Melodikrysset nr 26 2007

30 juni 2007 12:22 | Barnkultur, Film, Musik, Serier, Teater, Ur dagboken | 9 kommentarer

I dag fick jag kämpa med Melodikrysset.

Det utlöstes av att jag var sent ute med kaffekokningen. Just när jag hade börjat med Melodikrysset, kokade kaffet övet, och inte måttligt heller. Hela spisen var täckt av hett kaffe och kaffesump. Svärande sprang jag mellan Melodikrysset vid radion och spisen, där jag gradvis torkade upp och gjorde rent. Av detta följde att det droppade vatten på papperet där jag antecknade kryssfrågorna.

Och så kom det, mitt under det att jag höll på med detta, en fråga som jag borde ha kunnat lätt som en plätt men för mitt liv inte kom på svaret till. Det var 1950-talsschlagern om damen som är i kyrkan där hennes älskade gifter sig. Jag minns mycket väl melodin, men jag kommer inte på titel och refräng. På slutet lyckades jag dock med hjälp av ledbokstäverna, i båda fallen första och sista bokstaven av tre, komma fram till att de eftersökta orden måste vara jag kom.

Av melodifestivalfrågorna var ”The Worrying Kind” med The Ark lätt. Inte lika lätt (för mig) var det att identifiera Sebastian med ”When the Night Comes Falling” och ”Alexandra” från 1987 med Sound of Music, som bestod av Peter Grönvall, Angelique Widengren och Nanne Nordqvist (senare Grönvall) – jag har googlat.

Prince hör verkligen inte till de artister jag brukar lyssna på. Men visst har jag hört ”Purple Rain”.

Filmmusik brukar jag ha svårt att identifiera, men efter en stund kom jag i alla fall på, att den här spelade musiken kom från ”Stålmannen”.

Resten var däremot inte så svårt för mig.

Sångarna med barnviseklassikern ”Kungens lilla piga” – här tryfferad med Povel Ramels ”The Gräsänkling Blues” – var Lasse Åberg och Göran Ringbom. Åberg känner jag personligen, och Ringbom med sitt karaktäristiska gotländska idiom har jag hört live i Visby.

Det damerna rör sig på i ”Flickorna i Småland” är villande mo.

Jag gillar mycket både Jacques Brel och Evabritt Strandberg. Här hörde vi henne sjunga hans ”Marike”.

Veckans Taube var ”Nudistpolka”, som man förstås ska dansa näck.

Klarinettisten Acker Bilk har ett mycket karaktäristiskt spelsätt, och dessutom har naturligtvis en gammal radiot som jag även tidigare hört honom spela ”Stranger on the Shore”.

Den tyska tangon vi hörde har också den fordom spelats mycket i radio. På svenska heter den ”Jag kysser eder hand, madame”.

Och skulle inte en gammal stofil som jag känna igen revyartisten, kuplettsångaren, skådespelaren med mera Sigurd Wallén? Här sjöng han ”Som klippt och skuren för mig”.

Ur ”Spelman på taket” spelades ”Om jag hade pengar”. Det problemet kunde ju till exempel avhjälpas med lön. Men som Anne Ringmann påpekar, kunde ju Tevjes problem också lösas med lån. Vi får väl se, vad den enväldige domaren Eldeman säger.

Slutligen hörde vi Björk sjunga ”Hope”. Hon kommer från Island och har därför, men naturligtvis främst för att hon är en så bra sångerska, belönats med pris av Nordiska rådet. När priset utdelades i Rådhuset i København, satt jag längst fram nedanför scenen, och jag har där följaktligen hört henne sjunga live, till och med på mycket nära håll.

***

På jakt efter svar till någon fråga i allra senaste Melodikrysset? Prova då att antingen gå direkt in på min blogg, http:enn.kokk.se. eller att trycka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sedan ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Hej du!
  Tack för en särdeles underhållande sida(or). Men jag tyckte att Tevje skulle fått ett lån…Tänk vad fel det kan bli. Vi litar alltid på dig i melodikryssammanhang.

  Hälsningar Anne

  Comment by Anne Ringmann — 2007 06 30 15:37 #

 2. Hej!
  har upptäckt att jag kan få hjälp med melodikrysset via din sida. idag fick jag också fundera på texten ”jag kom” men jag tror att det fortsätter med ”till ditt bröllop”.

  hälsningar Inga-Lill

  Comment by Inga-Lill Gustafsson — 2007 06 30 17:19 #

 3. Till Anne Ringmann: Jag kan ju inte garantera, att jag har rätt. I slutändan är det Eldeman som bestämmer, om löaningen är lån eller lön.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 30 17:57 #

 4. Till Inga-Lill Gustafsson: Jo, visst gick låten så: ”Jag kom till ditt bröllop”. Och om jag inte minns alldeles galet, var det Thory Bernhards som sjöng den.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 30 18:01 #

 5. Larvigt att ge lösningen till melodikrysset innan datum för insändandet gått ut.

  Comment by Ola Lönnqvist — 2007 06 30 21:30 #

 6. Till Ola Lönnqvist: Detta är ett evigt ämne på den här bloggen. Som du kan se i fråga om det senaste Melodikrysset, håller långt ifrån alla med dig. Själv bryr jag mig inte om själva tävlingen. Trots att jag vecka efter vecka löser krysset, har jag aldrig någonsin sänt in lösningen.

  Vad gjorde du för övrigt själv på nätet, som hamnade här?

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 30 22:11 #

 7. Som frågan är ställd kan det inte vara fråga om ”ett lån”, då Anders säger att den stackars spelemannen hade behövt ”en rejäl sådan”. Jag tror Anders Eldemann vägde sina ord noga när han formulerade den frågan.

  Comment by Kalle B — 2007 06 30 23:59 #

 8. Hur kan du vara så dum att skriva svaren till veckans melodikryss då man senast onsdag skall sända in svaren.Men jag tackar och tar emot, det var en del jag inte kunde denna veckan.

  Comment by Gunilla — 2007 07 02 22:29 #

 9. Till Gunilla: Om du regelbundet hade följt min blogg, skulle du redan veta svaret: Jag struntar fullständigt i själva tävlingsmomentet – har själv trots årtionden av melodikrysslösande aldrig någonsin sänt in svar. Andra som tycker det är viktigt att vinna får gärna använda sig av mina svar eller av Google eller av musiklexikon eller vad farao som helst.

  Comment by Enn Kokk — 2007 07 02 22:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^