Sommar med Birgitta Stenberg och Nils Landgren

5 augusti 2010 14:51 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Jag fortsätter att höra på ”Sommar” i P1, på praktiskt taget varje program.

I går hörde jag på Birgitta Stenberg, en författarinna som jag först, under min gymnasietid, kom i kontakt med via den syndikalistiska tidningen Arbetaren, där hon var medarbetare. Under den där tiden läste jag över huvud taget många i den unglitterära grupp hon tillhörde, Metamorfos.

Jag känner förstås till det äventyrliga liv hon har levt, till exempel hennes förhållande till den avsatte kung Farouk av Egypten, en av de saker hon berättade om i sitt sommarprogram. Annat var nytt för mig, till exempel hennes ungdomliga – hon var tolv år! – förälskelse i en av hemstaden Södertäljes mer udda existenser. Som en illustration – det här udda paret var allt för udda i fråga om ålder – spelade hon Marilyn Monroes Lolita-sång ”My Heart Belongs To Daddy”.

Annars var det inte musiken utan framför allt ett mycket långt talinslag, det om maken Håkan Lagergrens död, som fick mig att lyssna noga.

En gemensam nämnare hade Birgitta Stenberg faktiskt med dagens sommarvärd trombonisten Nils Landgren: Jimi Hendrix. Stenberg spelade hans ”Hot Trigger”, Landgren hans ”Are You Experienced”.

Landgrens program innehöll annars mycket bra jazz – hans eget intresse för jazz väcktes uppenbarligen av farsan, som inte bara gillade jazz utan också, bland annat på Första maj, spelade i musikkåren på bruksorten Degerfors.

Så vi fick höra många sköna låtar av och med sköna kompositörer och jazzmusiker som Duke Ellington, Jimmie Lunceford, Jack Teagarden, Louis Armstrong, Thad Jones, Mel Lewis och Miles Davis. Och så Värmlands egen stora jazzsångerska Monica Zetterlund.

För en arbetargrabb från bruksmiljö borde ju valet vid det val Nils Landgren också berörde vara tämligen självklart. Men jag noterade att han berättade att han inför årets val hade gått igenom partiernas ståndpunkter i en fråga – den om musikers och kompositörers ekonomiska ersättning för sina verk – utan att ha fått några riktigt bra svar, och hans tveksamhet gällde då verkligen inte bara Piratpartiet. I den här frågan klappar mitt hjärta för att man, även i den dataålder vi nu lever i, måste hitta en lösning som gör upphovsmännen skadeslösa.

3 kommentarer

 1. BS är en manshatande person när det gäller hennes feministiska engagemang. Det fick man klart för sig i programmet. Men i sänghalmen duger vi bra.

  Comment by Kenneth — 2010 08 05 16:24 #

 2. Till Kenneth: Men en feministisk hållning behöver inte vara liktydig med manshat. Och nog var hennes saknad efter den hastigt avlidne maken bredare än knuten till det sexuella.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 05 16:48 #

 3. Jag lyssnade också till större delen av Birgitta Stenbergs program och har även sett program om henne. Likaså såg jag filmatiseringen av hennes bok Apelsinmannen.

  Jag uppfattar henne inte alls som manshatare. Det är stor skillnad på att se det systematiska förtryck som patriarkatet utövar och att hata män. Hon tog ju bl a upp Gudrun Schymans pengabränning och satte det i ett större sammanhang. Schyman är ju f ö emot patriarkatet, men inte manshatare för det. En annan, vän till Stenberg, är Åsa Moberg. Alla dessa kvinnor verkar ha goda, djupa relationer till män, både i kärlek, arbete och vänskap.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2010 08 06 9:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^