profil, och så vänsteryttern Ulla Andersson, som bidrog med rättvisepatos och en del nödvändigt jävlaranamma. Bäst i hela debatten var Thomas Östros’ offensiva och klargörande svar på de blå regeringsföreträdarnas grillfrågor, vilket ytterligare förstärktes av att Östros avlevererade sina svar med både säkerhet och gott humör.

Min bedömning är att den enda fråga där allianssidan av applåderna att döma hade lite flyt var frågan om bensinkostnaderna. Men här ska man komma i håg att den applåderande publiken fanns i Umeå, inte i Soho på Söder i Stockholm där Miljöpartiet i dag hotar Socialdemokraternas ställning som största parti på den rödgröna sidan. I den här frågan blev de rödgröna långt ifrån svarslösa i TV, men argumentationen behöver ytterligarfe finslipas så att den går att använda i landsändar med så vitt skilda förutsättningar som de nämnda.

En intressant iakttagelse från debatten var att de rödgröna så framgångsrikt gång på gång lyckades ställa regeringens skattesänkningar mot jobb och nödvändig välfärd, inte bara den ”välfärdens kärna” Borg, Reinfeldt & co vill begränsa sig till.

Jag skulle tro att humöret hittills, efter en rad nedslående opinionsundersökningar, inte har varit det allra bästa bland de rödgröna valarbetarna, men kvällens debatt måste rimligen ha fått dem att repa nytt mod: Fortsätter valrörelsen som kvällens TV-debatt, ligger ett regeringsskifte klart inom räckhåll.

Nu gäller det bland annat att övertyga den stora skaran av fortfarande osäkra.

19 kommentarer

 1. En mycket balanserad kommentar om dessa intressanta 90 minuter om ekonomin. Ulla och Mikaela tillsammans med Thomas kunde attackera på ett mästerligt sätt. Din kommentar om dåliga opinionsiffror visade sig genast på Aftonbladets omröstning. Av 10700 röstade så fick borgarna 72 % och de rödgröna 28 %. Vilka är det i vårt samhälle som har råd med supersnabba internetuppkopplingar ? Svaret är enkelt. Att samma ”omröstningspanel” gav Borg 3.2 och Östros 1.8 i betyg är också obegripligt.

  Comment by Sören Fägersten — 2010 08 24 22:24 #

 2. Vilken otrolig analys.
  Skivan måste ha fastnat
  på SSU-tiden 1942 typ…

  Comment by Fredrik — 2010 08 24 22:31 #

 3. Jag instämmer ur hjärtat i berömmet för hur Thomas, Ulla och Mikaela skötte debatten. Mycket roligt och uppmuntrande att beskåda ocgh lyssna på. Bravo!

  Comment by Birgitta Dahl — 2010 08 24 22:33 #

 4. Vi satt några stycken ute i byn och kollade på. Avslutade vår valcirkel fikade och var mycket nöjda med Östros insats. Sen ska man aldrig bry sig om de där nätomröstningarna.

  Det var Östros som var kristallklar och fick in den ena fem-ettan efter den andra. Borg stod mest och stammade att han värnar välfärden och tryggheten men ingen begrep hur.

  Comment by Britta Sethson — 2010 08 24 22:35 #

 5. Till Sören Fägersten: De här nätomröstningarna är från statistisk utgångspunkt helt värdelösa. Inte bara för att de inte görs av något statistiskt representativt urval av tittare. Utan också för att nätuppkopplade borgerliga ungdomar gör en sport av att ”vinna” de här omröstningarna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 24 22:39 #

 6. Till Britta Sethson: Vi är helt eniga. Men kvällstidningarnas manipulerade mätningar är ändå farliga: Genom dem kan åtminstone de som själva inte har följt programmet förmås att tro att debatten gick på ett helt annorlunda sätt än den gick.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 24 22:43 #

 7. Hejsan igen

  I morgon bitti tänker jag gå på frukostmöte med Östros på Norrlandsgatan. Ser fram emot det.

  Har sällan sett honom så skarp och det tänker jag säga till honom att vi var helt eniga om därhemma i byn.

  Comment by Britta Sethson — 2010 08 24 23:06 #

 8. Jag tror inte att det spelar någon roll vem som ”vann”, marginalväljare ser knappast dessa debatter. Borg och Östros är heller inga karismatiska politiker som förmår att fånga folkets intresse för finanspolitik. ”Fångarna på fortet” på fyran hade säkert tre gånger fler tittare än ekonomidebatten.

  Comment by Jan — 2010 08 24 23:13 #

 9. Att Östros skulle ha varit duktig ? som ni tycker. Jag kan bara undra hur ni tänker? jag har aldrig hört en mer arrogant politiker än Östros på hur länge som helst. Han svarar aldrig på en fråga! Sossarna kommer aldrig vinna ett val så länge man inte hör sig själva. Borgarna kommer vinna poäng hela tiden så länge de har denna taktik.
  Och jag är inte med i ett parti jag bara lyssnar och ser. Och deras kroppspåk !! när han vänder ryggen mot andra arrogant , Folk ser sådant . sorry

  Comment by anders perswalld — 2010 08 24 23:25 #

 10. Grattis, du tillhör de troendes inre krets.
  Ca 20% tyckte som du enligt ett par mätningar, låt vara att du förkastar dem som att vara manipulerade.

