That’s Entertainment!

6 juli 2007 1:41 | Film, Musik | 9 kommentarer

Birgitta är i Uppsala och sitter ordförande vid IOGTs/NTOs kongress. Själv jobbade jag i trädgården under sena eftermiddagen, när den värsta middagshettan hade lagt sig: fyllde på jord i den nyrestaurerade rabatten.

Sent på kvällen satte jag mig framför TVn och såg MGM-filmen från 1974 med utdrag ur bolagets bästa dans- och musikfilmer, ”That’s Entertainment!”. Det blev drygt två timmar av suverän underhållning, också – när det främst gäller filmerna från 1950-talet, då jag var tonåring – återseendets glädje.

Självfallet kan innehållet i många av de här filmerna kritiseras utifrån ganska många aspekter: könsroller, verklighetssyn, värderingar. Men Hollywood, i det här fallet MGM, kunde också göra filmer med fullkomligt suveräna sång- och dansnummer. Och vilket yrkeskunnande, vilken dans- eller sångförmåga, vilken utstrålning hos stjärnor som Fred Astaire och Ginger Rogers, Gene Kelly, Mickey Rooney, Judy Garland, Esther Williams, Frank Sinatra, Bing Crosby, Maurice Chevalier, Cyd Charisse, Lena Horne, Jeanette MacDonald, Eleanor Powell, Jimmy Durante, June Allyson, Debbie Reynolds och många, många andra!

Själv tyckte jag att det ibland blev lite för många, dessutom överlastade, dansscener på varann.

Det som gjorde starkast intryck på mig var några solo- respektive parnummer som Fred Astaires och Eleanor Powells steppdans från ”Broadway Melody” från 1940 och, självklart, Gene Kellys klassiska solodansnummer i regnet ”Singin’ in the Rain” från 1952.

That’s entertainment! Och konst!

9 kommentarer

  1. ”Birgitta är i Uppsala och sitter ordförande vid IOGTs/NTOs kongress.”

    ”IOGT-NTO-rörelsen hävdar, att social och kulturell utveckling främjas av att materiella tillgångar fördelas så att alla människor får del av välfärd och trygghet.

    – Alkohol, narkotika och andra gifter med berusande effekt är en belastning för den enskilda människan och samhället. IOGT-NTO-rörelsen vill därför genom sin verksamhet tränga tillbaka bruket av dessa gifter och kräver för medlemskap helnykterhet och avhållsamhet från narkotika.”

    Hur går detta ihop?

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 07 30 7:53 #

  2. Till Lars-Gunnar Blom: Birgitta är inte medlem i IOGT/NTO men tillfrågades i sin egenskap av före detta talman och rutinerad mötesordförande om att sitta ordförande vid kongressen, när den genomfördes i vår hemstad, Uppsala.

    Comment by Enn Kokk — 2007 07 30 8:42 #

  3. Tack för svaret, att Birgitta är rutinerad mötersordförande är utom all tvivel men det var bara något jag hade funderingar över.
    Ursäkta min provocerande frågeställning.
    Dessutom vad jag läst i din blogg så är både hon och du måttlighets konsumenter av procenthaltiga drycker.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 07 30 10:55 #

  4. Till Lars-Gunnar Blom: Både jag och Birgitta har i vår ungdom varit helnykterister, Birgitta till och med mycket aktiv i nykterhetsrörelsen. Att vi numera är avfällingar från nykterismen hindrar inte, att vi har stor respekt för nykterhetsrörelsens arbete, inte minst dess arbete bland unga människor.

    Birgitta ställde därför mer än gärna upp, när IOGT/NTO bad henne sitta ordförande vid deras kongress i Uppsala.

    Comment by Enn Kokk — 2007 07 30 11:04 #

  5. Själv var jag också helnykterist i min ungdom men har syndar ibland bland annat igår då jag besökte en äldre Norskfödd kvinna som bjöd på danska starka öl, det blev både en, två, tre och en fjärde för oss var medan vi tittade på bl a sista avsnittet av Raskens som slutade så sorgligt.
    I denna serie medverkade Martin Berggren som har Halmstadanknytning då hans föräldrar Erik och Ester hade sin sista levnadstid på Hyltegatan här i stan.
    Dessutom umgicks jag ett tag med brodern Daniel.
    Damen ville så gärna ha en cd inspelning med ”De sista ljuva åren” med Lasse Stefanz och Christina Lindberg och då jag hade låten på cd så kopierade jag den till henne på en annan cd.
    På vägen hem stannade jag till vid Britts kiosk och köpte en Ostburgare samt en portion potatismos(Stans godaste trots att det är av pulver) med gurkmajonäs.
    I kväll 19:00 är det Allsvensk fotbollsmatch på naturfagra Örjans Vall mellan Halmstads BK och GAIS från Göteborg, populärt kallade ”Makrillarna” och det kan väl passa en sån här regning måndag.
    HBK kallas för ”Bollklubben”, ”Kvastarna” och ibland ”Laxarna”, flera av spelarna har Fiskarna som sitt stjärntecken.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 07 30 11:21 #

  6. Lars Gunnar Blom, dina korta redogörelser för vad du sysslar med är som en poesi för mig. Skriv mer sånt! Och se till att någon som har blick för saken redigerar det och ger ut det… ”På vägen hem stannade jag till vid Brittas kiosk och köpte en ostburgare samt en potion potatismos /stans godaste trots att det intre var pulver / med gurkomajonäs… Jag hoppas att du fortsätter att skriva samma nyenkla poesi… du har väl läst Sonja Åkesson? Om inte låna hennes böcker..

    Comment by Anders Thunberg — 2007 07 30 16:23 #

  7. Till Anders Thunberg:TACK för berömmet vilket jag slickar i mig som en SIA vaniljglass med våffelstrut en hett Halländsk sommardag.
    I sammanhanget kan jag berätta att jag utgivit tre romaner på eget förlag, Mitt livs match(1997), Inte nu igen!(2005) och Livet går vidare(2006), samtliga finns i Stadsbiblioteket i min stad. Räknar mig som amatörförfattare.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 07 30 17:08 #

  8. Jag glömde skriva att jag samlar och läser/lyssnar på böcker/musikinspelningar med Hallänningar så böcker av Sonja Åkesson som bodde en tid i Halmstad finns representerade i min samling.
    Den bästa boken är Spinken och smugglarna som utspelar sig i Halmstadmiljö och utgavs 1963 av B.Wahlströms ungdomsböcker med grön rygg, författare Sundsvallfödde Bernt Christophs som bodde i Halmstad från 1950-talet till sin död någon gång i mitten på 1960-talet.
    BC utgav också fyra detektivromaner under psedonamnet Peter Heiden som också är mycket läsvärda.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2007 07 30 17:14 #

  9. Till Lars-Gunnar Blom. Alla dina tre romaner (1997,2005 och 2066) finns också representerade vid Kungliga Biblioteket här i Stockholm.

    Christophs , ”sundsvallsfödd” skriver du. Min bror Torsten, f 1943, hade visst en klasskamrat i gymnasiet i Sundsvall som hette Åsa Christophs

    Comment by Anders Thunberg — 2007 07 30 17:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^