Melodikrysset nummer 32 2010

15 augusti 2010 16:38 | Film, Musik, Resor, Ur dagboken | 6 kommentarer

Mitt lilla melodikrysskåseri dröjde ovanligt länge den här gången. Inte för att det var ett särskilt svårt kryss utan för att jag har varit upptagen av annat: I går var vi på ett mycket trevligt släktkalas hemma hos Birgittas bror Gunnar och hans fru Annica. Därifrån fick vi skjuts till Öregrund av Birgittas bror Ragnar och hans fru Gunnel – de skulle på kräftkalas hos goda vänner som bor ett stenkast från oss i Öregrund. Och i dag har de här fyra plus ytterligare ett par varit hos oss och druckit kaffe och smakat på Birgittas alldeles nybakade bullar och kokoskakor.

Allt det här var mycket trevligt, men jag har alltså fått skjuta upp mitt melodikryssande ända till nu.

Jag kan som sagt var inte säga att jag tyckte att veckans kryss var särskilt svårt.

Det innehöll bland annat en visa som har en särskild betydelse i vår familj. Ja, inte så att Alf Prøysen skrev sin ”Lilla vackra Anna” (med melodin hämtad från ett skillingtryck) till vår Anna, men när hon var liten spelade vi ofta den här visan i Prøysens insjungning för henne.

Den finns också i svensk tappning, med text av Prøysens samarbetspartner under många år, Ulf Peder Olrog. I dag fick vi faktiskt också höra en av Olrogs egna klassiker, ”Se Sundbyberg och sedan dö”.

Båda de här visorna är fina men de har också ytterligare en sak gemensamt: de har förekommit tidigare i Melodikrysset.

Det gäller också Evert Taubes fina text (med en dikt av Robert Burns som förlaga) ”Min älskling du är som en ros”. I Burns tappning hette den ”A Red Red Rose”.

I fallet Tommy Nilsson var inte sången, ”Amelia”, någon upprepning, men nog är Tommy Nilsson själv lite av en följetong i Melodikrysset?

Peter Lundblad har förstås också varit med tidigare i krysset, men han spelas inte lika ofta. I dag fick vi lyssna på titelspåret till nya CDn ”Den fria viljan”.

Melodifestivallåtar stoppar Anders Eldeman in då och då i krysset. Dagens exempel var hämtat från 2009 års upplaga: ”Show Me Heaven” med Lili (numera med ett l) och Susie.

För egen del är jag tacksam över att Eldeman också stoppar in äldre låtar i Melodikrysset.

Ett exempel i dagens program var ”En gång skall vi åter mötas”, som vi äldre minns med Thory Bernhards. I tyskt original hette den här låten ”Einmal sehen wir uns wieder”.

Och ”Aj, aj, aj, det bultar och det bankar” minns jag, som ändå inte är någon dansbandsentusiast, med Schytts.

Fast många har väl, med eller utan dansbana, stått där ensamma och mints texten till den gamla Elvis-låten ”Are You Lonesome Tonight?”.

Dans förknippar vi ju bland annat med utedansbanor, så då passar det väl bra att stoppa in svaret på ytterligare en visa med sommarassociationer här: ”När björkarna susa”. Fast här skulle vi skriva in verbet i dåtid, susade.

Dock finns det utedansbanor som inte riktigt går ihop med det Mick Jagger och Rolling Stones fick bidra med i dag: ”Rain Fall Down”.

Blir det mycket av det där våta, väljer många att i stället åka till varmare och soligare breddgrader, så som Lasse Åberg gjorde i ”Sällskapsresan”.

Ja, då är det väl bara ett svar kvar att redovisa: Vi fick höra ”Itsy Bitsy Teeny Weeny” med Lasse Brandeby, även känd som Kurt Olsson. Men i den låtens fall finns det faktiskt en mycket roligare inspelning, den med M A Numminen.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Så var ordningen återställd här inne med din redovisning av m-krysset! Jag tyckte liksom du att det var väldigt lätt även denna gång!

  Comment by Ilona — 2010 08 15 17:44 #

 2. Hej, som trogen läsare av din blogg vill jag bara tala om för dig att du styrde mina inköp ikväll. Konsum i Midsommarkransen hade en exponering av läsk från Vasa Bryggeriet, så nu avnjuter vi en kall Portello. :)

  Comment by Dan — 2010 08 15 20:34 #

 3. Till Dan: Det är inte så dumt med traditionell läsk, som inte är tillverkad av multisarna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 15 21:29 #

 4. Kan du tänka dig Enn…vi missade melodikrysset!!
  Och ingen dator på landet. Svarta vinbär fick bli alternativet, att plocka alltså.
  Eftersom vår bärskogar var magra och busken med vinbär såg omogen ut, drog vi till sista dagarna för att plocka av vad som gick att göra sylt på. Ångermanlandsskogarna var verkligen tomma, vissa påstod annat men inte fanns det något av vare sig blåbär eller lingon att tillgå kring vårt hus.
  Nu fanns där för övrigt massor med annat att göra. Ett hus har fler sysslor än man kan ana. Den här gången var bl.a. stegen, sedan länge risten och krum, ett projekt. Att bygga en riktig stege, för aluminium är inget alternativ, är ingen barnlek. Man måste ta till rejäla, raka längder i furu och såga hack för varje steg.
  Mäta noga och såga rätt!!
  För mig tog det en halv arbetsdag men fin blev den när hustrun målat den i Falurödfärg.
  Sedan spikade jag på en skiva över stegen så inte ungar klättrar upp på stegen och taket. De kanske gör sig illa pga att stegen finns synliga och visst skall man klättra när man ser en stege och vad kan man inte hitta på om inte en liten skiva gör att stegen inte fungerar. Sedan tar man bort skivan med några enkla skrutag med skruvdragaren när man återkommer och behöver ex.vis sota eller annat som hör till ett hus på landet.
  Och vad detta har att göra med Melodikrysset vetteattan??

  Comment by Urban Sjölander — 2010 08 17 13:11 #

 5. Hej Enn! Jag har publicerat ett längre citat av dig på min blogg, jag hoppas att du inte misstycker. Tack för allt!

  Comment by Job — 2010 08 19 20:58 #

 6. Till Job: Tack för påminnelsen om min gamla sångbok! Synd bara att den inte längre finns i tryck. Det jag gjorde med den här sångboken 1970 skulle behöva göras om igen.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 20 15:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^