  Man hör hur konspirationsteorierna snickras ihop hemma i de röda stugorna.

  Själv hade jag inte mycket tillit till Borg när han tillträdde för 4 år sedan men han har vuxit och blivit väldigt folklig och visat sig väldigt duktig på sitt gebit.

  Östros, han ger bara ett lismande förljuget intryck varje gång.
  Sahlin och Östros, vilket radarpar ni lyckats värva !

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2010 08 25 0:23 #

 11. Några blandade kommentarer till de inlägg som har kommit in:

  Det är alldeles korrekt att ekonomidebatter inte fångar den stora publiken, som i stället hellre ser till exempel ”Fångarna på fortet”. Men för dem som såg debatten är det viktigt vem som vann. Om, som i det här fallet, de rödgröna var mest på bettet, stärker det självkänslan hos de egna anhängarna och valarbetarna (som fanns bland tittarna), vilket är psykologiskt mycket viktigt.

  Kvällstidningarnas omröstningar om vem som vann är rent nonsens, eftersom de kan manipuleras av aktiva parti- och/eller blockanhängare. Också vanliga opinionsmätningar typ SIFO kan ha sina svagheter, men de är ändå ett under av vetenskaplighet jämfört med nätomröstningarna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 25 8:18 #

 12. Kan baramed ett tyvärr hålla med Anders Perswalld.
  Det behövs riktiga sopar i partiet, det börjar vara alltför osjälvständigt, medhållande, mossigt och osäkert!!
  Och detta med att sitta i MP:s knä…nä fy f-n!
  I år lämnar jag det hela!!

  Comment by Urban Sjölander — 2010 08 25 10:01 #

 13. Jag håller med om att Östros gjorde bättre ifrån sig än väntat, men SAP har 2 stora problem som de inte kan lösa före valet
  1. De har hamnat i dåligt sällskap – både MP och V skrämmer bort väljare från SAP visserligen kan MP vinna några Alliansröster men det räcker inte.

  2. SAP har ställt upp med B-laget. Väljarna har inte glömt Sahlins och Lundby Wedins tillkortakommanden. Den ena klarar inte att sköta sin privatekonomi – den andra förstår inte vad som sägs i den styrlse hon sitter i.
  Östros besitter en god kompetens men har förlorat trovärdighet på grund av onyanserad kritik av regeringen

  Comment by Mats — 2010 08 25 10:09 #

 14. De här nätomröstningarna är från statistisk utgångspunkt helt värdelösa. Inte bara för att de inte görs av något statistiskt representativt urval av tittare.

  Det är ju naturligtvis helt sant.

  Utan också för att nätuppkopplade borgerliga ungdomar gör en sport av att ”vinna” de här omröstningarna.

  En mer intressant fråga är ju förklaringen till det konstanta borgerliga övertaget i detta slags internet-baserade omröstningar. Med tanke på de vänstervindar som trots allt blåser hos den unga generationen, och att knappast bara ”borgerliga ungdomar” är intresserade av att ”vinna” omröstningar, framstår din förklaring som orimlig.

  Comment by Magnus Strömgren — 2010 08 26 0:12 #

 15. Till Magnus Strömgren: Det här är en långvarig iakttagelse. Jag har inte försökt forksa närmare i det här, men man kan ju misstänka att det finns ett moment av organiserat agerande bakom.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 26 9:09 #

 16. Jag har hört någonstans att det finns program som används för att köra de här nätomröstningarna åt ett visst håll. Så att man kan starta upp dem och sen går de automatiskt. I princip tycker jag att en seriös tidning inte skulle ha såna omröstningar

  förr så ringde de runt och gjorde en ”riktig” undersökning. Har de inte tid eller råd med det så borde tidningen lägga ner politiska omröstningar av det här slaget.

  Comment by Britta Sethson — 2010 08 26 21:53 #

 17. Till Britta Sethson: Kanske vore det här rent av ämne för lite undersökande journalistik i någon kvällstidning, med en avslöjande artikel och en lösnummersäljande löpsedel som resultat lagom före valet?

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 26 22:13 #

 18. Ni har tyvärr lite fel vad gäller resultaten i nätundersökningar. De som röstar höger har generellt högre utbildning och utnyttjar informationskällor såsom webbaserade tidningar i större utsträckning än vänsterväljare. Därför den stora övervikten av de som tycker att högerpolitikern vunnit debatten. Eller visste ni inte att det finns en stark korrelation mellan hög intelligens och högerideologi?

  Comment by Anders — 2010 08 26 23:08 #

 19. Till Anders: Skäms du inte ens över att ha en sådan människosyn?

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 27 10:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^