Melodikrysset nummer 33 2010

21 augusti 2010 11:47 | Film, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Jag har haft datorhaveri, men i går anlände ny och modernare utrustning, alltså lagom för att jag som vanligt skulle kunna skriva om Melodikrysset.

Dagens kryss var väl inte våldsamt svårt, men jag gissar att fler än jag till att börja med kan ha haft problem med filmfrågan. Ledmotivet kände jag inte igen (fast att det senare visade sig att jag måste ha hört det, eftersom jag har sett filmen). Det som för min del fick svaren att falla på plats var det faktum att det finns en filmhjälte som Anders Eldeman väldigt många gånger har återvänt till, nämligen James Bond. Om man kombinerade det här rollnamnet med ”skotsk sångerska” fick man mycket riktigt på Google upp Bond-filmen ”Mannen med den gyllene pistolen” från 1974 plus namnet på den sångerska som sjöng ledmotivet, Lulu, med det nästan osannolikt långa fullständiga namnet Marie MacDonald McLaughlin Lawrie.

Då är Lill-Babs kortare, även om man kallar henne Barbro Svensson. Men också hon kan vara tuff, här illustrerat genom hennes gamla hit ”En tuff brud i lyxförpackning”.

Några melodifestivalare förekom förstås också i dagens kryss. ”Kärlekssång från mig” skulle jag knappast ha kommit i håg trots att den var med så sent som 2009, men visst var det Markoolio som sjöng. Mycket mer långlivad blir nog ”Det gör ont”, som Lena Philipsson vann med 2004 och sen fick delad femte plats med i Eurovision Song Contest.

Det var över huvud taget mycket svenskt i dagens melodikryss. Ett av de få undantagen var den gamla visan ”Det var en lørdag aften”, vars originalspråk alltså är danska.

Men också bland de många svenska ljudillustrationerna fanns en riktig klassiker, Evert Taubes ”Rosabal”.

Och bland svenska schlager hade Lennart Palm gjort en mix av två låtar, som nog får sägas ha klassikerstatus: Benny Anderssons ”Födelsedagsvals till Mona” och så Stig Olins ”En gång jag seglar i hamn”, den som börjar ”Liten blir stor”.

Hyggligt står sig också Niklas Strömstedts ”Oslagbara”, även om den inte har samma klassikerstatus.

Däremot tycker jag att Göran Ringbom har gjort bättre saker än ”En härlig svensk sommardag”, som spelades i dagens kryss.

Lisa Nilsson fick medverka med en tämligen färsk låt, ”I samma andetag”. Lisa såg jag och hustrun förresten så sent som i går kväll i TV, i ”Doobidoo”.

Eftersom dagens melodikryss direktsändes från bilparkeringen utanför Liseberg, hade Anders Eldeman förstås med några frågor med göteborgsk anknytning.

Vi fick alltså höra en klassisk Lasse Dahlquist-melodi, ”Oh boy, oh boy, oh boy”, i det här fallet insjungen av Alf Robertson.

Och så fick vi lyssna på ett slitstarkt gammalt göteborgspar, Sonya Hedenbratt och Sten-Åke Cederhök.

Jag säger ”Oh boy, oh boy, oh boy” en gång till.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lärdag.

4 kommentarer

 1. Välkommen in i haveriklubben! Vill till att ha tålamod. Hos oss havererade först datorn och Internet-anslutningen, sedan båda telefonerna och som tredje sak teven (hårddisk ej installerad). Tog tre dagar att komma ut i rymden igen, tio minuter och 200 kr att få teven i ordning. Men fortfarande – efter fem timmar med teletekniker! -fungerar inte ena telefonen. Du kan läsa mer om mina vedermödor på http://www.lerumstidning.com under Krönikor och Kaka kåserar. MVH Karin

  Comment by Karin Stridh — 2010 08 21 14:12 #

 2. Till Karin Stridh: Har nu läst om allt som har drabbat dig. Också vi fick, i ungefär samma veva som när datorn havererade, problem med vår TV. En bild med de kanaler vi har visade sig, men TVn lydde inte fjärrkontrollen och var helt tyst. I det här fallet ringde vi butiken i Östhammar, där den är köpt, och där föreslog de något som fungerade: Man kopplade helt ur vägganslutningen, och när man återställde den, gick TVn i gång.

  Har jag förstått dig rätt, är det telefonens tur nu.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 21 16:42 #

 3. Ja, och när stamrenoveringen i Uppsala var klar visade det sig att alla telefoner och våra datorer var avskurna. Fortfarande är telefonen i sovrummet avskuren.

  Comment by Birgitta Dahl — 2010 08 22 15:27 #

 4. Glömde det. I bästa fall har alltså vårt telefonhaveri redan inträffat.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 22 15:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^