Melodikrysset nummer 30 2010

31 juli 2010 11:38 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Ibland hjälper det inte att man har hört musiken tidigare – huvudet är absolut tomt på minnen av detta (vilket inte måste bero på huvudet).

Oskar Linnros måste jag rimligen ha hört i Allsång på Skansen, men i så fall har jag totalt förträngt hans framträdande där. Men med hjälp av lite detektivarbete på Google kom jag så småningom fram till att det var han som sjöng ”Från och med Du”.

Inte heller har jag något som helst minne av att ha hört Martin (Svensson) i Melodifestivalen med ”(Du är så) Yeah Yeah Wow Wow”. Man behöver inte be till Google, men Google hjälper.

Cardigans är ju inte lika färska som de båda nämnda sångarna, men jag vill ändå anföra dem som exempel på att mitt musikkunnande inte bara omfattar forntiden. I dag hörde vi dem i ”And When You Kissed Me”.

Och för att återvända till Melodifetsvalen, minns jag mycket väl Kalle Moraeus och Orsa spelmän i ”Underbart”.

Och som väl mina regelbundna läsare vet, hyser jag inget förakt för populärmusik, sådan som till exempel spelas på Svensktoppen.

Jag kan ha synpunkter på Lasse Stefanz’ märkliga diktion, men jag förstår fuller väl varför den här gruppen och Christina Lindberg 1989-1990 låg på Svensktoppen i hela 66 veckor med ”De sista ljuva åren”.

Och för mig är Sven Ingvars’ 15 veckor på samma lista 1994 med ”Byns enda blondin” av Niklas Strömstedt till och med ännu mer begripliga.

Ett par klassiska stycken hade Anders Eldeman också tagit med i veckans kryss, dock som vanligt ett par mycket enkla för dem som kan åtminstone något om klassisk musik. Alltså fick vi höra Bachs ”Air” och så ”Pomp and Circumstances” av Edgar Elgar.

En svensk klassiker, dock från något senare tid, Povel Ramel, hyllades av The Real Group i ”Konditori Förgät mig ej”.

The Real Group finns i mina skivhyllor liksom Bob Dylan. Honom har jag följt allt sedan starten, så det är klart att jag känner igen hans ”The Times They Are A-Changin'”.

Mitt filmkunnande är inte riktigt lika heltäckande som mitt musikkunnande, men dagens tre filmer har jag sett allihop – de finns till och med på DVD hemma hos oss.

June Campions ”Pianot” – som här skulle ge ordet piano
är en av min hustrus favoritfilmer.

Vi har också tillsammans flera gånger sett Charlie Chaplins roliga och politiskt radikala ”Moderna tider” (”Modern Times” från 1936). I den förekommer ”Smile” – ”Le” översatt till svenska – som Chaplin själv har komponerat. Visste ni att han också var en riktigt begåvad kompositör?

Och så avslutar vi med en sommarbagatell som jag älskar, Lars-Magnus Lindgrens ”Änglar, finns dom?” från 1961. I den har Jarl Kulle och Christina Schollin huvudrollerna, och det var dem vi i dag också hörde sjunga.

PS

Dottern tog i smyg bilder av mig medan jag löste dagens kryss. De som är roade av att få se hur det ser ut kan här ta del av bilderna, som ligger på hennes blogg.

9 kommentarer

 1. Dylanlåten var ”Mr.Tambourine Man”.
  Gläder mig att du tydligen uppskattar Robert Zimmerman!

  Comment by Hans — 2010 07 31 11:48 #

 2. Ett språkplus i dag för genitivapostrofen på Sven-Ingvars…(man ser ju annars oftast apostrofen på felaktigt anglifierade svenska genitiv numera, på ord som inte slutar på s annars)

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 07 31 12:18 #

 3. Till Hans: När det gällde dylanlåten brydde jag mig inte om att anteckna och tyckte mig, när jag skulle skriva, minnas att jag hade hört ”The Times They Are A-Changing'”. Annars kan jag min Dylan väl, inte minst hans tidiga låtar.

  Comment by Enn Kokk — 2010 07 31 13:11 #

 4. Charlie Chaplin-musik, kompositör ?
  Ljuvlig, great i alla sammanhang…Missar det aldrig !

  Comment by Cecilia Ehnryd — 2010 07 31 13:42 #

 5. Så har du via länk hamnat på Hallandsbloggen
  http://hallandssbloggen.blogspot.com/2010/08/melodikrysset-en-popular-tavling.html
  och på min facebooksida
  TACK för att du hjälper oss mindre musikkunniga med melodikrysset hälsar jag.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 08 01 22:05 #

 6. Hallå Enn, ser du har lampan tänd mellan 10.00-11.00

  har mörkret kommit så fort till er ?

  kuliga bilder iaf.

  Comment by Christer -- — 2010 08 04 0:15 #

 7. Till Christer: Datorn står i ett rum där det är ganska mörkt. Tangentbordet och skrivytan på sängen skyms av både datorskärmen och av ett jättestort äppelträd utanför fönstret, så den där lampan brukar vara tänd så fort jag jobbar där.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 04 9:16 #

 8. Kom på en sak:
  Fattades inte numret 15 i krysset hos dig oxo?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 08 04 23:12 #

 9. Till Gunnar Bergquist: L 15 är ”så” i ”(Du är så) Yeah Yeah Wow Wow”.

  Mitt kryss, som vanligt i Aftonbladets TV-bilaga, var lite defekt i vänstra kanten – där saknades siffror i viss utsträckning – men det var relativt lätt att lista ut hur det skulle vara. L 15, korrekt utskrivet i mitt (Aftonbladets) kryss, ligger näst längst ner långt till höger.

  Comment by Enn Kokk — 2010 08 05 10:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^