En fransk variant av Manhattan Transfer eller The Real Group

24 augusti 2010 14:31 | Musik | 1 kommentar

Ibland blir skivor liggande olyssnade. I mapphäftet på CDn ”Le Quatuor Laqué” (ARTILAB 03532, 2003) med gruppen med samma namn står det att jag har skaffat den eller fått den den 18 december 2008 – men jag har inte längre någon aning om hur den hamnade i min skivsamling. På nätet har jag inte hittat några recensioner av den i stockholmstidningarna, och att någon skivaffär jag brukar besöka spontant skulle ha tagit in en fransk sångskiva förefaller ju heller inte sannolikt. Möjligen är det här en av de skivor min döde bror Matti efterlämnade – han hade åtminstone en nära vän från Frankrike – och som en av hans arvtagare, min dotter Kerstin, skänkte till nykterhetsrörelsens julmarknad på Drabanten i Uppsala.

Skivan visade sig, när jag till slut äntligen lyssnade på den, vara högst hörvärd. Le Quatuor Laqué är en fransk vokalgrupp, som sjunger utan komp – ungefär så där som amerikanska Manhattan Transfer eller svenska The Real Group, vilket inte ska uppfattas som en direkt jämförelse, mer som en orientering.

Den här gruppen bildades, lite av en slump, 1999. Den består av två män och två kvinnor, Albert Nussbaumer, José Perritaz, Anne Andrey-Chassot och Kajsa Lemcke. Genom att leta på nätet har jag fått bekräftat att Kajsa Lemcke är svenska, sedan länge dock bosatt i Strasbourg. Av mapphäftet framgår att Le Quatuor Laqué också har framträtt i Stockholm.

Så jag blir föga förvånad över att bland sångerna på CDn hitta ”Och jungfrun hon går i ringen”, sjungen på god svenska.

Bra låter det också. Detsamma gäller Hoagy CarmichaelsGeorgia On My Mind” och till exempel ”Hello Dolly”, ”What a Wonderful World” och ”A Nightingale Sang In Berkley Square”. Materialet på CDn är befriande brett och opretentiöst: Goerges Brassens och Charles Trenet så väl som ”Djungelboken” och ”Askungen” (Disney-versionerna).

1 kommentar

  1. Hittade deras hemsida här: http://www.quatuorlaque.ch/le_premier_cd.htm och fann att det fanns MP3-utdrag att lyssna på. Intressant grupp!

    Comment by Per Wärmegård — 2010 08 24 18:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^